De enige periode in mijn leven dat ik forenzen écht leuk vond, was toen ik in Sydney woonde. Ik moest dan vanuit het appartement waar ik woonde in Kings Cross via de trein naar het centrum van Sydney. Vervolgens pakte ik de bus pakte over de Sydney Harbour Bridge naar Sydney North. Prachtig uitzicht altijd. Eenmaal bij de juiste halte moest je een klein bosje door dat door varens overwoekerd was. Hagedisjes schoten altijd links en rechts voor je voeten weg de struiken in. Op de terugweg kon ik vaak met een collega in de auto mee terug de brug over. Tegen die tijd, rond een uur of 8 ’s avonds kleurde de lucht boven de Harbour Bridge in de meest waanzinnige kleuren. Roze-paars, geel-oranje en nog zo wat. Ik kan me dat plaatje zo weer voor de geest halen.

*lees ook: Optimisten vinden makkelijker werk en zijn bevlogener*

Moe van het reizen, soms als haringen in een ton

Terug in Nederland, was ik minder enthousiast. Ik woon in de Randstad. Hier heb ik weliswaar relatief goede OV-verbindingen tot mijn beschikking. Maar toch: al die uren omreizen als er weer eens iets op het spoor was, of überhaupt al die uren reizen, ook als er niks aan de hand was ging me niet in de koude kleren zitten. Van deur tot deur ben je ook in de Randstad al heel snel een tot anderhalf uur per enkele reis kwijt. Nu werkte ik al jaren vier dagen per week. Maar vier keer per week zo’n twee en een half uur kwijt zijn aan reizen is toch tien uur per week. Week in week uit. Soms als haringen in een ton. En dat dan weer jaren achtereen. Bepaald geen feestje dat forenzen. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

*lees ook: Boost je gevoel van welzijn door deze vier dingen niet meer te doen*

Even stil staan bij de uren en de energie die dat forenzen kost

Nu heb je niet alles altijd in de hand en is dat forenzen soms onvermijdelijk. Toch is het iets om eens bij stil te staan. Die uren krijg je niet meer terug. Bovendien is in meerdere onderzoeken aangetoond dat al dat gereis meer van je vraagt dan je denkt. Het kost tijd, geld en energie. Het is eigenlijk gewoon niet zo goed voor je. Qua tijd, qua stress, qua werk-privébalans enzovoort.

*lees ook: Doorwerken na pensioen gebeurt steeds vaker. Waarom eigenlijk?*

Niet meer uren per week reizen naar je werk

Ik zal er dus altijd op inzetten om niet meer een vaste baan op anderhalf uur reizen te hebben. Tenzij ik veel thuis kan werken. En anders toch liever dichter bij huis en hoe dan ook geen (bijna) fulltime job voor langere tijd op langere afstand. Al die uren dat je in die trein, of in die file zit, ben je voorgoed kwijt. Dus tenzij je er enorme lol in hebt, zou ik je aanraden om eens te kijken of je dat stukje van je leven en loopbaan anders kan inrichten. Overdreven? Heb je weleens uitgerekend hoeveel schaarse levensuurtjes je dat kost?

Al die woon-werkuurtjes per dag tellen op tot weken, maanden en jaren van je leven

Dichterbij huis werken, of vanuit thuis regelmatig telewerken, scheelt je heel veel tijd. Bovendien werk je vaak ook nog sneller, omdat je geen collega’s hebt, die met van alles en nog wat aan je bureau komen staan. Het is net zoals al die kopjes koffie op het station die opgeteld uiteindelijk heel veel geld kosten. Al die woon-werkuurtjes per dag, tellen op den duur ook flink op.

*lees ook: Zo introduceer je jezelf als ‘alleskunner’*

 

Een rekenvoorbeeldje om te zien hoeveel leef-tijd je opoffert aan forenzen

reizen naar je werk is zonde van je tijd en energie zinvollerleven.nl

Stel dat je vier dagen per week werkt. Dat je er per enkele reis een uur en een kwartier over doet om op je werk te komen. Dat is 10 uren per week. Stel dat je exclusief vakantie, feestdagen en een paar dagen ziek zo’n 46 weken per jaar werkt. Dan zit je al op 460 uren per jaar aan reisuren. Dat zijn ruim 19 (!!) etmalen per jaar die je voor altijd kwijt bent. Als je dit jaren achter elkaar doet, hebben we het dus over weken, maanden en jaren van je leven. Je leef-tijd is schaars. Je leeft maar één keer. En je krijgt maar één pakketje met uren. Bovendien weet je ook nooit hoe groot dat pakketje is wat je tot je beschikking hebt gekregen. Verspil die kostbare uren niet onnodig aan al dat gereis naar je werk. Dat reizen is gewoon écht zonde van je tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here