De beurs maakt vreemde sprongen in Corona-tijden

De beurs is na een korte dip weer aardig opgeveerd. Maar Corona is nog lang niet de wereld uit. Staat de beurs er eigenlijk niet te florissant voor?

beurs te florissant in corona tijd zinvollerleven.nl beleggen

Het zijn gekke tijden. Vang me niet op een woord, maar als ik het me goed herinner zei minister-president Mark Rutte in zijn televisietoespraak een paar weken geleden dat de huidige periode met de corona-pandemie ‘de grootste crisis buiten oorlogstijd’ is. Hij zou zomaar eens een punt kunnen hebben. De opnames op de ic en de sterfte door (officieel vastgestelde) Corona worden inmiddels niet meer in het journaal genoemd. De terrassen zijn net weer open en het leven lijkt weer wat normaler te worden. En op de beurs lijkt de pandemie alweer vergeten.

* Lees ook: Leidt de Corona crisis ook tot een personal finance crisis? *

De beurs staat alweer in de plus

Ook de aandelenbeurs is zoals gezegd inmiddels al flink teruggeveerd. Zelf kijk ik altijd naar de AEX als een indicator voor ‘het sentiment op de beurs’ en die staat inmiddels weer op ruim 560 punten. Nog ver van de top van ruim 632 punten van een paar maanden terug. Maar nog veel verder van het dieptepunt van ruim 389 punten. Kortom: de beurs, of eigenlijk de beurzen gaan weer als een speer op dit moment. En dat is gek. Want het is dus ‘de grootste crisis buiten oorlogstijd’ en toch lijken de beleggers er zin in te hebben. De beurzen gaan gestaag weer omhoog en op het moment dat ik dit schrijf staat de jaarwinst van de AEX op ruim 3,3 procent.

* Lees ook: Pimp je financiële planning vandaag nog! *

Ook mijn beleggingen stonden maar kort onder water

Ook mijn eigen beleggingen hebben rare sprongen gemaakt. Ik gaf al eerder aan dat ik een deel van mijn geld niet meer spaar, maar inleg in indexbeleggingen. Dat ging op en neer en daar schreef ik al verschillende keren over. Inmiddels beleg ik een kleine 5 jaar in indexfondsen en ben ik ook van plan dat te blijven doen. Op het hoogtepunt had ik een rendement op mijn inleg van zo’n 43 procent over al die jaren heen. Kort door de bocht iets minder dan 9 procent rendement per jaar. Dat is netjes.

* Lees ook: Ons eigen huis anderhalf keer zoveel waard geworden!? *

Zolang je niks verzilvert, zijn verlies en winst op de beurs virtueel

Met de komst van Corona stond de beurs er ineens een stuk slechter voor en stonden mijn beleggingen ‘ineens’ bijna 12 procent in de min overall. Dus de waarde van mijn totale inleg was hoger dan de huidige waarde van die inleg. Dat is een flink gat. Omdat ik al wat vaker de beurs op en neer heb zien gaan, lig ik daar geen minuut wakker van. Alle rendement is virtueel zolang je het niet verzilvert en dat geldt ook voor verlies. Nu had ons huis na de bankencrisis ook al eens onder water gestaan en staat dat er nu door flink aflossen en waardestijging veel florissanter door. Dus de beurs mag zijn ding doen. De beurs maakt mij de spreekwoordelijke pis niet lauw. Been there, done that.

* Lees ook: Negen tips om slim met geld om te gaan *

Over lauwe pis en weer een ECB steunpakket 

Maar om toch nog even op die lauwe pis terug te komen. Dat die beurs het zo goed doet, zit me toch niet lekker. Want het klopt voor mijn gevoel gewoon niet. De ECB (Europese Centrale Bank) heeft net weer een enorm steunpakket aangekondigd en was eigenlijk nog niet eens klaar met het steunpakket uit de bankencrisis, bestaand uit het massaal opkopen van obligaties om zo  de rente laag te houden. Slecht voor ons spaargeld en onze pensioenen en goed voor onze regering die nu geld toe krijgt bij het lenen van geld. Hopelijk straks ook goed wanneer onze rentevast periode van de hypotheek afloopt en goed voor de Zuid Europese landen die er financieel nog altijd niet lekker voorstaan.

