In onze maatschappij richten we ons vaak op méér. Meer spullen, méér activiteiten, maar heel vaak gaat ook het adagium less is more op. Heel veel mensen kiezen er bewust voor om even niet mee te gaan met de ratrace. Even niet zich druk te maken om of hun consumptiepatroon dat van hun buren, familie of collega’s wel bijhoudt. Gewoon minder ballast, zowel in spullen, als in rondrennen als in het leven in het algemeen. Ontspullen en consuminderen en minimaliseren is -al dan niet onder invloed van internartionaal überontspuller Marie Kondo– onder sommige mensen echt een dingetje geworden. ‘If it doesn’t spark joy, get rid of it’, is haar devies. Ik heb haar boeken niet gelezen, maar heb zelf al wat spullen met die gedachte weggedaan. Er blijft desondanks nog genoeg over om het huis te vullen.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

“If it doesn’t spark joy, get rid of it”

De zes BASICS voor een gelukkig leven

Hein Zegers die zelf ook al boeken schreef over ontspullen, kwam met het acroniem BASICS om in zes stappen je leven terug te brengen naar de essentie. Met deze BASICS kan je een zinvol en gelukkig leven dichterbij brengen. Eenvoudig toch?

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden
voor een waardig en bloeiend leven *

1. Back – zet een stap terug 

Soms is het goed om even een stapje terug te zetten. Gewoon even kijken waar je staat en of dit wel is waar je op dit moment wilt staan. Jezelf afvragen waar je mee bezig bent en of dit je nou echt gelukkig maakt, is behoorlijk zinvol. Kijk van een afstandje naar je eigen leven en kijk of je die dingen doet die voor jou belangrijk zijn.

* Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek *

2. Attention – Leef in volle aandacht in het moment

Zorg ervoor dat je aandacht hebt voor de dingen om je heen. Gelukkig ben je altijd in het moment zelf. Niet morgen, of gisteren, daar of dan, maar hier nu in dit moment. Heb aandacht voor de natuur, voor kleur, textuur, vorm, smaak. Kijk naar het verloop van de seizoenen, geniet van het gekwetter van vogels, enzovoort. En wees je ook bewust van je eigen gedachten, gedrag, gevoelens en emoties. Heb ook aandacht voor wat er met jezelf gebeurt. Als je dit kan herkennen, kan je het ook beter sturen in de richting die je wilt en dit maakt je uiteindelijk wel gelukkiger.

* Lees ook: Worden we steeds meer onszelf wanneer we ouder worden? *

3. Select – Selecteer die dingen die jouw aandacht en prioriteit verdienen

Als je meer aandacht besteedt aan de wereld om je heen en aan je binnenwereld, zoals in de vorige stap, ben je je meer bewust van wat jouw waarden zijn. Door die te herkennen en te erkennen, kan je tijd, energie en aandacht geven aan de dingen die voor jou belangrijk zijn. En je kan ook dingen laten passeren die voor jou minder van belang zijn. Met andere woorden: je kan kiezen, selecteren. Kiezen voor wat voor jou belangrijk is. Gelukkig zijn is dus bewust kiezen voor wat belangrijk is voor jou en past bij jouw waarden.

* Lees ook: Zinvol leven begint met loslaten. Het liefst vandaag nog! *

4. Invest – Investeer in je geluk door de daad bij het woord te voegen

Gelukkig BASICS zinvol eenvoudig leven zinvollerleven.nlKiezen om die dingen te doen die je gelukkig maken en die dingen te laten die niet bijdragen aan je geluk maken je alleen gelukkig wanneer je dit ook echt actief doet. Talk is cheap en actions speak louder than words. Dus hoppekee. Het is niet alleen een denkoefening, maar vooral ook een doe-oefening. Investeer je tijd, aandacht en energie in die dingen en mensen die voor jou belangrijk zijn, die passen bij de waarden die je voor jezelf hebt benoemd. Dit betekent trouwens niet dat je niks meer mag kopen of consumeren, maar dat je wel bewuste keuzes maakt waar je in investeert. Natuurlijk doe je dat alleen als je het zelf om wat voor reden dan ook waardevol vindt.

* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

5. Cut – Snoei die dingen die niet bijdragen aan een zinvoller leven

Ik zei het net al een beetje. Door je aandacht bewust te richten op de dingen die voor jou belangrijk zijn, betekent dit ook -min of meer automatisch- dat je ervoor kiest om aan die dingen die er minder toe doen, weg te snoeien uit je leven. Net als bij planten snoei je niet als een malle in het wilde weg. Maar net als bij planten is het wel zo dat juist door soms bepaalde delen te snoeien, andere delen van diezelfde plant meer kunnen floreren en dat geldt ook voor het najagen van een gelukkig leven. Om te floreren moet je kiezen. Kiezen voor dingen die belangrijk zijn en bijdragen aan je geluk en kiezen ’tegen’ dingen voor wat niet bijdraagt aan je geluk of je misschien zelfs wel ongelukkig maakt. Dit hoeft niet allemaal groots en meeslepend te zijn. Als je het journaal met alle machtspolitiek, narcistische vrouwonvriendelijke politici, oorlog, overstromingen enzovoort deprimerend vindt, dan kijk je gewoon niet meer. Het hoeft immers niet, ook al is het misschien een gewoonte tot nu toe?

* Lees ook: Mens, durf te leven! *

6. Sense – leid een eenvoudig en zinvol leven

Uiteindelijk gaat gelukkig zijn over het ervaren van zin in je leven. Zingeving ervaar je niet door geld, of veel spullen of zoveel mogelijk volgers op social media. Zingeving ervaar je door die dingen te doen die je waardevol vindt, die misschien bijdragen aan een gelukkiger leven voor anderen. Als alles een beetje meezit (soms moet je ook een beetje mazzel hebben), volgt dan een gelukkig leven uit een zinvol leven. Kies gewoon die dingen die intrinsiek bij jou en je waarden passen, laat je niet gek maken door reclames of de meritocratische maatschappij. Daar worden mensen echt niet gelukkiger van. Kies je eigen weg. Maak je eigen keuzes. En dan komt een gelukkig leven hopelijk ook vanzelf in beeld. Ik wens je veel geluk en zingeving toe!

* Lees ook: Boost je gevoel van welzijn door
deze vier dingen niet meer te doen *

Een boek met onderzoek over wat bijdraagt aan een gelukkig leven?

kaft van Geluk 2.0 World Book of Happiness - Leo Bormans (redactie)Dit stukje is mede gebaseerd op kennis van Hein Zegers gepubliceerd in het “World Book of Happiness – Geluk 2.0” onder redactie van Leo Bormans. Het boek is ruim 350 pagina’s dik en is onder andere te koop bij bol.com en bij managementboek.nl en kost € 15,-. Ik wens je veel leesplezier als je er verder induikt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here