Creëer meer authenticiteit als mens met deze vijf aanwijzingen

Volgens Simone de Beauvoir is het belangrijk om zelf als mens te handelen en daardoor authentieker te worden. Hier vijf aanwijzingen die je op weg naar meer authenticiteit kunnen helpen.

Simonde de Beauvoir was een Franse filosoof die halverwege de twintigste eeuw haar boeken schreef. Haar filosofie is ook vandaag nog relevant. Ze dacht immers na over hoe te leven in turbulente tijden. De wereld is op dit moment onrustig. Er is oorlog in Oekraïne, hoge inflatie, klimaatproblematiek en een ernstige afname van biodiversiteit. Juist wanneer de wereld om ons heen onrustig is, is het goed om bij jezelf te kunnen blijven en authentiek te handelen. In dit stukje worden aanwijzingen gegeven over hoe je tot meer authenticiteit kan komen, geïnspireerd door Simone herself.

* Lees ook: “Wat zou Simone de Beauvoir doen” is toegankelijk,
maar niet kinderachtig – recensie *

Ons handelen creëert onze authenticiteit

Volgens Simone de Beauvoir bestaat er geen vaststaand authentiek zelf. Zolang we leven blijven we immers groeien, evalueren en herijken. We worden niet geboren met een esotherische, mystieke essentie die we moeten vinden. Het creëren van onze essentie is iets dat we zelf moeten doen. We moeten zelf handelen. Onze acties en beslissingen vormen daarmee uiteindelijk naarmate de tijd verstrijkt onze authentieke identiteit. Authenticiteit is een continue poging om onszelf opzettelijk uit te vinden en te heruitvinden. Steeds opnieuw.

* Lees ook: De kunst van het ongelukkig zijn – boekbespreking *

Authenticiteit ontstaat in verbondenheid met anderen

Maar authenticiteit is geen zuiver individuele zoektocht. Authentiek worden is onze vrijheid uitoefenen terwijl we verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van onszelf, maar ook voor de wereld die we om ons heen creëren. We delen dezelfde menselijke conditie met andere mensen. We leven onder dezelfde voorwaarden van onze planeet en het ecosysteem. Omdat we als mensen met anderen samenleven, zijn we het aan hen en onszelf verplicht om daarmee rekening houden.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden
voor een waardig en bloeiend leven *

Vijf aanwijzingen om te komen tot meer authenticiteit

Authentiek worden zal er voor ieder van ons anders uitzien. Hieronder vind je vijf aanwijzingen die je kunnen helpen om authentieker in het leven te staan en je te oriënteren op wat die authenticiteit inhoudt.

1. Durf meer te zijn dan je de rol die anderen je toekennen

Het is geruststellend om in de pas te lopen en te doen wat iedereen van je verwacht. Maar dat is niet creatief en niet spannend. Wanneer je de moed kunt verzamelen om jezelf te bevrijden van vaste en vooropgezette ideeën over wie je bent, of wie je zou moeten zijn, kom je tot nieuwe mogelijkheden, nieuwe manieren om dingen te doen en vooral ook nieuwe manieren van zijn.

* Lees ook: Dient onze economie ons nog wel? *

2. Bevorder een opstandige geest

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de rollen die hem of haar zijn toebedeeld af te wijzen. Daarom is het belangrijk om solidair te zijn met de mensen waar het om gaat. Het is belangrijk om je stem te laten horen en er alles aan te doen om die onderdrukking tegen te gaan. Je kan in het hier en nu handelen. Voor de mensen hier en nu en voor de generaties die na jou komen.

3. Intersubjectieve relaties opbouwen

Intersubjectiviteit gaat over het maken van ruimte voor andere mensen om zich op authentieke manieren uit te drukken. Het betekent het loslaten van alle neigingen om anderen te domineren en te beheersen. Het betekent het creëren van wederzijdse, coöperatieve en constructieve verbindingen met anderen en de wereld. Je kan niet zelf authentiek zijn, zonder anderen ook te erkennen als authentieke subjecten die zelf ook handelen en hen daartoe de ruimte te gunnen.

* Lees ook: Minder stress met deze tien goede voornemens *

4. Stop met het najagen van geluk

Het najagen van geluk houdt ons gevangen in de hedonistische tredmolen. We hunkeren doorlopend naar nieuwe dopamineshots, door steeds meer te willen in materieel opzicht, status enzovoort. Dat brengt je misschien wel een moment van bevrediging, maar echt gelukkig word je niet van dat alsmaar meer meer meer. Geluk kan een gevolg zijn van het streven naar authenticiteit. Dit houdt in dat je je onafhankelijkheid en onderlinge afhankelijkheid omarmt en zelf doordacht de stap waagt om zelfgekozen doelen na te streven.

5. Word de dichter en schrijver van je leven

Je authentieke zelf creëren is als het schrijven van een gedicht. Er zijn geen specifieke regels of vastomlijnde resultaten die gehaald moeten worden. Gelukkig niet zou ik zeggen. Wanneer we het door iemand anders geschreven gedicht lezen, of iemand anders ons gedicht laten voorschrijven, zijn we niet langer de schepper van ons eigen leven. We houden daarmee op authentiek te worden.

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Authenticiteit is niet jezelf zoeken, maar jezelf maken

Verspil dus geen tijd met proberen te ontdekken wie je bent. Het leven is niet Eat, Pray, Love. Nogmaals: gelukkig niet! Word zelf de dichter en schrijver van je eigen leven en laat anderen niet voorschrijven hoe jij jouw gedicht vormgeeft. In de woorden van Beauvoir:

“Verander je leven vandaag.
Gok niet op de toekomst,
handel nu, zonder uitstel.” 

Ik sta op de schouders van reuzinnen

Dit stukje is gebaseerd op het werk van Simone de Beauvoir zoals aangehaald door filosofe Skye Cleary in haar boek “Wat zou Simone de Beauvoir doen?”. Hier vind je die boekbespreking die ik hier al eerder publiceerde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here