Emotioneel onvolwassen ouders laten diepe sporen na

Als je opgroeit met emotioneel onvolwassen ouders, kan je daarvan de gevolgen nog lang ervaren. Inzicht in de dynamiek binnen je gezin van herkomst en hoe je verder komt, kan je helpen. Psycholoog Lindsay Gibson schreef er een nuttig en toegankelijk boek over.

emotioneel onvolwassen ouders

Binnen een paar dagen las ik het boek “Adult children of Emotionally Immature Parents – How to heal from distant, rejecting or self-involved parents” van de Amerikaanse klinisch psycholoog Lindsay Gibson uit. Ik was het boek (dat er nu ook in Nederlandse vertaling is) al vaker tegengekomen en het stond op mijn te lezen lijstje en het bleek zeer de moeite waard. Meer dan verwacht. Soms willen die Amerikaanse auteurs nog weleens in teveel storytelling vervallen en in anekdotisch bewijs. Dat gevoel had ik nu niet. Het boek voor volwassen kinderen van emotioneel onvolwassen ouders is daarmee overigens geen wetenschappelijk boek, maar dat maakt het zeker niet minder nuttig.

* Lees ook: Als volwassene kiezen voor geen contact met je ouders:
pijnlijk, maar soms noodzakelijk *

Helder en toegankelijk boek over emotioneel onvolwassen ouders

Door het heldere taalgebruik en de empathische, begripvolle toon is het toegankelijk voor een breed publiek. Dat is alvast fijn om mee te beginnen. Mensen die met emotioneel onvolwassen ouders zijn opgegroeid, kunnen dat goed gebruiken. Die hebben al genoeg negatieve stemmetjes geïnternaliseerd en twijfelen vaak al hard genoeg aan zichzelf. Die hebben niet nog een rondje diagnoses nodig, maar begrip, inzicht en acceptatie. En dat biedt dit boek. Ook voor mensen die al een eind onderweg waren in hun eigen zoektocht.

* Lees ook: Dit zijn de eigenschappen van een narcistisch gezin *

Emotionele onvolwassenheid komt voor in alle relaties

Emotionele onvolwassenheid komt voor in alle soorten menselijke relaties. Maar de gevolgen zijn veruit het grootst in de relatie tussen ouders en hun kinderen. Hieronder staan een aantal van de pijnlijke gevoelens die emotioneel onvolwassen ouders teweeg kunnen brengen bij hun al dan niet volwassen kinderen. Herken jij je hierin? Dan is de kans groot dat je bent opgegroeid met emotioneel onvolwassen ouders.

* Lees ook: Emotionele verwaarlozing is niet voor elk kind hetzelfde *

Dit is het gevoel wat emotioneel onvolwassen ouders oproepen

emotioneel onvolwassen ouders

Hoe meer van deze dingen je herkent hoe emotioneel onvolwassener je ouders zijn of waren. Ik zeg overigens je ouders. Het kan natuurlijk ook gaan om een van je ouders, of andere mensen die je hebben grootgebracht, zoals stiefouders, of adoptie-ouders, of verzin het maar. De zinnen hieronder staan in de verleden tijd, maar ze kunnen ook nog steeds waar zijn tot ver in je volwassenheid. Je ouders zijn immers waarschijnlijk niet ineens helemaal anders geworden na je 18e verjaardag.

 • Ik had bijna nooit het gevoel dat er naar naar me geluisterd werd. Ik kreeg bijna nooit de volle aandacht van mijn ouder(s);
 • De buien van mijn ouder(s) hadden hun weerslag op het hele gezin;
 • Mijn ouder(s) waren niet gevoelig voor mijn gevoelens en emoties;
 • Ik had altijd het gevoel dat ik moest weten waar mijn ouder(s) verwachtten, zonder dat ze het zeiden;
 • Ik had altijd het gevoel dat ik nooit genoeg deed om mijn ouder(s) tevreden te stellen;
 • Ik deed meer moeite om mijn ouder(s) te begrijpen dan mijn ouder(s) deden om mij te begrijpen;
 • Open en eerlijk communiceren met mijn ouder(s) was erg moeilijk of zelfs onmogelijk;
 • Mijn ouder(s) dachten dat iedereen zijn eigen ‘rol’ moest spelen en daar niet vanaf mocht wijken;
 • Mijn ouder(s) waren vaak opdringerig en hadden geen respect voor mijn privacy;
 • Mijn ouder(s) gaven mij altijd het gevoel dat ik te gevoelig en/of emotioneel was;
 • Mijn ouder(s) trokken sommige kinderen binnen ons gezin voor;
 • Mijn ouder(s) luisterde niet meer wanneer iets gezegd werd wat hem/haar/hun niet beviel;
 • Ik voelde me vaak dom, schuldig, slecht en schaamde me bij mijn ouder(s);
 • Mijn ouder(s) bood (vrijwel) nooit zijn/haar/hun verontschuldigingen aan of probeerde(n) iets te doen om de situatie te verbeteren wanneer er een probleem was tussen hem/haar/hun en mij, en
 • Ik voelde vaak opgekropte ingehouden woede naar mijn ouder(s) die ik niet kon uiten.

* Lees ook: Rouwen om de dood van onze ouders
gaat over meer dan gemis *

Er is heel veel te vertellen over emotioneel onvolwassen ouders…

Natuurlijk is over dit onderwerp nog heel veel te vertellen. Over hoe emotioneel onvolwassen ouders vaak zelf ook ouders hebben gehad die emotioneel niet beschikbaar waren. Dat emotioneel onvolwassen ouders niet goed zijn in het reflecteren op hun eigen gedrag en vaak zelf diep weggestopte emoties hebben, waarvan ze misschien niet eens meer van het bestaan weten. Ze schieten vaak snel in de verdediging. Vaak zijn ze vooral bezig met hoe ze overkomen op anderen, buiten het eigen gezin. Authenticiteit en eigenheid wordt vaak niet gewaardeerd en past niet in het plaatje.

