Bonnema ‘Van Spanning naar Spirit’ – boekbespreking

Hoe bespreek je een boek dat schommelt tussen zweverig en de spijker op zijn kop? De bespreking is gelukt, maar misschien moet je zelf oordelen of dit een boek voor jou is.

bonnema spanning naar spirit

Een paar dagen geleden las ik het boek “Van spanning naar spirit; Crisis als springplank naar daadkracht en je echte ik” van Hylke Bonnema uit. Normaliter zou ik een boek met een dergelijke titel niet snel oppakken, vooral vanwege het ‘spirit’ gedeelte, ik associeer dat met zweverigheid. Vanwege de ondertitel en mijn immer aanwezige nieuwsgierigheid gaf ik het toch een kans. Iedereen is weleens gespannen en iedereen wil weleens iets veranderen in zijn of haar leven en ik ben daarin niet anders dan anderen. Toch denk ik dat het vooral een boek is voor mensen die zich voor zichzelf en/of anderen bezighouden met persoonlijke ontwikkeling en die iets meer kunnen met termen als ‘spiritualiteit’ dan de meer nuchtere types zoals uw recensent.

* Lees ook: Zet zelf cognitieve gedragstherapie in voor meer rust in je hoofd *

Bonnema zweeft en resoneert tegelijkertijd

Dit boek is voor mij dus lastig voor mij om te bespreken. De door mij op basis van de titel veronderstelde zweverigheid werd ingelost. Dat is helaas niet zo mijn ding, zullen we maar zeggen. Ik kan daar niet zoveel mee en haak dan al snel af. Tegelijkertijd stonden er ook dingen in die aansloten bij mijn denkwereld en juist heel erg bij mij resoneerden. Ziehier mijn besprekingsdilemma in een notendop. Ik vind het boek dus nogal wisselend en raad het niet zondermeer aan iedereen aan. Dat betekent natuurlijk niet dat ik er verder niets over kan vertellen.

* Lees ook: Wees Socrates op sneakers door goed vragen te stellen *

Hervinden van kracht, liefde en wijsheid

Bonnema beschrijft zelf zijn boek als ‘innerlijke reisgids’ en geeft aan dat het boek gaat over het ‘hervinden van kracht, liefde en wijsheid in jezelf.’ Hij geeft aan dat juist door onprettige dingen onder ogen te zien en te onderzoeken er ook nieuwe ruimte kan komen voor mooiere dingen. Daar kan ik op zich wel iets mee. Klinkt als het omarmen van je lot. Amor fati. Mijn ervaring is dat het wegstoppen van sommige dingen tijdelijk werkt en nuttig kan zijn, maar uiteindelijk sooner or later toch weer boven komt drijven. Tot je je mentale mouwen opstroopt en ermee aan de slag gaat.

* Lees ook: Angst mindful tegemoet treden met Thich Nhat Hanh *

De eenvoudige en praktische stappen van Bonnema zijn nog niet zo simpel

Bonnema belooft de lezer mee te nemen bij dit innerlijke proces aan de hand van ‘vijf praktische, eenvoudige stappen’. Zelf weet ik niet of ik deze stappen zo eenvoudig of praktisch vind, maar ik laat dat oordeel graag aan jezelf. Dit zijn die stappen:

  1. Kijk je leven aan
  2. Ervaren wat je voelt
  3. Oude verhalen herkennen
  4. Levenskracht hervinden
  5. Leiderschap tonen.

Het kan aan mij liggen, maar ik vind deze stappen, die steeds per hoofdstuk worden uitgewerkt, echt niet zo simpel of praktisch. Bonnema geeft zelf in zijn boek wel tegelijkertijd aan dat dit boek (‘deze reis’) niet geschikt is als quick fix. Een beetje verwachtingenmanagement kan immers nooit kwaad.

* Lees ook: Ben jij te streng voor jezelf? Herken je dit? *

Bonnema vertelt ook over zichzelf en spaart zichzelf niet

Bonnema ‘Van Spanning naar Spirit’ – boekbesprekingBonnema zet elk hoofdstuk hetzelfde op. Hij schrijft een korte inleiding en deelt zijn eigen persoonlijke ervaringen. Ik kan dit wel waarderen, omdat hij zichzelf daarmee ook kwetsbaar opstelt naar de lezer en bovendien niet schroomt om moeilijke onderwerpen te benoemen. Zelf schrok ik wel even toen hij aan het begin van het boek vertelde dat zijn reis begon toen hij als jongvolwassene betrokken was bij een aanrijding waarbij een jongetje van 12 en zijn grootmoeder overleden. Dat komt wel binnen.

