Laat ik beginnen met te zeggen dat een eigen huis vooral is om te wonen en dat ik eerst jarenlang gehuurd heb. Tot ik samen met mijn lief zo’n acht jaar terug, midden in de crisis ons huidige eigen huis kocht. Een hypotheek met een wat toen een historisch lage rente van 4,35 procent voor tien jaar vast erbij en hopla. Ik schreef er al eerder over en dat we fanatiek aan het aflossen zijn enzo. Langzaamaan wordt het huis meer van ons dan van de bank. En dat is een lekker gevoel. Qua vermogensopbouw, qua lage vaste lasten en qua alternatieve vorm van pensioenopbouw. U hoort mij niet klagen. Nou ja. Ik blijf Nederlander. Maar hierover klaag ik dus niet.

Huizenprijzen in Nederland stijgen als een malle

bron: http://nl.donaldduck.wikia.com

Maar goed. Vandaag kwam een bericht uit van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een week daarvoor een soortgelijk bericht van makelaarsclub NVM. De tendens is dezelfde: de huizenprijzen in Nederland stijgen als een malle en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Lekker als je al een huis hebt en geen verhuisplannen hebt richting een duurder huis. Vervelend als je wel wilt verkassen en je van plan bent om (weer) een eigen huis te kopen. Meanwhile voelen wij ons steeds meer kleine minimaliserende Dagobert Duckjes in een geldpakhuis. Bijna letterlijk dan he? En ja wij wonen in één van die steden in de Randstad, waar de huizenprijzen al een paar jaar heel hard omhoog gaan, met dubbele cijfers voor de komma. Zoals eerder gezegd is die winst virtueel, zolang je hem niet verzilvert. Maar het is wel en lekker gevoel.

*Lees ook: Hypotheek: 7 dingen om te doen wanneer je rentevast periode afloopt*

Wat zeggen die cijfers over de woningmarkt?

Maar goed wat zeggen die cijfers? Nou ja. Om te beginnen niets zolang je je huis niet verkoopt, of geen huis koopt. Zolang er geen waarde transacties plaatsvinden blijft feitelijk alles hetzelfde. Een kijkje in de cijfers van het CBS dan maar?

Een eigen huis kost in elke provincie steeds meer

Als huizenbezitter is een prijsstijging goed nieuws. En dat goede nieuws doet zich voor in alle provincies. Niet alleen is vrijwel overal het aantal verkopen afgenomen, maar ook in elke provincie is de huizenprijs gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Alleen in de provincie Groningen is het aantal verkochte huizen toegenomen. Ik heb het niet uitgezocht, maar vermoed dat dit samenhangt met de nasleep van de schade door de aardgaswinning aldaar.

*Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips*

De sterkste prijsstijgingen in Flevoland en de laagste in Zeeland

In Zeeland namen de huizenprijzen het minst toe, namelijk met 4,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Overijssel zit in de middenmoot met 7,4 procent en in de provincie Flevoland stegen de prijzen het hardst, met 11,6 procent. Ook in de provincies Noord- en Zuid-Holland lag de prijsstijging boven de tien procent. Als je dus in die laatste provincies een huis hebt van bijvoorbeeld € 250.000,- ben je op papier ruim € 25.000,- rijker geworden het afgelopen jaar. Als je dat per maand bekijkt is dat volgens mij ruim een modaal inkomen van ruim € 2.000,-. Lekker verdiend, zeg ik.

huizenprijzen per provincie 2018 CBS eigen huis zinvollerleven.nl
bron: CBS 2018

In Rotterdam is de prijsstijging van de 4 grote steden het grootst

In de vier grote steden gaat het hard met de huizenprijzen en droogt de markt op zoals makelaars dat volgens mij zeggen. Er werden grofweg zo’n 15 procent minder huizen verkocht. De schaarste leidt tot prijsstijgingen, want de prijzen in al deze steden namen ongeveer tussen de 12 en 15 procent toe. In Rotterdam ging de prijsstijging het snelst met 14,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens huizenzoeker.nl heeft de helft van de huizen in Rotterdam een vraagprijs van iets minder dan € 250.000,- en de andere helft zit daarboven. De mediaan, want daar gaat het over, voor heel Nederland ligt op iets minder dan € 295.000,-. Toch nog een stuk hoger dan in Rotterdam dus.

huizenprijzen CBS grote steden juli 2018 CBS eigen huis zinvollerleven.nl
bron: CBS 2018
*Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden*

Vierkante meter prijzen zeggen meer dan huizenprijzen

Dat betekent overigens niet dat Rotterdam goedkoper is. De vierkante meter prijs in Rotterdam ligt namelijk op € 2.832,- en voor heel Nederland is de gemiddelde prijs per vierkante meter eigen huis € 2.541,-. Alles is relatief dus. Amsterdam is veruit de duurste van de vier grote steden. Eén vierkante meter eigen huis in Amsterdam kost gemiddeld op dit moment bijna € 5.400,-. Dat is heel veel geld. Een niet al te groot huisje van bijvoorbeeld 55 vierkante meter verwisselt dan voor een kleine € 300.000,- van eigenaar.

De huizenprijzen zijn grotendeels op het niveau van voor de crisis

De indexgrafiek van het CBS laat de prijsindex van de bestaande koopwoningen zien. Daar is duidelijk een dip te zien die inzet aan het einde van 2008 en vanaf 2013 weer opklimt om nu in 2018 weer ongeveer op het niveau van voor de crisis uit te komen. Natuurlijk zijn dit gemiddelden en ook voor een huis geldt: het is maar wat de gek er wel of niet voor geeft. Maar het zegt natuurlijk wel iets. Ook als je niet slapend virtueel rijk bent geworden, is het toch lekker dat je huis niet meer of heel veel minder onder water staat. Toch?!

huizenprijzen prijsindex juli 2018 CBS eigen huis zinvollerleven.nl
bron: CBS 2018
*Lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50/30/20-methode*

Appartementen en hoekwoningen stegen flink in prijs

Verder blijkt uit de cijfers van het CBS dat appartementen en hoekwoningen meer in prijs toenemen dan vrijstaande woningen. Ik sluit niet uit dat dit komt door het feit dat er in die dure grote steden nauwelijks vrijstaande huizen zijn en dat hier ook een verschil speelt tussen de Randstad en ‘de provincie’. Pin me hier niet op vast, want ik heb het niet onderzocht.

Die prijsstijgen zijn mooi, maar een huis is om te wonen!

Als woningbezitter bijna slapend rijk met je eigen huis zinvollerleven.nl vermogenDie prijsstijgingen zijn best lekker: terwijl je in je eigen huis woont, bouw je een financieel appeltje voor de dorst op. De kans is vrij klein dat de prijzen volledig zullen instorten. Niet alleen is de bevolkingsgroei nog steeds enorm en zal die de komende decennia naar verwachting verder toenemen. Er zijn ook steeds meer kleine en eenpersoonshuishoudens. De vraag naar huisvesting zal volgens mij de komende jaren het aanbod nog wel flink overstijgen, met inderdaad, klassieke economie, prijsstijgingen als gevolg. Dat is best lekker als je al ergens woont. Je wordt slapend.. eehh.. wonend rijk dus. Maar laat je niet gek maken. Een huis is uiteindelijk toch vooral om lekker in te wonen. En al die prijsstijgingen? Die tellen pas écht als je je huis verkoopt. Tot die tijd blijft het niet meer dan virtuele winst.

Slaap… eehh.. Wóón lekker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here