

Het voelt een beetje gek om nu in de Coronacrisis een set coachkaarten te bespreken. De kans is groot dat er nu vooral op afstand gecoacht wordt en dat nieuwe coachaanvragen op een laag pitje staan. Misschien is het daarmee wel juist een goed moment om de Coachkaarten van Espérance Blaauw te bespreken. Mogelijk is dit bij uitstek het moment om je als coach opnieuw te verdiepen. In je vakliteratuur, de gereedschappen en de werkvormen die je bij je coaching kan inzetten.
Coachkaarten met prikkelende vragen
De ruim 70 coachkaarten bevatten volgens het doosje “foto’s met prikkelende vragen die je helpen ontdekken waar je goed in bent en wat je echt belangrijk vindt.” De kaarten zijn bedoeld om in te zetten bij coachingstrajecten, workshops of bij brainstormsessies.
Coachkaarten zijn op verschillende manieren in te zetten
Het doosje bevat een kort boekje waarin een aantal werkvormen wordt beschreven, dat kan gaan over het verwoorden van talenten en ontwikkeldoelen, functionerings- en ontwikkelgesprekken, het trainen van coachingsvaardigheden, teamontwikkeling over de teamleden zelf of een specifiek onderwerp en ter afsluiting van een training. Ideeën te over en ik kan me goed voorstellen dat coaches en begeleiders met enige ervaring er nog veel meer bij kunnen verzinnen. Naast het boekje is er één coachkaart die de ‘gouden regels’ uitlegt en waarop de ijsbergmetafoor met zichtbare en onzichtbare eigenschappen wordt verbeeld.
Vijf verschillende soorten lastige vragen
De coachkaarten zelf zijn onderverdeeld in vijf verschillende groepen die onderling verschillen in aantal. Dit zijn de talentvraag, de reflectievraag, de toekomstvraag, de positieve vraag en de negatieve vraag. Dit staat op de achterkant van elke kaart vermeld.
“Hoe zie jij jezelf over 10 jaar?”
Het doosje belooft prikkelende vragen op de kaarten. Deels zullen veel coaches het soort vragen herkennen. Bij de toekomstvragen horen bijvoorbeeld “Hoe zie je jezelf over 10 jaar?” en “Wanneer heb je je doel bereikt?” Lastig te beantwoorden vragen voor (denk ik) de meeste mensen. En eigenlijk geldt dat wel voor zo’n beetje alle vragen in dit pakketje coachkaarten. De meeste vragen zijn gemakkelijker gesteld dan beantwoord. Ze zetten je aan het denken en zijn in die zin zeker prikkelend.
Coachvragen die je grijze massa in beweging zetten
Zomaar een paar vragen die je grijze massa aan het werk zetten uit deze set? Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Welke drie eigenschappen typeren jou?
- Welk ander beroep zou je een tijd willen uitvoeren?
- Wat stel je graag uit?
- Waar ben je niet goed in?
- Wat zou je doen als je onzichtbaar kon worden?
- Hoe eigenwijs ben je?
- Wanneer deed je voor het laatst iets voor het eerst?
- Hoe wil je dat mensen je herinneren?
Lastige vragen om dingen te verhelderen
Zelf vind ik deze vragen die ik hier heb aangehaald heel leuk. En lastig. En daarom leuk. In het doosje met kaarten zitten nog heel veel andere vragen die eigenlijk voor iedereen nuttig zijn om aan zichzelf of iemand anders te stellen. Vragen die je waarden en je wensen verhelderen. Vragen die je helpen na te denken over welke kant je op wilt.
Bruikbare set coachkaarten voor iedereen die mensen begeleidt
Kortom: volgens mij is deze set Coachkaarten erg leuk om te gebruiken, als loopbaancoach, maar ook in andere situaties waarin mensen worden begeleid in of naar een baan. Bijvoorbeeld als je stagiaires begeleidt vanuit het bedrijf of de opleiding, als leidinggevende die een ontwikkelgesprek eens anders wil insteken, enzovoort. Met deze kaarten, oprechte interesse en een open houding kom je vast een heel eind! De coachkaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij bol.com en managementboek.nl.
Meer interessante artikelen voor coaches en begeleiders:
-
Als coach ben je zelf je belangrijkste instrument in je coaching!
-
‘Handboek Progressiegericht Coachen’ is een goed onderbouwd naslagwerk – recensie
-
Voice Dialogue als aanpak voor trauma?
-
Boek voor harde werker zonder pauzeknop
-
Kies je eigen levenspad en word de gids van je eigen leven
-
Hoe leidinggevenden het werkplezier van hun medewerkers kunnen beïnvloeden