Ken je dat gevoel? Ooit had je grote dromen over wat je wilde in het leven. Maar ergens onderweg is routine erin geslopen, en verwachtingen, verantwoordelijkheden en verplichtingen. Voor je het weet word je geleefd en kijk je om en vraag je jezelf af waar al die tijd gebleven is? Je kijkt terug en ziet dat je nu iets doet wat je eigenlijk nooit ambieerde. En dan niet alleen maar door voortschrijdend inzicht, maar omdat het min of meer per ongeluk zo gelopen is. De hypotheek moest betaald worden, de kinderen moeten later ook kunnen studeren en en en… Voor je het weet zit je vast in je eigen persoonlijke gouden kooitje en vraag je je af hoe het zo gekomen is. Blijkbaar ben je onderweg op de automatische piloot gaan leven. Begrijpelijk maar wel jammer, want de kans is groot dat je niet het leven leidt dat je het liefst wilt. Je bent niet de baas in je eigen bestaan, terwijl je dat juist wel wilt zijn.

* Lees ook: Positieve affirmaties werken alleen als je al zelfverzekerd bent *

Besteed jij je tijd aan de dingen en mensen die je het belangrijkst vindt?

Natuurlijk kan dat ook niet altijd zomaar. Je hebt niet alles voor het zeggen in het leven. Maar je kan natuurlijk wel je best doen om je kostbare leef-tijd te besteden aan de dingen die je echt belangrijk vindt. En vermoedelijk besteed je de meeste tijd aan je werk, 32 of 40 uur, plus de eigen pauzetijd, plus de reistijd. Het zou zomaar kunnen dat je werk 50 uur van je tijd opslokt, met reistijd erbij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over tijd die je nodig hebt om bij te komen, uit te rusten of bij te leren of te lezen ten behoeve van je werk. Dan komen er misschien nog wel wat uren bij. De dingen en de mensen in je leven die er echt voor je toe doen, schieten er qua tijd en aandacht verhoudingsgewijs flink bij in. Daar besteed je vermoedelijk heel veel minder tijd aan dan aan je werk. Aan die gouden kooi, die je wel een vast inkomen oplevert, en je hypotheek betaalt, maar die je niet per se voor ogen had, toen je ging studeren. Je zit vast in je mooie dure huis, je knappe gezinswagen, je status en je werk. Zo had je het niet bedacht. Ooit.

Pak de regie terug: word baas in eigen bestaan!

Je kan er natuurlijk wel zelf wat aan doen. Je hebt de optie om de regie terug te pakken. Misschien kan je wel kleiner gaan wonen, of heb je die auto helemaal niet nodig en kan je toe met minder geld. Of misschien wil je je geld op een andere manier verdienen dan je nu doet. Misschien word je gedreven door status, door je targets op je werk, maar brengt het je geen wezenlijke voldoening. Je verdoet je schaarse leef-tijd eigenlijk als je er goed over nadenkt. Zonde zonde zonde.

* Lees ook: Pak je eenzaamheid aan met deze 16 tips! *

Zes manieren om de regie over je bestaan terug te pakken:

Het kan ook anders. Dus pak het aan en begin met deze stappen om te kijken hoe je zelf weer de regie terugpakt en baas wordt in eigen bestaan.

1. Maak de balans op van je eigen leven

Het maakt niet uit wanneer of hoe vaak je het doet, als je het maar zo nu en dan doet. Het kan aan het begin van het jaar, het kan midden in het jaar. Het kan jaarlijks of twee keer per jaar. Zie maar wat bij je past. Het gaat er vooral om dat je kijkt waar je nu bent in je leven en of dat ook is waar je wilt zijn. Denk na over de grote dromen en gedachten die je hebt en kijk dan of je deze ook echt vormgeeft in je dagelijkse leven. Elke dag geef je immers vorm aan de kleine dingen die uiteindelijk je leven maken tot wat het is.

* Lees ook: Pak je uitstelgedrag aan met deze 7 tips *

Neem je werk, je relaties, je gezondheid, je eigen welzijn onder de loep

Dus kijk eens goed naar je werk, je vriendschappen, je relatie, je gezondheid, of je genoeg of juist te weinig tijd aan jezelf besteedt? Spendeer je echt tijd aan de dingen waar je diep in je hart mee bezig wilt zijn? Of word je vooral geleefd? Of leef je op routine, zonder er echt bij stil te staan? Als je hier ‘ja’ antwoord, dan heb je wel wat werk te verzetten. Bedenk wat je kan doen om datgene wat je niet zint te veranderen.

