Voor me ligt het boek “Uitzonderlijk Talent; Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels” van zelfbenoemde vreemde vogel Frans Corten. Het boek is bedoeld als handleiding voor hoogbegaafden en andere vreemde vogels die moeite hebben om hun weg in leven en werk te vinden. De handvatten in het boek moeten bewerkstelligen dat de lezer zichzelf en zijn talenten (her-)kent en serieus neemt. Het boek is wat mij betreft goed geschreven en slaat niet alleen inhoudelijk spijkers op koppen, maar is ook nog eens duidelijk met heel veel liefde en aandacht vormgegeven. Wellicht opdat de lezende hoogbegaafden en vreemde vogels zich niet alleen voelen in hun vreemdevogelschap.

* Lees ook: Werk aan je werkgeluk met deze vijf vragen *

Voor hoogbegaafden zijn schijnbaar simpele dingen soms juist ingewikkeld

Auteur Frans Corten houdt zich al zo’n 20 jaar bezig met slimme vreemde vogels en pleit voor maatwerk in de begeleiding van hoogbegaafden. Die slimme vreemde vogels lopen namelijk aan tegen verschillende dingen in werk en leven, die ze niet goed begrijpen. Dat men het een zegt, maar het ander doet, bijvoorbeeld in werksituaties of dat ze soms paradoxaal genoeg soms beter zijn in ingewikkelde dingen dan in schijnbaar simpele dingen. Deze voorbeelden zijn niet uitputtend, maar wie zichzelf in deze voorbeelden herkent, is wellicht zelf zo’n slimmerd waarop dit boek zich richt.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Verschil van perspectief van hoogbegaafden en hun werkomgeving

Corten blijkt ook de co-auteur van een artikel over hoogbegaafdheid waarin ik mezelf een paar jaar geleden in herkende en ook met anderen deelde, die met een vergelijkbare zoektocht bezig waren. Over het verschil hoe de werkomgeving naar de hoogbegaafde of vreemde vogel kijkt en hoe een hoogbegaafd iemand vaak zelf naar zichzelf en de werkomgeving kijkt. De tabel uit dat wetenschappelijke artikel over hoogbegaafdheid blijkt ook in dit boek opgenomen. De ervaring leert dat die tabel zomaar de ogen openen van mensen die zich misschien al vreemde vogel voelden, maar niet zo goed wisten waar het aan lag. Begaafdheid of hoogbegaafdheid is namelijk meer dan een IQ alleen. Het gaat ook over op een andere manier in de wereld staan en op een andere manier naar dingen kijken.

* Lees ook: Zo introduceer je jezelf als ‘alleskunner’ *

Beknopt, bruikbaar en zonder veel poeha veel op een rij gezet

Niet alleen die tabel is herkenbaar trouwens. Meerdere opsommingen van Corten in zijn boek raakten mij, omdat de inhoud van het beschrevene soms zo herkenbaar was. Ik heb al meer gelezen over hoogbegaafden en slimme mensen, maar het komt niet zo vaak voor dat zo helder, beknopt en bruikbaar een aantal zaken zonder veel poeha op een rij worden gezet. En dat dan wel degelijk tegen een achtergrond van de weinig wetenschappelijke kennis die er is over volwassen hoogbegaafden.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Onderzoek over hoogbegaafde volwassenen is schaars en niet representatief

Wat er bovendien zoal bekend is over volwassen hoogbegaafden, is bovendien vermoedelijk niet heel erg representatief. Slimme vreemde vogels die hun weg wél vrij probleemloos hebben gevonden, worden misschien niet lid van slimme mensenclub Mensa. Ze melden zich niet bij een psycholoog met klachten. Die hoogbegaafden doen gewoon hun ding in hun werk, of erbuiten, of op welke manier dan ook. Die mensen blijven dus buiten zulke onderzoeken.

* Lees ook: Waarom ouder worden vooral gelukkiger worden betekent *

Hoogbegaafden vinden niet automatisch hun weg in de wereld

Maar uit het beperkte wetenschappelijk onderzoek dat wél beschikbaar is, komt een ander beeld naar voren. Volwassen hoogbegaafden lopen vaker vast in werk en leven, komen  bovengemiddeld vaak in uitkeringsstatistieken voor en hebben vaak emotionele en/of zingevingsproblemen. Blijkbaar vinden al die slimme mensen niet automatisch hun weg in de wereld.

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Je vleugels uitslaan als slimme vreemde vogel

BOEK VOOR HOOGBEGAAFDEN EN ANDERE 'VREEMDE VOGELS' FEESTJE OM TE LEZEN zinvollerleven.nl recensie Frans Corten

Wat fijn is aan dit boek is dat het eenvoudig blijft en kernachtig zonder overbodige prietpraat meer vertelt over deze problemen, waar je tegen aanloopt. Hoe het kan dat bijvoorbeeld de GGZ volgens Corten niet goed uit de voeten kan met deze vreemde vogels enzovoort. Het biedt wat mij betreft veel nuttige inzichten. Niet al het inzicht is nieuw, maar zelden werd het zo lekker helder en beknopt opgeschreven. Hierdoor lees je het in no time uit. Daarna kan je er nog lekker even over door kan peinzen. Als je met dit boek in de hand nieuwe ontdekkingen doet, geeft dit boek je misschien wel de nodige stof tot nadenken. Misschien ook werk aan de winkel om jezelf als vreemde vogel goed te begrijpen. Ook in relatie tot anderen in het maatschappelijke verkeer en hoe je je vleugels uit kunt slaan.

* Lees ook: Het piekeren zat? Pieker minder met deze 12 tips! *

Portretten van vijf hoogbegaafden in het tweede deel van het boek

In het tweede deel van het boek, dat wat minder aansprak, doen vijf slimme vreemde vogels hun eigen verhaal. Over waar ze tegenaan liepen en hoe ze hun werk en leven uiteindelijk hebben vormgegeven. Hun leeftijd ligt tussen de 43 en de 62 jaar en uit hun verhalen blijkt dat er hoop is, ook als je een tijdje zoekende bent geweest. Opvallend is dat de meesten meerdere rollen of functies vervullen binnen hun werk. Ook dat zegt iets voor de goede opletter. Ik laat het aan de nozele lezer zelf over om hierover zijn of haar eigen conclusies te trekken.

* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

Aanrader voor vreemde vogels en hoogbegaafden

De conclusie die ik alvast trek is dat ik als vreemde vogel ‘Uitzonderlijk talent’ een aanrader vind voor hoogbegaafden en andere vreemde slimme vogels. Ik vond dit boek een feestje om te lezen. En dat zeg ik zelden.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

Kan je niet wachten? Bestel het boek direct online!

Boek voor hoogbegaafden en andere 'vreemde vogels' is een feestje om te lezen - Uitzonderlijk talent - Frans Corten 2019 zinvollerleven.nl recensieWil je meer weten of het ‘Uitzonderlijk talent’ zelf lezen? Je kan het boek direct via deze links bestellen bij managementboek.nl of bij bol.com. Dan heb je het morgen gelijk in huis en kan je zelf beoordelen of het boek jou ook aanspreekt en of je jezelf herkent als hoogbegaafde slimmerd en/of vreemde vogel. Als je uiterlijk 31 maart bestelt, krijg je ook nog het boekenweekgeschenk erbij bij voor nada, niks, noppes. Als dat geen goede aansporing is…

* Lees ook: Zwarte humor vooral gewaardeerd door slimme mensen * 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here