Het ‘Handboek Progressiegericht Coachen – Voor coaches en studenten’ van Coert Visser is een behoorlijke dikke pil die je niet even in een achternamiddag uitleest. Het handboek is volgens het kaft een ‘uitgebreide, praktische en onmisbare gids voor zowel ervaren als beginnende coaches. Het boek bevat heldere uitleg over hoe je als coach gesprekken kunt opbouwen en welke vraagstellingen je kunt gebruiken in welke situaties.’ Of het boek inderdaad onmisbaar is voor ervaren coaches is nog maar zeer de vraag. Maar het is wel een nuttig en goed onderbouwd boek, met zinnige tips en informatie.
* Lees ook: Hoe leidinggevenden het werkplezier
van hun medewerkers kunnen beïnvloeden *
Progressiegericht coachen is soms te uitvoerig
Het enige wat van mij iets minder mag is de mate van herhaling en de uitvoerigheid. Soms wordt met net andere woorden wel drie keer op dezelfde pagina hetzelfde gezegd en dat is misschien wat veel van het goede. En soms kan een uitleg ook wel wat beknopter volgens mij. De uitgebreidheid en het feit dat de vormgeving niet superhelder is, leidt tot onoverzichtelijkheid. Elke paragraaf begint op een nieuwe pagina en komt over als een nieuw hoofdstuk, maar dat is het niet.
* Lees ook: Voice Dialogue als aanpak voor trauma? *
Vormgeving ‘Progressiegericht Coachen’ kan beter
Het boek is namelijk ook nog opgedeeld in hoofdstukken en dat dan weer verdeeld over vier delen: I Coaching, II Andere Contexten III De Praktijk en IV Theoretische en Praktische Bronnen. Vooral het verschil in hoofdstukken en paragrafen had in de vormgeving wel wat helderder mogen zijn. Nu raak je in de veelheid van informatie als lezer een beetje de weg kwijt als je het boek van kaft tot kaft leest.
* Lees ook: ‘Zelfcompassie in training en therapie’
is een pareltje om niet over het hoofd te zien *
Helder en goed onderbouwde gids voor coaches
Gelukkig staat daar tegenover dat de inhoudsopgave duidelijk en helder is, er een duidelijk trefwoordenregister achterin het boek te vinden is, een duidelijk en gedegen literatuuroverzicht en last but not least twee bijlages die een overzicht geven met voorbeeldvragen en checklists. Heel nuttig als je de gids er even bij wilt pakken als naslagwerk. Ik kan me voorstellen dat je dat zeker doet.
* Lees ook: Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek *
Progressiegericht coachen maakt bereikte progressie zichtbaar
Het lukt niet om volledig te zijn in de beschrijving van de onderwerpen die aan bod komen in het Handboek Progressiegericht Coachen. Daarvoor zijn het er domweg teveel, die bovendien vrij systematisch aan de orde komen. Maar een indruk kan ik wel geven. Natuurlijk komt aan de orde wat Visser ziet als progressiegericht coachen. In het kort zijn dat “principes en technieken die helpen om bereikte en gewenste progressie zichtbaar te maken en om ideeën op te doen voor een volgende stap vooruit.” En het progressiegericht coachen is gebaseerd op wetenschappelijke psychologische kennis. Dat wordt voor zo ver ik kan overzien wel waargemaakt. In de tekst staan duidelijke verwijzingen en zoals gezegd staat achterin het boek een keurig literatuuroverzicht voor als je in de bronnen wilt duiken.
* Lees ook: ZZP’en voor Dummies is een handige inleiding voor starters *
Alles over progressiegericht coachen individueel, in tweetallen en in groepen
Waar je verder informatie over kan vinden in dit progressiegericht coachen boek? Basisvaardigheden voor een coach, die gaan over gesprekstechnieken en het ondersteunen van de coachee. Er is aandacht voor verschillende gespreksvormen, coaching op eigen initiatief of ‘gestuurd worden door de baas’, coaching en training in tweetallen en groepen, individuele coaching, cases uit de praktijk met individuele coachees en groepen en een overzicht en uitleg over theoretische bronnen, zoals bijvoorbeeld denkfouten die iedereen maakt.
* Lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan? *
Progressiegericht Coachen is een nuttig en goed onderbouwd handboek
Al met al een best interessant boek dus. Misschien is ‘Progressiegericht Coachen’ een beetje veel om direct in één keer van kaft tot kaft door te spitten. Maar als handboek is het zeker nuttig en goed onderbouwd. Er komen veel onderwerpen aan bod die in mijn visie goed worden onderbouwd en toegelicht en gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis. Bij mij krijgt dit boek een prominente plek in mijn boekenkast. Dat verdient het.