Doelgerichte SEO is een toegankelijke inleiding SEO voor ondernemers

Toegankelijk en nuttig boek ondanks een aantal tekortkomingen

Het boek Doelgerichte SEO; Een praktisch stappenplan om te scoren in Google van Tonny Loorbach beoogt vooral om kleine zelfstandigen op het pad van een goede Google-strategie te zetten en vormt een toegankelijk geschreven inleiding in hoe je je webstek op een betere plek in de zoekresultaten krijgt.

Het boek neemt je stap voor stap mee om je website beter vindbaar te maken

Om maar direct aan te haken op deze introductie: volgens mij is Loorbach wel geslaagd in zijn opzet. Het boek is helder en no-nonsense en neemt je stap voor stap mee in wat je zoal kan doen om je website beter vindbaar te maken. Het gaat over het kiezen van de juiste niche, de domeinnaam, kopjes en tussenkopjes, de kwaliteit van je content, interne links, externe links naar jouw website. Het verweeft alles met de manier waarop Google websites rangschikt en kennis over WordPress en plugins voor WordPress om je CMS-leven wat eenvoudiger te maken. Achterin staat nog een register om snel dingen terug te kunnen zoeken, die welkom is, want hoewel toegankelijk geschreven, bulkt het boek van de informatie.

De schermafbeeldingen zijn soms zoekplaatjes

Dat gezegd hebbende mis ik ook een paar dingen, het boek is in full color en laat ook regelmatig schermafdrukken zien. Dat is op zich heel handig, maar als je nog niet zo thuis bent in alle materie zijn die afbeeldingen vaak nog teveel een zoekplaatje. Even een rood cirkeltje of een pijltje om te laten zien waar je kan zien waar de tekst over gaat, zou op die momenten zeker welkom zijn.

Een lijstje met aanbevolen WordPress plugins was welkom geweest

Verder tipt Loorbach dat je om je leven gemakkelijker te maken ook plugins, een soort mini-software invoegpakketjes, kan gebruiken, dat is mooi en nuttig. Wat ik wel mis, zijn namen van plugins die Loorbach zelf nuttig en goed vindt. Ik heb eens bij WordPress gekeken en en er zijn echt honderden plugins. Het zou dan best fijn zijn dat Loorbach zegt dat op het moment van schrijven plugin X en Y heel goed zijn. Of waar je op moet letten als je zelf een plugin kiest. Ik kan me goed voorstellen dat zulke informatie te snel veroudert. Maar ook dan zou ik best een lijst achterin het boek willen hebben met aanbevolen plugins.

*lees ook: ‘Verleid je lezer online’ is een vlotte gids voor online schrijvers*

Desnoods met een kleine kanttekening erbij

Daar mag dan best een kanttekening bij dat de kwaliteit van plugins veranderlijk en je goed moet opletten ofzo. Ik ben nog van de generatie die nog weleens een Lonely Planet of Rough Guide meeneemt naar een exotische bestemming. Ook daarin staat -terecht- dat dingen altijd kunnen veranderen en dat niets in beton gegoten is. Daar kan ik als lezer van zo’n reishandboek ook prima mee leven. En ik zou dat ook prima kunnen bij een SEO-handleiding.

Taal- en spelfouten leiden soms af van de inhoud

Ten slotte moet me nog één ding van het hart en dat is dat er op taal en tekst iets strenger geredigeerd had mogen worden. Er staan door het boek heen meerdere taalmissers en met name bij de werkwoordspelling gaat het heel vaak mis. Dat is toch jammer. Mijn advies zou zijn om nog eens een redacteur door de tekst heen te laten vlooien om zulke fouten eruit te halen. Ze leiden af en het komt slordig over.

Kleine zelfstandige kan prima met dit SEO-boek aan de slag!

Doelgerichte SEO Loorbach recensie zinvollerleven.nl

Ondanks de missers die ik noemde en de tips waarvan ik hoop dat Loorbach ze leest en meeneemt voor een volgende druk, kan ik zeggen dat ik het boek toegankelijk en over het algemeen prettig leesbaar vond. Er worden niet alleen tips gegeven over een domeinnaam, inhoud van een website, maar ook technische tips om dingen in het CMS te stroomlijnen. Bijvoorbeeld het automatiseren van interne links. Door het hele boek zit eigenlijk het beleid van Google voor wat betreft Search Ranking heen geweven. Hierdoor pik je gaandeweg ook opwaar Google op let en waar de algoritmes van Google opletten bij het samenstellen van de zoekresultaten. Ik kan me voorstellen dat voor mensen die al heel erg diep in SEO-land zitten, dit boek weinig nieuws oplevert. Maar die kleine zelfstandige waarvoor het is geschreven, kan volgens mij prima met dit boek aan de slag!

Vel je oordeel door het zelf te lezen

Nieuwsgierig geworden? Wil je met dit boek sleutelen aan je website en je SEO-ranking? Wil je zelf een oordeel vellen over de bruikbaarheid van dit boek?

Het is onder andere te krijgen bij bol.com en bij managementboek.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here