“Het roer om”, 10 portretten over grote loopbaankeuzes

"Het roer om" biedt iedereen die een loopbaanswitch overweegt of mensen die hun daarin begeleiden een leuk en inspirerend kijkje in de ervaringen van mensen die hen voorgingen

het roer om

De afgelopen dagen las ik het boek dat voluit “Zo gooi je het roer om; 10 Nederlanders die een radicale carrièrestap hebben gemaakt (en vertellen hoe jij dat ook kunt doen)” heet van Hugo Verkley. Een hele lange titel voor een klein boek van 131 pagina’s met vlot geschreven portretten van tien mensen die hun leven in beroepsmatig opzicht op de schop gooiden.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Het roer om vertelt niet echt hoe je zelf ook kan switchen

Laat ik beginnen met de lange titel. In hoeverre de stappen altijd radicaal zijn, laat ik aan de lezer van het boek, maar wat ik met zekerheid kan zeggen is dat, los van wat kleine quotes in het boek er weinig wordt verteld over “hoe jij dat -die radicale loopbaanstap maken- ook kan doen.” Dat wordt zeker niet waargemaakt en als dat de reden is om het boek op te pakken, kom je van de koude loopbaankermis thuis.

* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

De tips zijn hooguit het laatste zetje om het roer om te gooien

Tips van de carrièreswitchers zijn bijvoorbeeld “Durf kansen te pakken als je hart er een sprongetje van maakt”, “Geld maakt het leven makkelijker, maar het moet geen leidraad zijn” of “Durf te falen. Wat kan er gebeuren als het niet lukt? Je kunt jezelf niet zoveel aandoen waarvan je niet meer herstelt. Je gaat spijt krijgen van wat je niet hebt gedurfd.” Ik zal niet zeggen dat die tips nergens op slaan. Er zit zeker wel wat in. Maar of dit ‘vertellen hoe jij dit ook kunt doen’ is? Ik betwijfel het. Het is misschien hooguit een laatste zetje voor iemand die toch al op dit pad zit en misschien om die reden dit boek oppakt.

* Lees ook: Waarom Zoom en video vergaderen zo vermoeiend is *

“Het roer om” is vlot leesbaar voor een brede doelgroep

Zoals in de inleiding aangegeven, lezen alle portretten vlot weg. Ze bestaan allemaal uit zo’n twaalf pagina’s, inclusief pagina grote quotes en 2 foto’s per loopbaanradicaal. Het boek is mooi vormgegeven en de portretten lezen weg als hoofdstukken in een tijdschrift of in de krant. Je kan makkelijk een portret lezen en het boek weer wegleggen om het later weer bij een nieuw portret op te pakken. Dit maakt het boek zeker ook toegankelijk voor een brede doelgroep. Eén puntje van kritiek? In een paar gevallen vallen de mensen op de foto in de vouw van het boek, jammer dat daar geen rekening mee gehouden is bij de vormgeving.

* Lees ook: Kpi’s leiden niet tot optimale prestaties in organisaties *

Je loopbaan omgooien om iets te doen waar je blij van wordt

Je zou kunnen zeggen dat iedereen die in dit boek zijn of haar loopbaan omgooit, dat doet om prettiger te leven. Soms zijn er omstandigheden zoals ontslag of ziekte in de familie de aanleiding, maar zelden zijn ze de reden. Mensen willen na een x aantal jaar iets anders doen, alsnog doen waar ze van droomden, of waar ze blij van worden en zijn bereid daar zekerheid en salaris voor op te geven. Ze krijgen er wel meer werkplezier, minder werkdruk en meer zingeving voor terug.

“De opleiding was niet zo uitdagend. Met een volle Esso-spaarkaart kreeg je ook al een diploma.”

De loopbaanstappen zijn bijvoorbeeld van basisschoolmeester naar vrachtwagenchauffeur of van journalist naar kroegbaas. De kroegbaas deed me hardop lachen. Hij geeft aan dat zijn zijn hbo-opleiding journalistiek “niet zo uitdagend was. Met een volle Esso-spaarkaart kreeg je ook al een diploma.” Heel motiverend klinkt het in ieder geval niet. Een mooie kwinkslag is het wel.

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Interessant voor iedereen met interesse in mensen en wat ze beweegt

Al met al is “Het roer om” een leuk en prettig lezend boek. Ik kan me voorstellen dat mensen die een loopbaanswitch overwegen, het interessant zullen vinden om over de ervaringen van anderen die hun voorgingen te lezen. Verder zou een dergelijk boek niet misstaan op een leeslijst voor loopbaanbegeleiders en opleidingen op dit gebied. Ook zou het misschien niet misstaan op een leesplank bij bedrijven waar gereorganiseerd wordt en mensen moeten uitkijken naar een andere baan. Dat is eng en vervelend. Misschien is het  dan juist prettig om te lezen dat zo’n stap je ook iets kan brengen. Ten slottte is het misschien wel interessant voor iedereen met interesse in mensen, hun leven en hun beweegredenen om iets te doen. Ik ben zelf van de laatste categorie.

* Lees ook: Leid je leven in volle aandacht met deze zeven tips *

Lees zelf “het roer om” om te kijken wat het je brengt

Zelf in coronatijd het roer om gooien? Of toe aan iets anders? Of begeleid je anderen in het maken van stappen in hun loopbaan? Het roer om is een leuk en toegankelijk boek en ongetwijfeld bij elke boekhandel te bestellen. Maar als je niet de deur uit wilt, durft om mag, is het ook ‘gewoon’ online te krijgen bij bijvoorbeeld bol.com en managementboek.nl. Ik wens je een mooie loopbaan, veel zin en veel leesplezier toe!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here