* Lees ook: Forenzen naar je werk is zonde van je tijd *

Kijk hoe je die ingesleten patronen kan doorbreken

Bevalt je werk je niet? Wat wil je dan wel? Heb je daar extra opleiding of ervaring voor nodig? Ga eens praten met mensen die al in je beoogde werkveld zitten. Heb je meer tijd voor jezelf nodig? Plan het gewoon in in je agenda. Me-time is belangrijk, dus als je het nodig hebt, pak het dan gewoon. Zit je elke dag urenlang in de file naar je werk of in de trein en wil je dat niet meer? Zoek een baan dichterbij huis, of kijk of je regelmatig thuis kan werken. Vind je je gezondheid belangrijk, maar eindig je bij gebrek aan tijd en energie met een diepvriespizza op schoot voor de tv? Ga weer lekker vers koken, maak een wandeling buiten. Te weinig tijd? Kijk of je je kan veroorloven iets minder uren te gaan werken. Enzovoort, enzovoort. Niet alles zal van een leien dakje gaan, maar als je niks probeert, lukt het je ook zeker niet en heb je niet het gevoel dat je zelf vat op je eigen leven hebt. Dat maakt een mens niet gelukkiger. Dus denk na wat je anders wilt en pak het dan ook aan.

* Lees ook: Kies je eigen levenspad en word de gids van je eigen leven *

2. Oude passies? Blaas ze nieuw leven in!

Kijk als onderdeel van de balans van je leven ook naar oude passies en liefhebberijen die ergens onderweg in het gedrang zijn gekomen. Was je altijd een fervent voetbalspeler? Pak dat opnieuw op, ook als je nu misschien niet meer zo goed voetbalt als toen je jong was. Zolang je er aardigheid in hebt en je lijf het nog aankan, is de lol die je ervan hebt het belangrijkst. En als je dat rondrennen op een veld in de regen niet meer ziet zitten, maar wel weer fitter wilt worden kan je je ook aanmelden bij de sportschool of baantjes gaan trekken in het zwembad. Gewoon lekker doen!

Leef je creativiteit uit of doe een cursus!

Of misschien ben je helemaal geen sportliefhebber, maar uit je je liever creatief? Door muziek te maken, te tekenen, te pottenbakken of weet ik veel wat. Het maakt niet uit. Koop weer een instrument, ga lesnemen, of kijk op youtube voor online lessen en instructies en ga aan de slag. Kijk of er een pottenbakcursus in de buurt is. Vaak is er veel meer aanbod dan je denkt en Google helpt je probleemloos op weg. Of misschien heb je net als ik wel een volksuniversiteit in de buurt. Er blijken maar liefst
71 volksuniversiteiten in Nederland te zijn waar je laagdrempelig verschillende cursussen kan volgen. Ga er lekker voor!

* Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek *

3. Verzin geen smoesjes, ga aan de slag!

Het is supermenselijk; dat je voor je het weet weer allemaal beren op de weg ziet. Misschien heb je het al als je de tekst hierboven leest. Zo van ‘leuk en aardig allemaal, maar ik heb daar helemaal geen tijd/geld/energie/aanleg/…. voor’. Voor je het weet schuif je al je goede ideeën aan de kant, neem je geen enkel initiatief en sleurt je leven zich voort op de routine die je nou juist wilde doorbreken.

* Lees ook: Het piekeren zat? Pieker minder met deze 12 tips! *

Mensen zijn gewoontedieren

Het is wel begrijpelijk allemaal. Je moet namelijk gewoontes gaan doorbreken. Waarschijnlijk heb je een doordeweekse routine en een weekendvariant. Er zijn tig triggers die maken dat je weer in je oude gewoontes vervalt. Dat is heel begrijpelijk. Mensen zijn gewoontedieren en het bewust kiezen voor verandering vergt wel veel aandacht een doorzettingsvermogen en zeker als je een beetje moe of gestrest bent, is dat verdomde lastig om op te brengen.

* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Wees mild voor jezelf, je kan elke dag opnieuw beginnen

Word je bewust van die gewoontes en die neiging om op de automatische piloot te leven. Want als je wilt dat je leven verandert ben je ook zelf degene die er iets aan moet doen. Ga niet bij de pakken neerzitten als iets een keer niet lukt. Leg de lag niet te hoog. Je kan elke dag opnieuw beginnen die nieuwe gewoonte door te zetten en als het niet lukt? Dan is er morgen weer een dag. En overmorgen nog een. Haal je schouders op en zie elke keer dat het wél lukt als een succesje, want dat is het ook. En hoe vaker het lukt, hoe meer je bewuste verandering onbewust wordt en je oude routine vervangen wordt door een nieuwe waar je helemaal achterstaat. Houd je doel steeds voor ogen om jezelf te blijven motiveren. Baas in eigen bestaan worden, dat is en was je doel. Blijf daar bewust aan werken. Pak de regie over je leven keihard terug.

* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *

4. Zorg dat je een plan hebt

Wil je vaker afspreken met vrienden? Zorg dat je elke maand inplant om een hapje met iemand buiten de deur te gaan eten. Wil je gezonder eten? Verzin een alternatief voor die bak chips die je voor je het weet weer zit te snaaien. Een bruine boterham met oude kaas is een stuk voedzamer en ook hartig en lekker. Dus zorg ook voor alternatieven. Wil je minder koffie drinken omdat je anders loopt te stuiteren en niet lekker slaapt? Haal decaf koffie in huis, drink thee of water. Zorg voor alternatieven die bij je passen.

Squats doen terwijl ik wacht tot het water kookt

Zelf moet ik op dit moment thuis bepaalde oefeningen doen voor fysiotherapie. Ik ben best gemotiveerd en toch is het soms lastig. Als het mooi weer is, doe ik ze buiten en maak ik ze onderdeel van een wandeling in de zon in het park, of als ik theewater opzet, doe ik even een paar setjes squats waar ik anders weer was gaan zitten. En nee ik ben echt niet beter dan andere mensen. Ook ik doe dingen verkeerd en mij het kost het ook moeite om nieuwe gewoontes aan te leren. Maar ik vertel ook aan mezelf dat ik elke dag opnieuw mag beginnen. Zo is iets niet gelijk voor altijd jammerlijk mislukt, maar alleen even voor nu. Morgen is er weer een dag.

5. Committeer je serieus aan je eigen plannen

Probeer je nieuwe routine minstens een maand vol te houden, of liever een maandje of drie. Waarom? Omdat het tijd kost om jezelf nieuwe gewoontes eigen te maken. Het moet er letterlijk een beetje inslijten. Daarom zijn bijvoorbeeld de standaard mindfulnesstrainingen ook altijd verdeeld over 8 weken (of misschien 1 of 2 weken langer als er een schoolvakantie in die periode valt) en moet je ook dat elke dag zelf doen. Je aandacht oefenen, want dat is waar mindfulness in de kern op neer komt.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Gebruik de eerste maanden ook om te evalueren en bij te stellen

Het klinkt bijna als een managementcursus en dat is het in zekere zin ook. Zelfmanagement, welteverstaan. Baas in eigen bestaan word je niet zonder inzet. Kijk daarom ook terwijl je je nieuwe gewoontes probeert in te slijten of ze je inderdaad blijer maken, of dat je je fitter voelt, of dat je je fijn voelt als je lekker hebt gekookt in plaats van de maaltijdbezorger weer langs te laten komen met een hoeveelheid prijzig en ongezond fastfood. Vind je die bruine boterham met kaas in de praktijk geen goede vervanger tijdens je chipssnaaimomenten? Pak een hand vol noten, of een stuk fruit. Stel waar nodig je nieuwe gewoonte bij. Vind je het niks om in de sportschool op de loopband te staan? Ga wandelen. Doe lopend je boodschappen, krijg je er gratis nog een beetje krachttraining bij als je met de volle tas weer op huis aan gaat. Neem wat vaker de trap.

Baas in eigen bestaan zinvollerleven.nl

Kijk wat bij je past, zet kleine stappen en stel bij als dat nodig is

Kijk steeds naar wat bij je past en of alles wat je doet (of laat!) beter past bij hoe je wilt dat je leven er uitziet. Stel waar nodig bij, tot het passender wordt, of beter vol te houden is. En misschien moet je soms kiezen voor kleinere stapjes voor de verandering die je wilt. Of eerst even een ding. Namelijk elke avond vers en vezel- en vitaminerijk koken. Dan kan je over een paar maanden ook alsnog lopend boodschappen gaan doen. Of wat dan ook.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Baas in eigen bestaan

Je doel was dat jij weer de baas in eigen bestaan werd. Dat je leeft in plaats van dat je wordt geleefd. Dus wees lief voor jezelf, maak geen slappe smoezen om niks te hoeven veranderen, ga aan de slag en stel bij. Elke dag is een nieuwe dag dat jij bewust kan kiezen om te leven naar je eigen inzicht. Waarom? Omdat jij de baas in eigen bestaan bent en jij de regie hebt en niemand anders. Dus ga aan de slag!

Jij bent de baas in je eigen bestaan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here