Een tijdje terug zaten we met vrienden een hapje te eten in een eetcafé in de stad. Hij begreep niet waarom wij ‘zoveel geld uitgaven aan vakanties‘. Daar daar hield je immers niets aan over vond hij. Zoals ik eerder zei leeft de backpacker in mij nog volop. Dat betekent dat ik heel goed op een vrij goedkope manier zelfstandig kan reizen in niet-westerse landen. De kosten zijn daar veel lager dan voor een vakantie dichterbij huis. De backpacker is ook van invloed op het feit dat ik niet geef om spulletjes. Ik heb een hele lange tijd geleefd met een grote en kleine rugzak, een bankpasje, een diskette (ja die waren er toen nog en de cloud nog niet!) met daarop mijn vertaalde cv, zodat ik kon werken in Australië. Die spullen waren alles wat ik tot mijn beschikking had. Net als in een rugzak op reis vind ik ook thuis al die spullen in zekere zin zwaar aanvoelen. Maar op reis gaan is een ervaring, een belevenis die je leven verrijkt en daarom wat mij betreft zeker het geld waard.

*Lees ook: Doorwerken na pensioen gebeurt steeds vaker. Waarom eigenlijk?*

Ga er een dagje op uit, maak herinneringen!

Betekent dat dat ik nooit iets uitgeef? Ja natuurlijk wel, ik kijk graag eens een concert. Of ik pak de trein om met mijn lief door een andere stad te kuieren en daar ter plekke een hapje te eten. Maar daar gaat het juist om. Wat die vriend in dat eetcafé niet begreep, is dat je wel degelijk iets over houdt aan een vakantie of er een dagje op uit of het bezoeken van een concert. Namelijk dat je met die ervaring samen iets beleeft en ook samen herinneringen maakt en deelt. Voordeel is dat je op deze manier je huis niet vult met steeds meer spullen.

*Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen*

Oké dan: boeken vind ik wel de moeite waard en die vullen wél je huis..

Nou ja, behalve boeken dan. Zowel mijn lief als ik zijn nerderige veellezers. Maar dat leed is in zowel in ruimte als in geld goed te overzien. Voor zo’n vijftien euro heb je vaak uren leesplezier. En als die boekenkasten toch te ver uitpuilen, geven we boeken weg, zetten we ze op het treinstation of in de wijk in een meeneem-bibliotheekje of verkopen we ze.

*Lees ook: geld maakt niet gelukkig, tenzij je het aan deze dingen besteedt*

Spulletjes vullen je huis. Belevenissen vullen je geest

Geld uitgeven aan ervaringen maakt je gelukkiger zinvollerleven.nl

Waar het om gaat is dat je geen dure of exclusieve spullen verzamelt. Daar word je uiteindelijk -na een bepaalde drempel– niet veel gelukkiger meer van. Wanneer je samen iets beleeft en dat hoeft echt niet alleen maar ver weg en exotisch te zijn, maakt je dat een beetje gelukkiger. Vorig jaar waren mijn lief en ik een weekendje in Hindeloopen. Prachtig plaatsje en we hebben ons kostelijk vermaakt en dit soort uitjes zijn haalbaar voor veel mensen. Het leuke van erop uitgaan is, dat je niet alleen de lol van het moment zelf hebt. Maar ook het feit dat je er eerst naar uit kan kijken en na afloop met plezier op terug kan kijken. Spulletjes vullen je huis, maar niet je geest. Leuke ervaringen doen dat wel. Op die manier kan geld uitgeven alsnog bijdragen aan je geluk!

*Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek*

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here