* Lees ook: Zes adviezen om je jeugdtrauma te overwinnen *

… maar dat past niet binnen het bestek van dit stukje

Er is heel veel te vertellen over emotioneel onvolwassen ouders, maar dat past niet in dit artikel. Lindsay Gibson had er in haar boek bijna 200 pagina’s voor nodig en schreef bovendien nog een vervolg, met de titel “Recovering from Emotionally Immature Parents: Practical Tools to Establish Boundaries and Reclaim Your Emotional Autonomy.”
Dit tweede boek had ik ten tijde van het schrijven van dit stuk nog niet gelezen, maar nu een paar maanden later alsnog. Het begint met een paar hoofdpunten uit het eerstgenoemde boek van Gibson, maar het gaat ook verder met concrete tips als je toch wilt proberen een relatie aan te gaan met je ouders, maar op een nieuwe manier. Ik kan het zeker aanraden, omdat ik het idee heb dat mevrouw Gibson goed weet waar ze het over heeft.
Zelf vind ik fijn om te zien dat er ook sinds kort een Nederlandse vertaling uit is met de titel “Ongezien opgegroeid – Herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders”, zodat je geen Engels hoeft te kunnen om deze nuttige informatie tot je te kunnen nemen en meer inzicht te krijgen.

Ik zou willen dat ik mij de inzichten uit dit boek al heel veel langer geleden eigen had kunnen maken, het zou me veel worstelingen gescheeld hebben. Ik kan je dit boek dan ook oprecht aanraden. Heb je zelf aanraders of wil je iets kwijt over het onderwerp van dit stukje, of over het boek? Aarzel dan niet en laat je reactie achter. Je moet wel een mailadres invullen, maar dat is niet zichtbaar voor de lezers van zinvollerleven.nl. Ik wens je wijsheid en emotionele volwassenheid toe!

7 REACTIES

 1. Ik heb het tweede boek gelezen. En wat werkte het verhelderend. Ook mijn broer pas het en ook voor hem leek de puzzel in elkaar te vallen. Eigenlijk werd het pas duidelijk , hoe emotioneel onvolwassen onze ouders zijn, nadat onze grootouders stierven. Echt een aanrader. Deze schrijfster weet waarover ze spreekt

  • Hoi N!

   Dank je wel voor je reactie, ik deel boeken en artikelen over de inhoud ervan in de hoop dat anderen er iets aan hebben. Fijn om te horen dat het je heeft helpen de puzzel te leggen en dat het jouw en je broer inzicht heeft gegeven!

 2. Ik had deze boeken al op het oog, maar vraag mij af of het ook goed van pas komt als je aan jezelf wilt werken. En daar bedoel ik mee dat ik wel emotioneel onvolwassen ouders heb maar mij nu niet wil richten op een andere manier van omgaan met hun. Maar graag eerst aan mijzelf wil werken en beter wil omgaan met mijn emoties voordat ik verder ga met de band met m’n ouders.

  • Hoi Susanne,

   het is al even geleden dat ik deze boeken las en ik herinner me vooral de informatie die ik hier in grote lijnen heb gedeeld. Ik denk dat dat wel iets is wat van meerwaarde is om (ook) aan jezelf te werken. Het kan helpen als je onderscheid leert te maken met een probleem dat bij iemand anders ‘hoort’ en wat er op je eigen weg ligt om mee te dealen en dat is denk ik belangrijk, dit soort inzicht kan ook tot een hernieuwd vertrouwen in jezelf leiden. Ik kan natuurlijk niet bepalen wat jou zou helpen. Ik zou zeggen, klik op een van de linkjes naar het boek over emotioneel onvolwassen ouders, schaf het vervolgens aan bij bol.com en dan kan je als het boek bij je op de mat ligt, of het een boek is waar jij iets aan hebt. Zo niet, stuur je het terug. Je zou vanuit dat boek zelfs makkelijk verder kunnen zoeken naar vergelijkbare boeken en die bestellen en op je gemak kijken, wat het houden waard voor je is.

 3. Ik heb mijn leven lang al “emotionele problemen”. Niemand begrijpt wat ik hier mee bedoel.
  Deze problemen zijn in mijn jeugd ontstaan. Ik werd als kind genegeerd en gekleineerd. Telde niet mee in het gezin. Ik voelde me altijd “eenzaam en leeg”. In mijn adolescentie wilde ik “vrijheid en onafhankelijkheid”. Ook dat begreep niemand. Gelukkig vind ik op google veel informatie over deze termen. En zo kwam ik bij dit boek wat ik zeker ga lezen!! Omdat ik mezelf en mijn kerngezin beter wil begrijpen.

 4. Nuttig boek, zeker!
  Dit is het eerste boek wat ik gelezen heb nadat ik erachter kwam dat ik opgevoed ben door emotioneel onvolwassen ouders. De invloed van mijn ouders en daarmee ook mijn broer en zijn partner werden steeds nadrukkelijker en vervelender waarna ik op zoek ging naar antwoorden op het ‘waarom?’.

  • Hoi Peter,

   dank voor je reactie. Fijn dat het blijkbaar een nuttig boek voor je was. Ik ben benieuwd of je je ‘waarom?’ vraag inmiddels hebt beantwoord voor jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here