Geluk of gelukkig zijn is een hot topic op het moment. Ook een luxeding, want als je in het rijke Nederland geboren bent, ben je al relatief bevoorrecht. We staan als land bovenaan in de internationale gelukslijstjes. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je als individu nooit ongelukkig kan zijn. Geluksgevoel is een individuele kwestie, maar volgens geluksonderzoeker Lyubomirsky kunnen we zelf 40 procent van ons geluksgevoel zelf positief beïnvloeden. Hier volgen 12 tips uit geluksonderzoek die je daarbij kunnen helpen.

Relaties en ervaringen zijn de dingen die mensen gelukkig maken

Ik gaf al eerder aan dat ervaringen bijdragen aan het welzijn van mensen. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken en ik las het ook terug in het boekje ‘Leidinggeven aan geluk‘. Eén van de auteurs had ooit voor een documentaire aan ouderen gevraagd wat ze gelukkig had gemaakt in hun leven. Zonder uitzondering noemden die ouderen relaties met anderen en ervaringen als bron van geluk. Status, geld, een tweede huis of een dikke auto werden niet genoemd. Familie en vrienden en de verbinding daarmee was wat er toe had gedaan. Verder noemden ze ervaringen zoals vakanties en bijzondere reizen.

Het PERMA-model van Martin Seligman

PERMA Seligman zinvollerleven.nl

De eenvoudigste definitie van het begrip geluk is ‘subjectief welbevinden’. Martin Seligman, die wordt gezien als de grondlegger van de positieve psychologie, ontwikkelde het PERMA-model. In het plaatje hiernaast zie je waar de de letters voor staan in het Engels. Het gaat vertaald om (P) positieve emoties en je goed voelen, (E) om betrokkenheid en bevlogenheid, (R) om relaties en authentieke verbindingen met anderen, (M) om betekenis en zingeving en (A) om prestaties en voldoening daarover.

Ons geluksgevoel verschilt van persoon tot persoon

Sonya Lyubomirsky is als professor verbonden aan de Universiteit van Californië en doet onderzoek naar menselijk geluk. Uit haar onderzoek bleek onder andere dat het geluksgevoel verschilt van mens tot mens. De ene persoon heeft domweg een opgewekter karakter dan de andere. Ben je mooi klaar mee als je bij de minder opgewekte soort hoort, hoor ik je denken en daar kan ik inkomen. Het geluksgevoel van mensen wordt voor ongeveer de helft bepaald door de individuele persoonlijkheid. Omstandigheden bepalen zo’n 10 procent van het geluk dat iemand ervaart en de laatste 40 procent wordt bepaald door bewust gedrag. Oftewel 40 procent van hoe gelukkig je je wel of niet voelt, kan je zelf beïnvloeden.

*lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen?*

Leer jezelf gewoontes aan om je leven leuker te maken

Je geluksgevoel hangt dus af van hoe jij in elkaar steekt en je omstandigheden en voor veertig procent, kan je er zelf iets aan doen. De wereld is niet zo maakbaar, maar geluksgevoel tot op zekere hoogte wel. Je kan bewuste keuzes maken om bepaalde dingen wel of niet te doen, jezelf nieuwe gewoontes aanleren en op een andere manier naar je leven, je geluk en je omstandigheden te kijken. In de volgende paragraaf vind je het lijstje.

Dit zijn de 12 geluksstrategieën van geluksonderzoeker Lyubomirski

 1. Wees dankbaar voor wat er wél is en tel je zegeningen
 2. Versterk en voed je optimisme, ga bewust op zoek naar positieve punten
 3. Ga niet piekeren en vergelijk jezelf niet met anderen
 4. Beoefen vriendelijkheid (mindfulness kan bijvoorbeeld helpen om je compassie met jezelf en anderen te vergroten)
 5. Onderhoud je relaties en vriendschappen met anderen
 6. Doe dingen waarin je helemaal in op kan gaan, oftewel ga actief op zoek naar ‘flow’ ervaringen
 7. Geniet van de dingen die je in je leven beleeft en deel die belevenissen met belangrijke anderen
 8. Streef je eigen doelen na en verbind je actief aan die doelen in je leven die jij zelf belangrijk vindt
 9. Ontwikkel manieren om goed of beter om te gaan met tegenslag, teleurstelling en stress in je leven (mindfulness kan helpen, maar psychotherapie kan je hierbij ook helpen)
 10. Leer om te vergeven of los te laten, zodat je boosheid en je verdriet niet je leven gaan dicteren
 11. Geef aandacht aan spiritualiteit, aan zingevingskwesties en dan het liefst samen met anderen
 12. Zorg voor je fysieke gezondheid, beweeg regelmatig, ga mediteren en heb voldoende plezier in je leven
*lees ook: Forenzen naar je werk is zonde van je tijd*

Begin vandaag nog met je eigenste dankbaarheidslogboekje!

Er zullen zeker nog meer artikelen volgen die je kunnen helpen om deze dingen echt te doen. Maar een eenvoudige manier om vandaag al je geluksgevoel een positieve slinger te geven is door een dankbaarheidslogoekje bij te houden. Eén of twee per week opschrijven waar je dankbaar voor bent, is effectiever dan het elke dag doen, blijkt uit onderzoek, dus overdrijf het niet.

geluksgevoel zinvollerleven.nl

Zó werkt zo’n dankbaarheidslogboekje

Hoe ga je te werk? Probeer dus elke week op te schrijven waar je dankbaar voor bent en zorg dat je er ook echt even serieus bij stil staat. Het moet geen automatische invuloefening worden, want dan werkt het niet zo goed. Schrijf dingen op die je persoonlijk echt raken als je er over nadenkt en probeer ook na te denken over de dingen of mensen die je echt zou missen als je ze niet meer in je leven had. Wees niet bang om de diepte in te gaan en echt persoonlijk te worden. Dat draagt namelijk meer bij aan je geluksgevoel dan een lange lijst die je niet echt raakt. Noteer ook dingen die je verrassen. Dat kan van alles zijn.

Dankbaar voor een Chinese opera of dat je in zo’n rijk land mag leven?

Als ik bijvoorbeeld keihard aan het beleven ben, door op reis te gaan, kom ik soms gekke dingen tegen. Wat te denken van een Chinees festival met draken, vuurwerk en een Chinese opera in een klein stadje in Thailand? Een optocht van een Ethiopische bruiloft met gezang in Valletta in Malta, waar je op zondagochtend per ongeluk tegenaan loopt? Ultieme kadootjes. Maar dichterbij huis is er ook genoeg te beleven. Misschien ben je wel dankbaar voor de steun van je geliefde, dat je jezelf steeds meer accepteert of besef je misschien juist wel door te reizen hoe fantastisch goed we het als klaagvolkje in dit kleine kikkerlandje hebben? Kijk maar wat het is voor jou en sta echt even stil bij de dingen die je opschrijft en besef wat deze dingen en mensen aan je leven toevoegen.

Ik wens je een mooi, lang en gelukkig leven toe! 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here