Ik heb de laatste tijd een aantal hele fijne boeken gelezen. Ik bedacht ineens, toen ik vanochtend weer een fijn boek uitlas, dat ik misschien maar eens een lijstje moest delen. Voor de vakantie, vol met boeken die spannend zijn en lekker weglezen of die over het leven gaan. Want dat zijn de fijnste boeken om in de vakantie te lezen toch? Het lijstje is wat mij betreft in willekeurige volgorde. Ik vind boeken rangschikken vrij onmogelijk en ook onnodig. Het is immers geen wedstrijd.
O ja: ik lees zelf boeken die in het Engels geschreven zijn ook altijd in het Engels, maar wanneer ze ook in het Nederlands vertaald zijn, zal ik ook die titel noemen. Ik snap dat voor veel mensen ‘gewoon’ Nederlands lezen toch de voorkeur heeft. Zeker tijdens een welverdiende vakantie. Alle boeken die ik hier noem zijn onder andere bij bol.com verkrijgbaar.
1. The Testaments / De Testamenten van Margaret Atwood
Dit boek woonde al een paar jaar bij me op de boekenplank, maar ik had het nog niet gelezen. Toen ik een keer begon, lukte het bijna niet om te stoppen. De Testamenten (The Testaments) van Margaret Atwood is het vervolg op het alom bekende Verhaal van de Dienstmaagd, oftewel The Handmaid’s Tale. De Handmaid’s Tale beschrijft het relaas van Offred, die in de dystopische staat Gilead woont, waar vrouwenrechten zijn geëlimineerd en haar taak is om in het onvruchtbare Gilead toch onder dwang (verkrachting) kindertjes voort te brengen. Gezellig is het allemaal niet, maar het biedt wel een inkijkje in onze verworven vrijheden en dat die niet vanzelfsprekend zijn.
Vrijheden in Coronatijd en de paralellen met Gilead?
Sommigen zeggen dat er nu ook in Coronatijd een probleem is. En ik begrijp dat, hoewel ik me niet enorm zorgen maak op dit moment. Tegelijkertijd ben ik me er wel van bewust dat we op een glijdende schaal kunnen komen waarbij alle risico geëlimineerd moet worden, omdat de samenleving niet in staat is ze te accepteren. In dat geval kunnen we het normaal gaan vinden om doorlopend met mondkapjes te lopen en beperkt te worden in onze bewegingen. En dan zijn de paralellen van Gilead niet eens zo heel ver weg.
Drie vrouwelijke verhaallijnen in De Testamenten
Maar terug naar de Testamenten. Hier komen drie verhaallijnen samen. Het interessantste is het verhaal van Aunt Lydia. Ze schrijft hoe ze bij de stichting van Gilead flink wat macht verwerft en hoe ze die macht aanwent, om de dingen te doen die ze nodig acht. Daarnaast is er een verhaal van een jonge vrouw die opgroeit in een gezin met een vooraanstaande positie. Ten slotte is er een verhaal van een Canadese, die Gilead vooral kent van lessen op school en verhalen in de media. Ik ga niet teveel verklappen. Maar uiteindelijk komen de verhaallijnen samen en komen we er ook gaandeweg achter hoe het leven van Offred in grote lijnen is verlopen. Ik vind beide boeken een absolute aanrader. Vond je the Handmaid’s Tale al goed? Lees dan ook The Testaments! En wil je De Testamenten lezen? Begin dan bij de Handmaid’s Tale, anders doe je jezelf tekort. Je doet jezelf sowieso tekort als je deze boeken niet leest. Dit zijn echt boeken om in de vakantie te lezen. Ze zijn spannend en ze leren ons om kritisch te blijven op allerhande rare volksmenners zoals op dit moment Thierry Baudet.
2. Kindred van Octavia E. Butler
De vorige boeken in dit lijstje hadden al een dystopisch sausje en dat geldt ook voor dit boek van Octavia Butler. Kindred (“Verwant”) is helaas niet in Nederlandse vertaling beschikbaar, maar wel ook als graphic novel als dat je ding is. En o ja: als je dit leest omdat je een eindexamenkandidaat bent of kent voor havo of vwo is dit gewoon een heel lekker spannend boek om te lezen. Zeker in een tijd dat we ook in Nederland meer aandacht hebben voor ons slavernijverleden, er stemmen opgaan om Keti Koti tot een nationale feest- en herdenkingsdag te maken en Black Lives Matter ferm op de agenda staat.
Tijdreizen van LA in de jaren ’70 naar een plantage met slaven
Het verhaal gaat over Dana die leeft in de jaren ’70 van de vorige eeuw in Los Angeles en soms in de tijd reist naar een plantage in het Amerika van voor de burgeroorlog en slavernij nog bestaat. Sowieso niet de leukste tijd om naar terug te gaan, maar zeker niet voor een jonge zwarte vrouw. Wanneer ze in levensgevaar is, keert ze steeds net op tijd terug naar haar eigen tijd. Doordat er een flink contrast is tussen haar beide levens in de jaren ’70 en in de tijd dat slavernij heerste, kom is het boek niet alleen spannend, maar toont je ook een onaangenaam inkijkje in het leven van tot slaaf gemaakten op een plantage. Verder ga ik niet te veel zeggen, maar het boek leest heerlijk weg. Het is niet te moeilijk. Ook niet in het Engels en wat mij betreft een aanrader.
