De Vlaamse Sabine Tobback schreef het boek “Out of office – de succesformule voor harde werkers”. Het klinkt een beetje als zo’n Amerikaans boek dat je vertelt hoe je net zo succesvol als de auteur van het boek. Maar dat is het niet. Het boek is juist voor die fervente hardloper die zichzelf zomaar eens voorbij kan lopen. Met het boek helpt Tobback deze harde werker te onderzoeken waarom ze zo hard werken en om met andere ogen te kijken naar de hoge normen die ze zichzelf opleggen en hoe ze dit gedrag kunnen ombuigen. Gedurende het boek wordt een beeldspaak gebruikt van het trainen van straaljagerpiloten, mij spreekt dat persoonlijk niet zo aan. Maar dat betekent niet dat dit geen nuttig boek kan zijn voor de mensen die hun eigen pauzeknop niet kunnen vinden.
Tobback onderscheidt in haar boek vier soorten harde werkers, met bijbehorend visueel symbool:
Je werkt hard omdat iedereen hard werkt. Tobback noemt dit de ‘aangeboden harde werker’, ik vind dat zelf een verwarrende term en dacht in eerste instantie dat er sprake was van een zetfout, maar dat is het dus niet. Werk hoort erbij omdat de maatschappij dat verwacht en je gaat mee in dat verwachtingspatroon.
Je werkt hard omdat je dat meekreeg in je opvoeding. ‘De aangeleerde harde werker’ heet deze variant en die is van de ‘arbeid adelt’ school. Hard werken is de norm, daar mag je niet van afwijken.
Je werkt hard omdat je een harde werker bent. Je werkt hard omdat het in je natuur zit. Het hoort bij je identiteit, je vindt het belangrijk en leuk en het leven als harde werker schenkt je voldoening.
Je werkt hard omdat hard werken je zelfvertrouwen geeft. Hard werken als verdedigings-, of misschien wel beter beschermingsmechanisme. Het harde werken helpt om je diepere verlangens of angsten te verdoezelen en er niet bij stil te staan. Hard werken draagt bij aan je zelfvertrouwen.
Ik vind dit zelf een aardig onderscheid dat denk ik voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Met typeringen kan je je ook in meerdere types herkennen. Maar het is nuttig om te kijken wat je drijfveren zijn voor dat harde werken en of het je brengt wat je wilt, of dat dat alleen maar zo lijkt en het je je juist verder afbrengt van wat je eigenlijk wilt? Wil je vooral harde werker zijn? Of heb je andere wensen voor je leven? Ik zou haast zeggen: de vraag formuleren is hem beantwoorden.
Inventariseren waar je nu bent om bewust te veranderen
Dus ben je van de hard werken school en begin je er soms weleens aan te twijfelen of het je uiteindelijk wel de voldoening schenkt die je hoopt te vinden? Dan kan dit boek voor harde werkers van Tobback je misschien aan het denken zetten en op weg helpen. In het boek staan volop vragen die je jezelf kan stellen en die je bewust kunnen maken van je eigen patronen ten aanzien van werk en leven. Om iets te kunnen veranderen, moet je immers eerst inventariseren waar je nu bent.
Het boek legt bijvoorbeeld uit dat je je eigen boodschappen kan herformuleren op een manier die vriendelijker is voor jezelf.
“Ik moet hard werken, dat hoort zo” wordt dan
“Ik heb het recht om te genieten en toch goed te zijn.”
“Ik moet tonen dat ik mijn salaris waard ben” wordt dan
“Ik ben mijn salaris waard, iedere dag.”
“Ik moet altijd bezig zijn” wordt dan
“Ik mag genieten van elk moment.”
“Ik moet alles onder controle hebben” wordt dan
“Ik mag kiezen wat ik onder controle wil hebben.”
Wat mij betreft zijn dit nuttige aanwijzingen voor de harde werker. Punt van aandacht hierbij blijft wel of degene die dit boek misschien het hardst nodig heeft, het ook echt zal oppakken. Of zou dat de reden achter de aan de harde werkers refererende subtitel zijn? Zou zomaar kunnen!
Tobback geeft de hardwerkende lezer van haar boek verschillende vragen, lijstjes, aanwijzingen en oefeningen om het bewustzijn over de eigen patronen te vergroten en geeft verschillende tips die de lezers moeten leren wat milder naar zichzelf te zijn, zich te bezinnen op wat belangrijk is in hun leven en daar ook naartoe te werken.
Dat kan zijn door iets te laten vallen, of te delegeren, of iets anders juist alsnog op te pakken. Juist omdat dit voor de harde werkers waarop dit boek zich richt, niet vanzelfsprekend is, geeft Tobback extra toelichting en aanwijzingen om dit te doen. Mensen die niet delegeren wordt bijvoorbeeld gevraagd wat hun weerhoudt om dit te doen. Ook weer die bewustwording. Het begint allemaal altijd met die bewustwording. Vervolgens dient er gekozen en veranderd te worden in een richting die meer past bij de eigen waarden. En bewustwording en prioriteiten stellen zijn misschien best nuttig voor harde werker die het tij wil keren zonder daarvoor eerst in een burn-out te raken.
Ben jij zo’n harde werker zonder vindbare pauzeknop?
Als jij zo’n harde werker bent, is “Out of Office” van Sabine Tobback misschien wel iets voor jou. Je kan het boek eens nader bekijken of direct bestellen via deze links op bol.com en managementboek.nl. Ik op mijn beurt wens je een mooi leven, waarin je jezelf ook de rust kan gunnen die je nodig hebt. En een zinvol leven, waarin je bewust die dingen tijd en aandacht geeft die er voor jou toe doen!