Jan Remmerswaal is sociaal psycholoog en schreef al meerdere boeken over groepsdynamica en het begeleiden van groepen. Het boek ‘Rijker coachen – Verdieping door inzet van je eigen persoon’ zou je kunnen zien als een regelrechte trendbreuk. Of natuurlijk juist als een nuttige aanvulling op het eerdere werk. De titel van het boek geeft al aan dat dit boek niet vooral over methodieken gaat, maar over jezelf inzetten als instrument in het begeleiden van coachees. Remmerswaal moedigt in zijn boek coaches aan om zichzelf te blijven ontwikkelen, veel zelfkennis op te doen en authentiek te zijn binnen de coachingsrelatie. Het doel hierbij is om rijker te coachen en zelf meer bezieling in het werk te ervaren.
* Lees ook: Waarom ouder worden vooral gelukkiger worden betekent *
Als coach ben je zelf je belangrijkste instrument
Mij lijkt het een inkoppertje dat de coach als persoon belangrijk in de coachingsrelatie is. In de persoonlijke ‘klik’ die er moet zijn tussen de coach en zijn klant, maar ook de mate waarin hij of zij de eigen levenservaring en zelfkennis inzet om ook het inzicht bij de ander, de klant, te vergroten. Het wordt als gegeven gezien dat in het werken met mensen als therapeut, juist de persoonlijke relatie met de cliënt belangrijker is dan de methodieken die de coach inzet. Ook Remmerswaal is hiervan overtuigd. Het is mooi dat hij hierover een boek schrijft, specifiek voor coaches en voor het Nederlandse taalgebied.
* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *
Juist in het menselijke aspect van de coachingsrelatie zit je meerwaarde als coach
Coachen gaat altijd over ontwikkeling, geeft de auteur in zijn boek aan. Vaak gaan de boeken over de ontwikkeling van de klant en op welke manier je de coachee als coach kunt begeleiden. Juist door jezelf als coach te laten zien in de intermenselijke relatie kan je meerwaarde bieden. Remmerswaal noemt dit ‘het bestaansniveau’. Als coach is het hierbij volgens Remmerswaal belangrijk om de klant te accepteren en niet te veroordelen. Verder moet je duidelijke feedback geven en zelfinzicht bevorderen en ook het benoemen wat je in het moment ervaart bij jezelf als coach of wat je observeert bij de coachee.
* Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek *
Je mag als coach kwetsbaar zijn en fouten maken
Daarbij mag je op gepaste momenten ook meer van jezelf laten zien en ook iets vertellen over je eigen relevante ervaringen, mits dit meerwaarde heeft voor de coachee. Die meerwaarde kan zitten in het vertrouwen in de coach als ervaringsdeskundige met de nodige levenswijsheid. Maar bijvoorbeeld ook in het normaliseren van de belemmeringen die de coachee ervaart en laten zien dat ook jij als coach kwetsbare kanten heeft die gewoon gezien mogen worden.
* Lees ook: ‘Handboek Progressiegericht Coachen’
is een goed onderbouwd naslagwerk – recensie *
Als coach een voorbeeld zijn voor je coachee
Als coach mag, of misschien wel moet je durven experimenteren en ook durven fouten te maken. Het maken van fouten is geen ramp is daarbij de boodschap. Zaak is ook om de coachee altijd zelf de eigen problemen te laten oplossen en niet teveel de helper te willen zijn die alles uit handen neemt. Juist door authentiek, bezield, kwetsbaar en empathisch te zijn, kan de coach ook een voorbeeld zijn voor de coachee. Door als coach als mens ook echt in te stappen in de coachingsrelatie, verrijk je je coachingstraject.
* Lees ook: ‘Zelfcompassie in training en therapie’
is een pareltje om niet over het hoofd te zien *
Inzicht bij de coachee vergroten door in veiligheid interventies te plegen
In het kort is het bovenstaande denk ik de belangrijkste boodschap. Maar dit is niet het enige waaraan aandacht wordt besteed in het boek. Remmerswaal besteedt ook aandacht aan ‘beschermingsmechanismen’ bij de cliënt (in plaats van afweermechanismen) noemt.
Verder is er onder andere aandacht voor veiligheid en vertrouwen, methodisch coachen, omgaan met emoties, valkuilen voor coaches en verschillende soorten interventies om het inzicht bij de coachee te vergroten.
* Lees ook: Waarom ik twijfels heb bij de Week van het Werkgeluk *
Conclusie: als coach ben jij het belangrijkst in de coachingsrelatie!
Al met al biedt dit boek wat mij betreft nuttig en interessant leesvoer. Ik vind de aandacht voor je eigen ontwikkeling als mens en als coach een interessante aanvulling op de grote hoeveelheid coachingsliteratuur die vooral over theorie en methodieken gaat. Natuurlijk is een goed gevulde gereedschapskist als coach heel nuttig en belangrijk, maar het belangrijkste instrument in de coachingsrelatie ben jezelf!
* Lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan? *
Wil je kijken of dit boek over coaching iets voor jou is?
Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je zelf even verder kijken of dit boek misschien wel verse fijne vakliteratuur voor je is? Klik dan even door naar bol.com of managementboek.nl waar je het boek voor € 23,50 kan aanschaffen. Daar kan je het zelf niet voor schrijven zeg ik. Bij het boek krijg je trouwens een eigen unieke code. Hiermee kan je ook een digitaal exemplaar van het boek downloaden op de website van de uitgever. Dan kan je het boek altijd bij de hand hebben, zonder jezelf ongans te sjouwen. Mooie bonus toch?!
Ik wens je heel veel leesplezier toe en mooie coachingsrelaties met veel ruimte voor wederzijdse persoonlijke en professionele ontwikkeling toe!