* Lees ook: Zinvol leven begint met loslaten. Het liefst vandaag nog! *

In elk hoofdstuk staan oefeningen voor de lezer

Verder geeft hij in elk hoofdstuk verschillende oefeningen om dingen op te schrijven of te tekenen of een andere oefening, zoals een meditatie. De oefeningen zijn duidelijk afgebakend in een grijs blok dat losstaat van de hoofdtekst. Zelf heb ik de meeste oefeningen niet gedaan. Met mediteren en verwante oefeningen had ik al ervaringen. Er was alleen één oefening aan het einde van het boek, die ik besloot wel op mijn eigen manier toe te passen en die me heel erg raakte. Het kan verkeren!

* Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen? *

Ervaringsverhalen waarin iedereen wel iets kan herkennen

Naast zijn eigen ervaringen, deelt Bonnema ook ervaringsverhalen van anderen in de tekst. Door meer verhalen te delen, zal vrijwel iedereen die dit boek leest wel delen van zichzelf herkennen. Verder zijn door het hele boek tekeningen te vinden, die als aanvulling, inspiratie of verheldering dienen.

* Lees ook: The Body Keeps the Score gaat over traumasporen *

Oude behoeften en patronen doorzien

Onderwerpen die mij aanspraken in dit boek zaten vooral op het vlak van oude behoeften en oude patronen, die ooit nuttig worden, maar je later in het leven ook in de weg kunnen staan. Dat je de tijd moet nemen om dat onder ogen te zien en ook om het te veranderen.

Bonnema en het levenspad van de man of de vrouw

Onderwerpen waar ik weinig mee heb zijn ideeën over mannen- en vrouwen en de levenspaden die ze zouden bewandelen. Ik krijg daar nogal de kriebels va en ervaar dit als conservatief en stereotyperend. Je wordt ook aangemoedigd de levenspaden van de voorouders van hetzelfde geslacht die je voor zijn gegaan te onderzoeken. Deels kan ik er wel inkomen dat bepaalde trauma’s door kunnen werken in volgende generaties, maar zodra je dat te één op één begint te linken, haak ik af. Dan begeef je je wat mij betreft op het gebied van aannames en bijgeloof. Dat mag, maar het is niet iets waar ik mee uit de voeten kan.

* Lees ook: Wat hebben indianenverhalen met mindfulness te maken? *

Ruimte maken om los te laten

Bonnema geeft in zijn boek aan dat je soms iets de ruimte moet geven en onderkennen om het los te kunnen laten. Wellicht geldt dat ook voor mij en zijn boek. Ik heb het tot me genomen en het met interesse gelezen. Soms heb ik instemmend geknikt. Dan weer las ik  met gefronste wenkbrauwen. Ik neem mee wat bij me past en laat de rest liggen. En die rest is in mijn geval vrij groot. Of dat ook voor anderen zo is, kan ik moeilijk beoordelen.

* Lees ook: Grenzen aangeven: zijn je grenzen te zwak of te rigide? *

Geschikt voor mensen die graag Happinez lezen?

Mijzelf bekruipt het gevoel dat dit boek vooral mensen aanspreekt die graag de Happinez lezen, met stenen in de weer zijn en tarotkaarten leggen. De vijf ‘eenvoudige praktische stappen’ zijn niet zo eenvoudig en praktisch. Als je er wel iets mee kan, kan dat denk ik vooral het begin zijn van een innerlijke reis en een rondje zelfreflectie en – onderzoek, die je misschien wel wat kan opleveren.

* Lees ook: Mens, durf te leven! *

The proof of the pudding zit in het zelf lezen

Ik kan ‘Van Spanning naar Spirit’ niet aan- of afraden, als je op basis van mijn beschrijving denkt dat het iets voor je is, kan ik je alleen aanraden om het te gaan lezen. Om vervolgens je eigen oordeel te vellen of Hylke Bonnema’s boek je iets brengt. Het boek is te krijgen via onder andere managementboek en bol.com. Ik wens je wijsheid en leesplezier! Als je na lezing nog iets kwijt wilt over dit boek, nodig ik je graag uit om hieronder een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here