Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet volgens Harvard onderzoek

Een onderzoek dat al 80 jaar duurt geeft een heldere en eenduidige boodschap, waarvan je kennis moet nemen

zinvollerleven.nl

Er is maar een geluksfactor die enorm bijdraagt aan je algehele welzijn in het leven volgens een onderzoek van Harvard dat al 80 jaar duurt en begon in 1938 (!!) Het is geen geld, of roem, of status. Hoewel velen van ons dat lijken na te jagen, zijn er ook genoeg verlichte geesten die dat door hebben. Natuurlijk doet geld ertoe. Als je niet kan eten en geen dak boven je hoofd hebt, dan draagt geld heel erg bij aan je geluk. Dan voorziet het in de eerste levensbehoeften. Maar na een bepaald punt, maakt extra geld niet zoveel meer uit voor hoeveel geluk je in het leven ervaart. Als je van arm naar rijk genoeg gaat, maakt het wel uit. Als je van rijk genoeg naar heel rijk gaat, een stuk minder. Dan maken die extra euro’s op je bankrekening verhoudingsgewijs minder verschil voor je welzijn.

* Lees ook: Geld maakt niet gelukkig, tenzij je het aan deze dingen besteedt *

De belangrijkste geluksfactor? Goede relaties!

Harvard prof dr. Robert Waldinger gaf een TedX talk waarin hij eigenlijk maar een duidelijke boodschap heeft:

“Goede relaties zorgen ervoor dat we gelukkiger en gezonder zijn. Punt.”
* Lees ook: Je eigenwaarde als volwassene
vloeit voort uit je thuissituatie als kind *

Sociale relaties zijn heel erg goed voor ons, eenzaamheid is dodelijk. Mensen die goede banden met andere mensen hebben, leven langer en gelukkiger dan mensen die minder goede relaties met mensen hebben. Maar er zijn veel eenzame mensen. Het gaat niet alleen om of je in een relatie zit of of je veel vrienden hebt, maar wat de kwaliteit is van die relaties. In die zin is geen huwelijk vermoedelijk beter dan een slecht huwelijk waar steeds conflicten spelen. De mensen die op hun 50e het gelukkigst waren in hun relaties, waren op hun tachtigste het gezondst en het gelukkigst. Tachtigjarigen die in een gelukkige relatie zaten waarin ze op mensen konden rekenen, waren even gelukkig op dagen dat ze last van pijn en fysieke problemen hadden. Bij de eenzame mensen was dat anders. Hun fysieke pijn werd versterkt door de emotionele pijn die ze ervoeren.

“Goede hechte relaties beschermen niet alleen ons lichaam,
maar ook onze geest”
* Lees ook: Zinvol leven begint met los laten. Het liefst vandaag nog! *

geluk een geluksfactor die er enorm toe doet volgens Harvard onderzoek zinvollerleven.nl

Het hebben van een hechte liefhebbende relaties betekende voor mensen van 80-jarigen, dat hun geheugen scherper bleef. Bij mensen die niet op anderen konden rekenen wanneer het er echt op aankwam, ging hun geheugen sneller achteruit. En in die goede relatie hoef je echt niet de hele dag gelukzalig samen te zijn. Zolang je maar op de ander kan rekenen, heeft de relatie een positieve invloed op je welzijn.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

Actief relaties onderhouden of herstellen is belangrijk

De mensen die toen ze met pensioen gingen er actief iets aan deden om goede banden met anderen te houden om de contacten met hun collega’s te vervangen, waren gelukkiger toen ze eenmaal met pensioen gingen. Mensen die ruzies bijleggen en relaties herstellen, worden daar gelukkiger van. Relaties doen er dus toe. Ben je nieuwsgierig naar wat dr. Waldinger verder te vertellen heeft? Kijk dan naar zijn TED-talk over relaties als de belangrijkste geluksfactor in je leven!

De video wordt hier helaas niet automatisch ondertiteld. Wanneer je wél ondertiteling wilt, kan je de titel met ondertiteling bekijken op de website van TedX.
* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here