3. A Matter of Death and Life / Een Kwestie van Dood en Leven Irvin Yalom en Marilyn Yalom
Ik las al meerdere boeken van Irvin Yalom. Hij is psychiater en schreef al veel boeken. Vooral over zijn ervaringen in de spreekkamer, maar ook romans met een existentiële twist. Ook die boeken kan ik aanraden. In A Matter of Death and Life (Een Kwestie van Dood en Leven) gaat het even helemaal over Irvin en zijn vrouw zelf. Ze schrijven om en om een hoofdstuk wanneer zij ernstig ziek is en niet meer genezen kan worden. Het boek biedt niet alleen een inkijkje in het proces van degene die gaat en degene die achter zal blijven, maar ook in het proces en de rouw. Ze gaan niet altijd gelijk op in dat proces. Dat maakt het boek kwetsbaar en invoelbaar. Het boek gaat over de dingen die wezenlijk zijn en kan daarmee niet ontbreken aan de boeken om in de vakantie te lezen op een website die zichzelf zinvollerleven noemt.
4. The Salt Path / Het Zoutpad en The Wild Silence / De Wilde Stilte van Raynor Winn
Twee boeken met elk een prachtig geïllustreerde kaft die voor mijn gevoel iedereen al ergens voorbij heeft zien komen zijn van Raynor Winn. Het Zoutpad (The Salt Path) is autobiografisch en begint wanneer de auteur op het idee komt om te gaan wandelen. Hun huis op het platteland waar hun kinderen opgroeiden, moeten ze verkopen door schulden die haar man heeft gemaakt. En om de zaak nog wat erger te maken, blijkt hij ook nog ernstig ziek te zijn. Uiteindelijk pakken ze wat spullen en gaan ze het South West Coast Path wandelen. Zelf liep ik in een vorig leven een stuk van het Pembrokeshire Coast Path. Ik kan dus de magie van zo’n pad heel goed invoelen. Net als in de film Nomadland die veel prijzen won, zijn ze zonder huis, maar wel onderweg. In Nomadland is dat met een busje en in Het Zoutpad is het lopend met een tentje op de rug. Het is niet alleen een reis langs een wonderschoon kustpad, maar ook een levensreis. Een reis die Winn en haar man tot nieuwe inzichten laat komen en dat met prachtige beschrijvingen van de natuur onderweg.
“Most people go through their whole lives without answering their own questions: What am I, what do I have within me? The big stuff. What a waste.”
De Wilde Stilte
Het vervolg op het Zoutpad is het boek ‘De Wilde Stilte’ (The Wild Silence) waarin Winn en Moth, haar zieke man, weer vaste grond onder de voeten vinden, maar wel bewust ervoor kiezen om te blijven wonen in een natuurlijke wilde omgeving. Ook dit boek gaat over verdriet en rouw bij de gedachte om de ander te verliezen, terwijl (in dit geval) hij er nog is. Ik zou ze gewoon beide lekker achterelkaar doorlezen, als je ze toch oppakt. Kan je lekker op reis naar Engeland, zonder Covid-restricties. Joy!
5. The Midnight Library / Middernachtbibliotheek van Matt Haig
Ten slotte een boek over boeken. Lekker meta. Middernachtbibliotheek (The Midnight Library) van Matt Haig gaat over de ‘Wat als?’ vraag. Niet die journalisten stellen als ze weer eens bij een persconferentie van Rutte en De Jong zitten, maar de meer existentiële variant. Wat als ik iets in mijn leven anders had gedaan? Was die keuze goed uitgepakt? Zou mijn leven leuker zijn geweest? Zou ik spijt moeten hebben van de dingen die ik heb laten liggen? Volgens mij kent iedereen dit gevoel wel. Kiezen is verliezen en meestal krijg je niet de kans om te zien hoe het was uitgepakt als je de andere keuze had gemaakt. Maar de hoofdpersoon die zich tussen leven en dood in een grote bibliotheek over haar leven en haar keuzes, bevindt, krijgt die gelegenheid wel. En dat levert een heel lekker weg lezend boek op, wat je in no time uit wilt lezen. En het levert je food for thought op. Zou jij willen rondneuzen in jouw bieb van ongemaakte keuzes? En wat zou het je opleveren?
Tot zover boeken om in de vakantie te lezen!
Ik wens je in binnen- of buitenland, uit of thuis een hele fijne en coronavrije zomervakantie toe. Ongeacht waar je ook fysiek maar bent, je kan altijd wegdromen of nachtmerriën naar andere plaatsen, landen en situaties. Je kan je altijd verplaatsen door echte of verzonnen verhalen van anderen te lezen. Ik hoop dat deze boeken om in de vakantie te lezen je een paar goede tips heeft gegeven om hoe dan ook heerlijk op reis te gaan in je eigen hoofd. Of in dat van een ander! Blijf verstandig, blijf veilig en blijf gezond!
Zelf nog tips voor boeken om in de vakantie te lezen? Reageer!
Heb je zelf nog ultieme boeken om in de vakantie te lezen die je wilt noemen? Of ben je het hartgrondig oneens met mijn selectie? Laat gerust hieronder een reactie achter met wat je er van vindt, of op welke manier je dit lijstje aan zou willen vullen! Reacties zijn altijd welkom, dus je hoeft niet te aarzelen!