Voor me ligt een klein boekje van 150 pagina’s van Floris Hülsmann met de titel “Maak je naam onvergetelijk – Zo bedenk je een bedrijfsnaam die wél werkt”. Ik las het boekje binnen een dag uit en voor ik het wist had ik de hele kantlijn volgeschreven met ideeën. Nu heb ik vaak aan ideeën geen gebrek, maar met de 24 ‘bouwplannen’, eigenlijk creatieve tips voor een bedrijfsnaam, ging het nog een tandje makkelijker. De radertjes in mijn hoofd  waren al snel niet meer tegen te houden. Uiteindelijk zette het mij aan om direct maar een bedrijfsnaam, die ik al langer geleden had bedacht, tegen het licht te houden en direct de domeinnaam en de social media namen te claimen. Dus inspirerend werkt het wel. Het helpt ook wel dat er al langer ideeën door mijn hoofd sudderden, maar toch.

Denk naast de bedrijfsnaam ook aan de tagline!

Auteur Floris Hülsmann is van huis uit copywriter en eigenaar van zijn eigen namenbureau met de naam Namarama. Granted, dat klinkt ook goed. Voor de liefhebber wordt in het boek uitgelegd hoe hij daaraan is gekomen. Verder vind je door het boek heen korte beschrijvingen van al of niet succesvolle namen en taglines van bedrijven door de jaren heen. Een tagline is een korte omschrijving die je (bijvoorbeeld op je website) toevoegt aan de bedrijfsnaam. Om kort te beschrijven wat de specialisatie van je bedrijf is. Het idee is dat een potentiële klant direct kan herkennen of hij met zijn ‘probleem’ bij jou en je onderneming moet zijn.

Waarom een goede bedrijfsnaam belangrijk is?

Verder gaat Hülsmann uitvoerig in op redenen om een goede bedrijfsnaam te verzinnen. Daar zitten ook redenen bij waar wellicht de meeste zzp’ers en kleine ondernemers misschien minder mee bezig zijn. Namelijk de verkoop van een bedrijf (dan is het handig dat er niet jouw naam aan hangt) of enorme groei van het bedrijf met veel personeel (dito). Ik heb op basis van heel veel onderzoek op dit vlak dat de meeste kleine ondernemers niet per sé een enorm bedrijf willen, maar vooral gepassioneerd met hun vak bezig willen zijn. In zekere zin zijn veel zzp’ers zelf hun bedrijf. Hülsmann heeft zelf voor grote concerns gewerkt en ik stel me voor dat dit soort denken daar vooral uit voortkomt. Maar soit. Heel storend is het niet en je bedrijf aan het einde niet gewoon beëindigen, maar doorverkopen is natuurlijk juist bij uitstek erg ondernemend en commercieel gedacht.

* Lees ook: Doelgerichte SEO is een toegankelijke inleiding SEO voor ondernemers *

Verzin een bedrijfsnaam die niet lijkt op je concurrenten

Wat ik zelf erg interessant vond, was de suggestie dat je een bedrijfsnaam moet hebben die herkenbaar en onthoudbaar is maar en niet raar en gezocht en vooral ook geen dertien in een dozijn. Je bedrijfsnaam zou juist niet moeten lijken op die van je concurrenten. Dat vond ik opvallend, want ik heb de indruk dat veel mensen vaak wel iets soortgelijks doen. Of inderdaad gewoon hun naam op de al dan niet virtuele gevel zetten. Al dan niet met daar achter ‘loodgieter’, of ‘coaching’ of ‘hypotheekadvies’ of wat dan ook. Dus juist níet je eigen naam en je onderscheiden van je concurrenten is het devies.

* Lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan? *

Hülsmann’s proces om een bedrijfsnaam te verzinnen

Het duurt even voor de auteur toekomt aan het deel waarvoor de meeste mensen dit boek waarschijnlijk lezen, namelijk tips om te komen tot een goede bedrijfsnaam, waar je op moet letten en met welke regels je rekening moet houden op dit vlak. Hier wordt wat mij betreft het boek pas echt leuk. Hülsmann wil dat je heel langzaam een proces op poten zet en dat dan stapje voor stapje doet. Of tenminste, dat is wat hij zelf doet en jou ook aanraadt als ondernemer.

