Alles over Friedrich Nietzsche in vijf minuten

Friedrich Nietzsche is de filosoof die zei dat God dood was en je je sterfelijke lot moest omarmen. Leer er meer over met deze grappige animaties.

Alles over Friedrich Nietzsche is natuurlijk een beetje overdreven. Maar ik hou wél van leuke, leerzame filmpjes en dit zijn er twee. Ze leggen kernachtig iets uit over het leven en werk van Friedrich Nietzsche. Wat wel waar is, is dat het kijken van deze beide filmpjes je nog geen vijf minuten van je tijd kost. Zelden was de filosofie zo efficiënt. Als het ook minder efficiënt mag, wil ik je verwijzen naar het artikel Over Nietzsche, doorlopende herhaling en Amor Fati. Daarin staat een gedachtenexperiment van Friedrich Nietzsche met een Groundhog Day tintje en roept de vraag of of je leeft zoals je zou ‘moeten’ leven. Of ‘willen’ leven.

* Lees ook: Met Hannah Arendt filosoferen over zorg en onderwijs *

Friedrich Nietzsche – Durf te denken

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Wie was Friedrich Nietzsche? 

* Lees ook: Over Nietzsche, doorlopende herhaling en Amor Fati *

Wat vind je van de ideeën van Nietzsche?

Kan je wat met het gedachtegoed van Nietzsche? Of vind je hem dwazer dan de religieuzen en de religie waar hij zo kritisch over was? Moet je je lot omarmen? En wat betekent dat dan?

Alles over Friedrich Nietzsche in vijf minuten zinvollerleven.nl

Mag je beschikken over je eigen leven? Is zelfbeschikking, zelfmoord of euthanasie dan een voortvloeisel uit het gedachtegoed van Nietzsche? Of vind je het juist veelzeggend dat Friedrich blijkbaar aan het einde van zijn leven ze zelf niet meer helemaal op een rijtje had? Is het beseffen van je eigen sterfelijkheid misschien wel deprimerend, of juist bevrijdend? Reageer gerust hieronder.

Je mag ook gewoon vertellen of je de filmpjes wel of niet leuk vindt. : )

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here