

“De welvaart van landen” is de vertaling van het boek dat iedereen nog van zijn of haar economielessen kent als de “Wealth of Nations” van de grondlegger van de economie Adam Smith uit 1776. Je moet er wel even voor gaan zitten, want deze volgens de uitgeverij eerste volledige vertaling in het Nederlands omvat 1027 bladzijden.
* Lees ook: Pensionering: goed of slecht voor je gezondheid? *
Thema’s uit “Welvaart van landen” ook nu nog actueel
Een flinke pil, maar wel een waarvan je snapt dat het zo’n klassieker is geworden. “Welvaart van landen” is omvangrijk in zowel het aantal onderwerpen als de diepgang ervan. Soms is het wat veel van het goeie. Maar het leukst is misschien nog wel dat in het boek nog steeds actueel is. Je zult zien dat veel van de thema’s die Adam Smith in de 18e eeuw bezighielden, ons nu ook nog bezighouden. En dat maakt dit boek van bijna 250 jaar geleden ook nu nog de moeite van het lezen waard.
* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden *
Van migratie tot minimumloon: er komt van alles voorbij
Zoals zojuist al aangegeven, kom je in het boek doorlopend het kwesties tegen die ook vandaag de dag nog spelen. Denk maar eens aan migratie, kapitaal en arbeid, arbeidsverdeling, protectionisme, minimumlonen, enzovoort. Ik vind het interessant om dit boek te lezen en in gedachten af te dwalen naar al deze actuele thema’s. Om vervolgens te bedenken dat iemand al ruim twee eeuwen geleden uitvoerig over deze zaken heeft nagedacht en er voor het eerst over heeft geschreven.
* Lees ook: Kpi’s leiden niet tot optimale prestaties in organisaties *
Adam Smith is soms wel erg grondig in zijn analyses
Adam Smith is overigens soms wel heel uitvoerig in zijn analyses. Good for him, maar soms werd het wel wat veel van het goede. Grappig genoeg waarschuwt hij de lezer hier ook zelf voor. Zeker als je dan ook nog rekening moet houden met de waarde van een shilling of de legering van een gebruikte munt. Ja op dat niveau denkt Adam Smith over zaken na. Interessant voor de geschiedenisliefhebbers en inzichtelijk. Maar minder te koppelen aan hedendaagse thema’s. Hoewel? Misschien kan je nog links leggen met het nadenken over de waarde van de Bitcoin en andere cryptovaluta en in hoeverre die wel echt realistisch is? Ik laat dit even aan de crypto-aanhangers. Voor mij is dat net iets te ver van mijn bed.
* Lees ook: Dient onze economie ons nog wel? *
Adam Smith als de liberaal econoom van de ‘onzichtbare hand’?
In onze tijd kennen we Adam Smith vooral als de liberaal van de onzichtbare hand, die ervoor zou zorgen dat de markt doorlopend een nieuw evenwicht zoekt en vindt. Je kent het nog wel van de economielessen. De vraag naar het product is groter dan het aanbod. Nieuwe producenten treden toe tot de markt. Prijs van het product daalt bij onveranderde vraag. Het aanbod van het product daalt weer, omdat er minder winst te behalen valt. Ziedaar wat voor iedereen die ooit economie heeft gehad op school gesneden koek is. Ik laat de vraag of die onzichtbare hand nog zo lekker werkt in onze geglobaliseerde en gedigitaliseerde economie, even voor wat het is. Dat voert te ver voor deze boekbespreking.
* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *
Adam Smith bespreekt zowel welvaart als welzijn
Maar goed: die onzichtbare hand dus. Ik ken Adam Smith daar ook van. Maar ik had nog nooit zijn oorspronkelijke werk gelezen. De nieuwsgierigheid werd aangewakkerd toen ik in een aantal essays op het snijvlak van economie en filosofie las, dat we Adam Smith tegenwoordig een beetje tekort doen wanneer we hem alleen als die liberaal van het marktdenken zien. Smith is ook, zo blijkt, filosofisch ingesteld, beïnvloed door het Verlichtingsdenken en Montesquieu en kijkt ook in bredere zin naar de samenleving en de verdeling van die welvaart. Als je met ‘Greed is good’ Smith denkt samen te vatten, zit je er toch echt behoorlijk naast. Net als met die onzichtbare hand trouwens. Die wordt maar één enkele keer in dit enorme boek genoemd en dan in de context, in mijn eigen woorden, er blijkbaar naar streven ‘als door een onzichtbare hand’ vooral welvaart (geld, materiële zaken) te willen accumuleren.
* Lees ook: Waarom extreme rijkdom niet goed is voor maatschappij,
milieu en de superrijken zelf! *
Natuurlijk kan een bespreken van zo’n dik, klassiek en belangrijk boek als “Welvaart van landen” bijna niet volledig zijn. Ik streef daar ook niet naar. Wat ik wel kan zeggen, is dat dit een heel interessant boek is om een keer te lezen. Ook als je die ruim 1000 bladzijden niet ziet zitten, begint het boek met een korte synthese van de vertaler, Jabik Veenbaas die in grote lijnen al wat over de inhoud vertelt van het boek en je als lezer meeneemt naar de oorspronkelijke tekst van Adam Smith van ruim 2 eeuwen geleden.
* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *
Interessant voor iedereen met interesse in maatschappelijke vraagstukken
Een tekst waarin vraagstukken aan de orde komen, waarvan de context soms is veranderd, maar de kern van de zaak niet. Deze oude rakker is nog altijd erg actueel. En niet alleen interessant voor economen. Ook filosofen, politici, beleidsmakers, studenten en eigenlijk iedereen die geïnteresseerd is in hoe onze maatschappij is geworden wat hij vandaag de dag is, zou Adam Smith’s ‘Welvaart van landen’ eens moeten lezen. Nu er ook een volledige en goed leesbare Nederlandse vertaling voor handen is, zijn er geen excuses meer om dat niet alsnog eens te doen! Ik wens je veel nieuwe inzichten en ook veel leesplezier!
* Lees ook: Niks zo stom als een wooncarrière! *
Wil je deze fijne vertaling lezen? Bestel direct online!