Hoe ontwikkelingstrauma ons leven voor altijd negatief beïnvloedt

Ontwikkelingstrauma heeft een negatieve invloed op onze mentale en fysieke gezondheid als volwassene en daar is in de medische wereld te weinig aandacht voor

Hoe ontwikkelingstrauma beïnvloedt onze gezondheid voor altijd negatief beinvloedt ACE zinvollerleven.nl

Dat negatieve ervaringen tijdens onze kindertijd onze gezondheid en welzijn voorgoed beïnvloeden is in de wetenschap al langer bekend. Maar de Amerikaanse kinderarts Nadine Burke Harris geeft aan dat hier in de spreekkamer van de arts nog nauwelijks aandacht voor is. Zelf denk ik dat dit in Nederland niet wezenlijk anders is. Maar ontwikkelingstrauma, want daar hebben we het wel over, is wel van invloed op hoe je hersenen zich ontwikkelen. Verder hebben mensen met slechte ervaringen tijdens hun jeugd ook een slechtere fysieke gezondheid, vaker last van longklachten enzovoort.

Voortdurende stress maakt je brein en je lijf van binnenuit kapot

De voortdurende stress die een kind doorlopend ervaart en waar het niet aan kan ontkomen, blijven lang na ijlen en beïnvloeden hormonen, breinstructuur, het immuunsysteem en de manier waarop ons dna werkt. Lekker dan. Negatieve ervaringen (ACE – adverse childhood experiences) tijdens de ontwikkeling in de kinderjaren komen veel voor. Heel veel vaker dan de meesten van ons zich realiseren.

* Lees ook: Je eigenwaarde als volwassene vloeit voort uit je thuissituatie als kind *

Wat zijn die ACE’s of negatieve ervaringen eigenlijk?

Wanneer we het over ACE’s of negatieve, traumatische ervaringen hebben, gaat dat over:

 • lichamelijke mishandeling
 • emotionele mishandeling
 • lichamelijke verwaarlozing
 • emotionele verwaarlozing
 • seksueel misbruik
 • drugsgebruik in het gezin van herkomst
 • ouders met een (al of niet gediagnosticeerde) psychische aandoening
 • echtscheiding van de ouders
 • een ouder in detentie
 • fysiek geweld tussen de ouder/opvoeders
 • geweld tegen de moeder
* Lees ook: Hoe een relatie je helpt je slechte jeugd achter je te laten *

Ontwikkelingstrauma gaat niet alleen om ernstig fysiek of seksueel geweld

ACE Hoe ontwikkelingstrauma ons leven voor altijd negatief beïnvloedt zinvollerleven.nlHet gaat dus niet alleen om seksueel misbruik of ernstige fysieke mishandeling. Dit is vermoedelijk waar de meeste mensen eerst aan denken. Het gaat ook om het zien van geweld tussen de ouders of emotionele verwaarlozing. Dit zijn dingen die je niet kan zien aan blauwe plekken, maar dat maakt hun invloed op het zich nog ontwikkelende kind niet kleiner. Kinderen ontwikkelen een reactie op de doorlopende stress. Die stress is heel handig wanneer je een tijger tegen het lijf loopt, maar die stress maakt dingen in je lijf en je hoofd kapot wanneer het voortdurend aanwezig is. Wat in een echt gevaarlijke situatie een goede reactie is, wordt een beschadigende reactie wanneer de stress doorlopend of voor langere tijd aanwezig is.

* Lees ook: Laat je mensen in de steek door ze oneindig te ‘behandelen’
of door ze te helpen sterven? *

Traumatische jeugdervaringen komen heel veel voor

In Amerika 67 procent van de mensen minimaal één van deze negatieve ervaringen meegemaakt en 1 op de 8 mensen had vier van deze negatieve ervaringen meegemaakt. De kans op longziekten, hepatitis, depressie, sterfte door zelfdoding enzovoort nemen toe naarmate het aantal negatieve ervaringen toenemen. Mensen sterven eerder. En het is echt van invloed en het is een echt probleem. Toch kijken huisartsen en specialisten niet naar negatieve ervaringen in de kindertijd. Dit terwijl die ervaringen van invloed zijn op het hele fysieke en mentale systeem van die opgroeiende kinderen.

* Lees ook: Is jouw kind van jou of van zichzelf? *

Het gebrek aan aandacht voor ontwikkelingstrauma 

Bekijk hieronder de Ted Talk waarin kinderarts Nadine Burke Harris over ACE’s, negatieve ervaringen in de kindertijd en welke negatieve invloed ontwikkelingstrauma nog de rest van ons leven op ons heeft. Ze pleit ervoor om meer aandacht te hebben voor kinderen die opgroeien om dit probleem zoveel mogelijk te voorkomen. En ze pleit ervoor dat medici zich ervan bewust zijn, dat mensen met traumatische ervaringen in hun jeugd waarschijnlijk een andere medische behandeling nodig hebben. Ik pleit er zelf (ook) vooral voor dat de medische wereld de ogen opent een ook oog heeft voor volwassenen met deze problemen en ons niet ziet als een wandelend lijf waar iets mee is. Een setje longen dat niet lekker werkt, of wat dan ook. Volgens mij is echte aandacht voor het feit dat het lijf van deze mensen fysiologisch anders in elkaar steekt enorm belangrijk.

* Lees ook: EMDR helpt volwassenen met autisme
schokkende ervaringen te verwerken *

Meer aandacht voor ontwikkelingstrauma en ACE’s? 

Ik vraag je dan ook dit bericht zoveel mogelijk te delen met iedereen. En vooral ook met de medische wereld. Deze mensen hadden al een moeilijke kindertijd en het blijft moeilijk als ze volwassen zijn. Voor hen die het al is overkomen kunnen we de oorzaak niet meer terugdraaien, maar we kunnen er wel aandacht aan besteden. Ik doe dat hier.

* Lees ook: Zelfmoordgedachten komen vaker voor
bij jongeren met communicatieproblemen *

Help je mee om deze kennis over ontwikkelingstrauma te verspreiden?

Help jij als lezer en kijker van het onderstaande filmpje mee om deze kennis over ontwikkelingstrauma en negatieve ervaringen bij zich nog ontwikkelende kinderen breed te verspreiden? Dank je wel alvast!

Deze video van Nadine Burke Harris over ontwikkelingstrauma en ACE’s wordt hier op zinvollerleven.nl niet automatisch ondertiteld. Als je op de video klikt, opent deze op de site van TedX en krijg je alsnog Nederlandstalige ondertiteling! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here