Een paar dagen geleden las ik het boek ‘Daarom ik! Je ambities realiseren door jezelf te profileren’ van personal branding deskundige Cees Harmsen. De bedoeling van het boek is dat je de vraag kan beantwoorden waarom men jou moet kiezen voor die interessante klus en waarom jij bij uitstek de aangewezen persoon bent om (als werknemer of zelfstandige) gevraagd te worden een bepaalde klus te klaren. En wat mij betreft helpt dit boek je inderdaad flink op weg om je personal brand op poten te zetten met de achtergrondinformatie, de vragen die je jezelf moet stellen over jouw waarden en talenten, de redelijk concrete suggesties enzovoort.

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Er zijn ook een paar minpuntjes…

Is het boek overal ijzersterk? Nee, soms worden ook theorieën aangehaald die in vervolgonderzoek (deels) onderuit zijn gehaald, zoals Amy Cuddy’s powerposing. (De liefhebbers kunnen het wetenschappelijke artikel van Davis et al uit december 2017 erbij pakken. Hierin wordt aangegeven dat powerposing geen verschil maakt ten opzichte van andere houdingen voor men zich moet presenteren).

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Veel aandacht voor het werk van Carl Jung

Ook niet per se populair in wetenschappelijke kringen is Carl Jung’s werk, waar Harmsen heel veel aandacht aan besteedt. Dit dan wel weer tot mijn grote vreugde, want ik ken het werk van Jung een beetje en vind zeker dat dit inzicht geeft in de menselijke psyche. Ook wetenschap is mensenwerk en feilbaar en voorlopig is er vooral heel veel op het gebied van psychologie wat we nog niet goed kunnen verklaren. Kortom: er komen een paar theorieën en visies voorbij waarover de wetenschap sceptisch is (en ik in sommige gevallen ook). Ook worden soms meningen als feiten gepresenteerd en dat roept bij mij de nodige scepsis op.

* Lees ook: Zes manieren om inzicht te krijgen in de organisatiecultuur
wanneer je solliciteert *

De vijf A’s voor je personal brand

'Daarom ik' helpt professional met het uitwerken van zijn personal brand - recensie zinvollerleven.nl

Ondanks de kanttekeningen hierboven, vind ik het boek “Daarom ik!” toch erg de moeite waard. Gewoon omdat het een behoorlijk concreet boek is, waar mensen zelfstandig of eventueel met begeleiding prima mee aan de slag kunnen. Harmsen gebruikt vijf woorden die beginnen met een A om zijn boek te structureren: Awareness, Ambitie, Authenticiteit, Archetypen en Auditie. Wanneer je deze woorden op zichzelf leest, zegt het je in veel gevallen vermoedelijk niet zoveel. Maar ze bieden wel een mooie kapstok aan de hand waarvan Harmsen zijn methode om je personal brand te vinden uiteen zet.

Lekker nuchter businessboek over je personal brand

Het fijne is dat Harmsen daarbij behoorlijk nuchter blijft. Dit in tegenstelling tot sommige andere (vooral Amerikaanse) business auteurs. Hij geeft wel aan dat je je het beste kan richten op het uitbouwen van je talenten, maar zal niet snel beweren dat als je maar je best doet je het zeker wel zal gaan maken. In een tijd van een internet vol onzinquotes is dat eerlijk is eerlijk behoorlijk verfrissend. Onzin helpt immers je personal brand niet.

* Lees ook: ZZP’en voor Dummies is een handige inleiding voor starters *

Wees jezelf en verkoop vooral geen gebakken lucht

Ook verfrissend is dat Harmsen aangeeft dat je vooral niet iets moet willen zijn of vooral willen presenteren wat je niet bent. Dat kost moeite en is niet effectief. Makes sense to me. Wat ik zelf een leuk hoofdstuk vond, is het hoofdstuk waarin veel concreet wordt gemaakt, namelijk het hoofdstuk over Archetypen. Harmsen heeft het werk van Jung erbij gepakt en dit aangepast voor zijn methode. Je wordt gevraagd om bij een serie woorden met punten aan te geven in welke mate je jezelf erin herkent. Deze woorden zijn ingedeeld in acht categorieën en wanneer je de punten optelt krijg je enig inzicht in welke categorie het beste op jou van toepassing zijn en wat verder van je af ligt. Dat is een mooie handzame manier om inzicht te krijgen in jezelf, je identiteit en wat je wilt dat je personal brand is of zou moeten (kunnen?) zijn.

* Lees ook: Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek *

Talenten en valkuilen van de archetypen geven inzicht

Vervolgens koppelt Harmsen de categorieën gekoppeld aan archetypen. Hierbij worden de sterke punten en de valkuilen van de verschillende typen uitvoerig benoemd. Ik heb deze oefening daadwerkelijk ingevuld en moet bekennen dat ik wel het een en ander herkende, zowel in de doorschieten in negatieve zin als in de krachtige kanten. Uiteindelijk wordt je gevraagd wat je wel of juist niet herkent en in hoeverre anderen bepaalde eigenschappen herkennen. Dus een soort zelfreflectie en voor de liefhebber een kleine 360 graden feedback ronde. Het idee is uiteindelijk dat je je eigen archetype en wat aanvullende eigenschappen van andere archetypen kan gebruiken om een duidelijk personal brand in de markt te zetten. Inderdaad je personal brand dus.

* Lees ook: Kpi’s leiden niet tot optimale prestaties in organisaties *

Een nuttig boek voor elke professional

Kortom: ja ik had wel iets over het boek te zeuren. Dat past ook bij mijn eeh… nogal beschouwende archetype. Maar alles overziend is dit zeker een boek waar je iets van kan leren, als werknemer of zelfstandig ondernemer. Het helpt je je richting te bepalen op basis van de eigenschappen die het sterkst ontwikkeld zijn, wijst je op je valkuilen en helpt je zo een duidelijk beeld van jezelf en je talenten in de markt te zetten. En in dat opzicht lost het boek wat mij betreft zijn belofte prima in. Het helpt je zeker om je personal brand helder te krijgen. Kort door de bocht zou je het daarmee een aanrader voor elke professional kunnen noemen. En dat zeg ik niet over elk boek dat ik lees of bespreek.

* Lees ook: Je persoonlijke missie helpt je je koers te bepalen! *

Daarom ik Cees Harmsen recensie zinvollerleven.nl 2018

Uitzoeken wat jouw archetype is en wat jouw personal brand kan zijn? Bestel het boek direct online!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek? Wil je aan de slag met je eigen personal brand? Wil je weten welk archetype het best bij jou past? Dan zou ik het boek zeker kopen. Daarom ik! is gewoon te bestellen bij bijvoorbeeld bol.com en managementboek.nl en dan heb je ze de volgende dag in huis en kan je gelijk helemaal los! Als je dat gaat doen, wens ik je er veel plezier mee. Zelf denk ik dat dat wel zal lukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here