Mijn creatieve radertjes gingen gelijk op volle toeren. Superleuk!

Mij doet dat denken aan dat je op de middelbare school soms eerst verplicht je opstel in klad moest schrijven. Ik deed dat nooit. Ik dacht langer na, maar knalde daarna gelijk alles op papier. Aard van het beestje. Te ongeduldig om alles twee keer op te schrijven. Liever in een keer goed. Zo ook hier. Er is een heel proces met verschillende stapjes, maar ik heb vooral de eerdergenoemde bouwstenen gebruikt om mijn radertjes te laten draaien. Ik had heel veel leuke ideeën en soms bleken anderen die ideeën ook al te hebben gehad. Of bleek het domein soms om een hele andere reden met een hele andere productgroep al geclaimd.

* Lees ook: ZZP’en voor Dummies is een handige inleiding voor starters *

Je beoogde domeinnaam al geclaimd? Zet er ‘dit is’ voor!

Dit is overigens prima op te lossen door er gewoon ‘dit is’ of ‘wij zijn’ voor de gewenste domeinnaam te zetten. Of te kiezen voor een andere url dan .nl of .com, bijvoorbeeld .nu of .org enzovoort. Prima bruikbare concrete tips. Nog even verder brainstormen is natuurlijk ook een uitstekende optie.

Waar je verder nog rekening mee moet houden bij het kiezen van je bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam verzinnen Pak ‘Maak je naam onvergetelijk’ erbij – recensie zinvollerleven.nl

Als je een keer een goede bedrijfsnaam voor je toko hebt, is het zaak om ook te zorgen voor een goede website, een goede huisstijl, logo enzovoort. De auteur raadt mensen aan om vooral niet zelf te knutselen (inderdaad, zoals ik voor dit moment met zinvollerleven.nl heb gedaan), maar een ontwerper in te huren. Naast je bedrijfsnaam is ook zijn een goede tagline die omschrijft wat je voor wie doet, belangrijk. En wijst Hülsmann erop dat je als ondernemer ook goede namen moet verzinnen voor je producten en diensten.

* Lees ook: Zo introduceer je jezelf als ‘alleskunner’ *

Houd ook rekening met de regelgeving!

Verder wordt uitgelegd hoe het werkt met het claimen van namen, en het inschrijven van je naam, of eventueel een tweede handelsnaamnaam voor je bedrijf bij de Kamer van Koophandel. Supernuttig, inspirerend en zoals gezegd in een dagje uitgelezen. Je kan er langer over doen als je wat rustiger alle stappen wilt doorlopen. De meeste ondernemers zullen er vast niet om malen dat dit geen dik boek voor herkauwers is. Ondernemers hebben wel andere dingen te doen, zodra ze hun bedrijf hebben gedoopt met een mooie bedrijfsnaam.

* Lees ook: ‘Verleid je lezer online’ is een vlotte gids voor online schrijvers *

Floris Hülsmann Maak je naam onvergetelijk - Zo verzin je een bedrijfsnaam die wél werkt recensie zinvollerleven.nl

Nieuwsgierig geworden naar deze bestseller?

‘Maak je naam onvergetelijk – Zo bedenk je een bedrijfsnaam’ is een bestseller en staat al bij het schrijven van deze recensie al anderhalve maand in de top 100 van managementboek.nl. Wat mij betreft is dat niet voor niks. Het boek leest lekker weg, helpt je creatieve proces en geeft nuttige tips. Wil je er zelf verder induiken en alle tips lezen? Dan wordt het tijd om het toch echt zelf aan te schaffen. Bijvoorbeeld bij managementboek.nl of bij bol.com. Ik wens je heel veel leesplezier en een mooi creatief proces toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here