Zelf ben ik geen kei in het bijhouden van een dagboek. Ik begin er weleens aan, maar er komt altijd de klad in. Daar zijn anderen beter in. Zoals Disney animator Gary Andrews. Hij houdt een getekend dagboek bij dat onder andere te volgen is op zijn Twitter-account. Hij noemt het zijn doodle diaries. Andrews begon het boek enkele jaren voor de dood van zijn vrouw en het boek toont het proces van rouw en de leegte als iemand wegvalt.
* Lees ook: Doodgaan hoeft niet duur te zijn – en de uitvaart niet standaard *
Dagboek over gelukkig gezinsleven wordt een document dat rouw illustreert
Hij begon met dit doodle dagboek op zijn 54e verjaardag om op die manier het gezinsleven met zijn vrouw en twee kinderen vast te leggen. Maar het leven liep anders en nog geen drie jaar later stierf zijn vrouw aan een bloedvergiftiging bij wat een oorspronkelijk een simpel griepje had geleken. Hij kreeg het nieuws dat zijn vrouw ernstig ziek was terwijl hij voor zijn werk in Canada zat en ging snel terug naar huis. Terug in het Verenigd Koninkrijk kreeg Gary het nieuws dat zijn vrouw al was overleden. Gary werd ineens weduwnaar en moest in zijn eentje het gezinnetje van nu drie mensen draaiende houden.
* Lees ook: Laat je mensen in de steek door ze oneindig te ‘behandelen’
of door ze te helpen sterven? *
“Het voelde alsof ik de helft van mezelf was verloren”
Gary was helemaal ontredderd door de ziekte en de snelle dood van zijn vrouw Joy en zocht een manier om om te gaan met zijn grote verdriet. Hij deed dit door te tekenen. Hij zegt hierover in een interview “Ik moest zo hard huilen, dat het moeilijk was om te tekenen. Ik tekende door mijn tranen heen. Joy was 19 jaar lang mijn zielsverwant. Ze was mooi, lief, ze had een groot hart en ze was grappig. We deden alles samen. Toen ze er niet meer was, voelde het alsof ik de helft van mezelf was verloren.”
* Lees ook: Twaalf dingen die je moet doen of laten
om iemand te steunen die rouwt *
Doodle diaries gaan over rouw, maar ook over geluk en lol hebben
Gary wil bewustzijn creëren over vaak te laat herkende bloedvergiftiging
Bloedvergiftiging is dodelijk, maar wordt vaak te laat herkend. Gary wil bewustzijn creëren over bloedvergiftiging. De symptomen van bloedvergiftiging zoals koorts, misselijkheid, vlekkerige huid en duizeligheid worden vaak aangezien voor andere ziektes. Maar wanneer het wel op tijd wordt herkend, kan het eenvoudig met antibiotica worden behandeld. Gary is niet boos op de artsen die zijn vrouw behandelden, zij hebben er volgens hem in het ziekenhuis alles aan gedaan om erachter te komen wat er mis was en hadden niet meer kunnen doen.
* Lees ook: Je mag je verdriet als achterblijver vormgeven zoals jij wilt *
“Wat gebeurd is, is gebeurd”
Pas na de lijkschouwing werd duidelijk dat een bloedvergiftiging de oorzaak van haar dood was. Hij geeft aan dat anderen de schuld geven zijn vrouw niet terug zal brengen. Ook wil hij niet nadenken hoe het was geweest als hij een dag eerder terug was gekomen uit Canada.”Wat is gebeurd is gebeurd en ik moet er gewoon mee leren leven. Ik moet door, ter ere van zijn vrouw Joy en om de kinderen groot te brengen op een manier waar zij achter gestaan zou hebben.”
* Bekijk ook: The Life of Death: een prachtige animatie
over hoe de dood ons allemaal raakt *
Rouw is inderdaad een achtbaan, maar het wordt beter
Hieronder zie je het filmpje. De muziek eronder is een pianostuk dat door Joy gecomponeerd en uitgevoerd is. Zelf moest ik erbij huilen. Rouw is inderdaad een achtbaan en gaat volgens mij nooit helemaal over. Het komt en gaat in golven. En die golven worden kleiner. Tot er weer zo’n grote voorbij komt. Ik wens iedereen die dit ziet en rouwt heel veel sterkte. Het wordt beter, dus hou je taai. Sterkte.