Hoe diep zijn de zakken van de overheid eigenlijk?

En dan heb ik nog niet genoemd dat die Corona ons nog wel even in de klauwen houdt. Er zijn verschillende onderzoeken gaande om een vaccin te ontwikkelen. En soms zijn er hoopvolle berichten in de media te lezen over de voortgang daarvan. Maar toch. Zelf houd ik er rekening mee dat we al snel tot eind volgend jaar nog wel flink in de Covid-19 penarie zitten. En Wouter Koolmees en Wopke Hoekstra (dus wij als Nederlandse bevolking!!) mogen dan ‘diepe zakken hebben’, maar die diepe zakken zouden toch idealiter (net als in Japan) niet een bodemloze put moeten worden.

* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Kan de ‘homo economicus’ nu bij het grofvuil?

Bedrijven kunnen niet oneindig kunstmatig overeind worden gehouden. En sterker nog: dat moet je ook niet willen. Niet omdat ik ze een faillissement gun. In tegendeel. Maar wel omdat dat uiteindelijk niet realistisch is. “Never waste a good crisis” luidt het adagium. En dat betekent ook dat er misschien nu momentum is om onze samenleving anders in te richten en ons bezig te houden met andere waarden dan alleen die van de illusionaire homo economicus. Dat betekent ook dat je keuzes moet maken in wie je overeind houdt en waarom je dat doet.

* Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis *

Veel ellende gemaskeerd door de steunmaatregelen

beurs te florissant in corona tijd zinvollerleven.nl beleggen

Er zijn heel veel werklozen bijgekomen en zzp’ers die ondersteund worden. Maar heel veel werkloosheid is met die steunmaatregelen die er zijn ook uitstel van executie. Als bedrijven alsnog omvallen, zullen mensen hun werk verliezen. Op dit moment zien we veel van die mensen nog niet in de officiële werkloosheidscijfers. Maar feitelijk hangt een groot deel van de Nederlandse bevolking nu al aan het staatsinfuus. Alleen merken we dat nog niet zo.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Is er echt geen alternatief voor de beurs?

Misschien ben ik een doemdenker als ik de vergelijking maak met het orkest dat blijft spelen en de mensen blijven dansen terwijl de Titanic zinkt. Maar als onze economie en onze samenleving straks misschien wel anderhalf jaar voor een groot deel stilvallen. Of half draaien in een anderhalve meter economie, dan komt er nog heel veel op ons af. En dat terwijl die beurs ook vrolijk doorspeelt. Beursmannetjes zeggen dan dat dat komt omdat er geen alternatief is voor de beurs om nog een redelijk rendement te maken. We zijn immers niet allemaal huisjesmelkende prinsen. Ik geloof wel dat ze gelijk hebben. Die beursmannetjes bedoel ik. Ik zie ook geen alternatief voor beleggen in aandelen. De spaarbank levert niks op. Flink aflossen hebben we al gedaan. (Zo lekker om die vaste lasten structureel te zien dalen…. Aanrader!)

* Lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50-30-20-methode *

Staat de beurs er nu te florissant voor?

Dus dan toch maar beleggen. Sommigen denken misschien te profiteren van de beurs die weliswaar flink is opgeveerd, maar toch nog lager staat dan aan het begin van dit jaar. Ik las ergens dat heel veel mensen ook juist de afgelopen maanden zijn begonnen met beleggen. Al dan niet in indexfondsen. Ook mensen die willen profiteren van de dip en de curve naar boven, waar ze op hopen. Maar ik? Ik vrees dat we nog even niet van die Corona af zijn. Dat de beurzen er net een tandje te fleurig voorstaan als ik kijk naar de reële economie en de reële samenleving. Dat we het ergste nog niet hebben gehad. En dat er best nog eens een flinke dip kan komen op die vermaledijde beurs.

* Lees ook: Levert sparen niks meer op?
Beleg je vermogen in indexfondsen! *

Is de beurs op dit moment een kat in het nauw?

Ik en mijn beleggingen overleven dat wel. Maar ik hoop dat die nieuwe beleggers wel even kijken of ze dat verlies mentaal en ook financieel wel kunnen handelen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En die beurs? Misschien maakt die als een kat in het nauw rare sprongen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here