Niet iedereen is altijd blij, gelukkig of vol van zelfvertrouwen en dat is niet zo gek. Maar je kan wel bijdragen aan je eigen levensgeluk door wat positiever in het leven te staan. Ook wanneer het even allemaal niet meezit. Je kan voorrang geven aan zaken die je zelf het meest de moeite waard vindt. Je kan ook andere zaken negeren als die niet bijdragen aan je gevoel van welzijn en zelfvertrouwen. Je hebt meer zelf in de hand dan je misschien denkt. Vooral ook door dingen te laten. Zoals de vier dingen die hieronder genoemd worden.

*lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen?*

Vier dingen die je niet meer hoeft te doen die bijdragen aan je geluksgevoel:

1. Houd je niet meer bezig met de oordelen van anderen

Je eigenwaarde hoeft niet af te hangen van wat andere mensen vinden. Maak voor jezelf de bewuste keuze om de meningen of oordelen van anderen niet je humeur te vergallen. Wanneer dat toch dreigt te gebeuren, laat dan dat kritische stemmetje in jezelf varen en heb compassie met jezelf. Grote kans dat je vaak je eigen grootste criticus bent. Waarom zou je nog de negatieve oordelen van anderen aan je eigen toevoegen? Wees lief voor jezelf en maak het jezelf niet te lastig.

JE EIGENWAARDE HOEFT NIET AF TE HANGEN VAN WAT ANDERE MENSEN VINDEN

2. Maak je geen zorgen over dingen die je toch niet kan veranderen

Verkwist je energie niet aan dingen die je toch niet in de hand hebt. Je werkt een obsessie in de hand, raakt gestrest en wordt gefrustreerd omdat je het niet kan veranderen. Doe in plaats daarvan deze kleine mini-mindfulnessoefening.

Adem drie keer diep in en weer uit. Bij de uitademing stel je je voor dat je een klein beetje van wat je dwarszit, uitblaast. Bij de derde uitademing beeld je je in dat je het probleem compleet hebt laten varen, door het uit te blazen.

*lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*

3. Maak je niet druk omdat het soms moeilijk is om aan je doelen te werken

Als je een blij mens bent, kan je soms juist helemaal opleven door een uitdaging aan te gaan. Je ziet dan dat je goed werk verricht om je eigen doelen na te jagen. Soms is het echt heel lastig en zit het tegen. Maar juist het feit dat het niet makkelijk is, betekent dat je aan een doel werkt wat de moeite waard is. Juist omdat je obstakels moet overwinnen onderweg, kan je veel leren. Wanneer je je doel haalt, kan jezelf eens een flinke schouderklop geven, omdat je het toch maar mooi hebt geflikt.

*lees ook: Hoe een Facebookpauze de stress in je lijf vermindert*

4. Stop met jezelf te vergelijken met andere mensen

Wanneer je geïnspireerd, aangemoedigd en gesteund wordt door andere mensen is dat mooi en dat helpt je om verder aan de weg te blijven timmeren om je doelen te bereiken. Maar vergelijk jezelf en wat jij bereikt niet met het succes van andere mensen. Of met wat jij dénkt dat zij volgens jou bereikt hebben. Zeker wanneer je naar je sociale media kijkt, kan het zomaar zijn dat je denkt dat ongeveer ieder ander leuker, gelukkiger, mooier of succesvoller is dan jij. Maar sociale media zijn niet representatief voor het echte leven.

*lees ook: Optimisten vinden makkelijker werk en zijn bevlogener*

Sociale media zijn niet representatief

De meeste mensen delen alleen de leukere momenten en knallen geen selfie op het web wanneer ze verdrietig, boos of gefrustreerd zijn. Dat is dus niet de echte wereld. In de echte wereld lijden mensen nou eenmaal soms. Dat is kut. Maar door je ertegen te verzetten, maak je jezelf in ieder geval niet meer zen. Richt je vooral op je eigen persoonlijke groei over langere tijd en kijk hoe je wijzer en leuker bent geworden dan de persoon die je eerder was. Door je eigen groei te erkennen en te vieren, heb je motivatie om dat te blijven doen. Anderen bewandelen hun eigen weg en jij de jouwe.

*lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen*

Bewust dingen laten voor wat ze zijn maakt je blijer

Wanneer je bewust probeert jezelf bovenstaande adviezen eigen te maken, lukt het je beter om je te richten op de dingen die belangrijk voor jou zijn en daaraan te werken. Door bepaalde dingen actief te laten voor wat ze zijn, kan je je leven een positieve draai geven. Jij bent de kapitein van je eigen levensschip en jij bepaalt jouw koers.

*lees ook: Forenzen naar je werk is zonde van je tijd*

En jij? Doe jij soms dingen die je beter kan laten? Hoe zit het met jouw zelfvertrouwen en welzijn?

Herken je dit? Dat je soms teveel laat leiden door wat anderen vinden? Door hoe anderen denken dat het zou moeten? En dat terwijl je jezelf daar niet senang bij voelt? Heb je ook bewust sommige dingen genegeerd? Maakte dat je blijer? Welke dingen zijn goed voor je welzijn en je zelfvertrouwen en welke juist niet? Deel je ervaringen met mij en de andere lezers! Dank je wel alvast!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here