Ieder zijn rouw- Coachen bij Verlies: goede introductie in rouwbegeleiding

Ieder zijn rouw - Gids voor Coachen bij verlies van rouwcoach en psycholoog Ellen Dreezens biedt een mooie basis voor verdere verdieping in rouw en rouwbegeleiding.

Iedereen krijgt ermee te maken. Rouw. Je raakt iets of iemand kwijt waar je aan gehecht was. Je leven en je verwachtingen zijn niet meer hetzelfde als daarvoor en daar moet je mee leren omgaan. Een deel van die rouwende mensen heeft behoefte aan hulp en begeleiding in het omgaan met dat verlies. Zij doen dat wellicht bij een rouwcoach of -begeleider. Ellen Dreezens is rouwcoach schreef “Ieder zijn rouw; gids voor coachen bij verlies”. Dit boek heeft een heldere schrijfstijl. Het lijkt mij door de opzet en inhoud vooral geschikt voor mensen die net beginnen met het begeleiden van rouw en verlies.

* Lees ook: Levend verlies: rouwen om wat er juist wel altijd is *

Ieder zijn rouw biedt handvatten voor beginnende verliesbegeleider

Ieder zijn rouwIeder zijn rouw heeft een mooie rustig ogende vormgeving en de schrijfstijl is helder en toegankelijk. In het boek komen meerdere theorieën in grote lijnen aan bod die nuttig kunnen zijn voor een verliesbegeleider. Ik vraag me daarbij wel af in hoeverre die allemaal even relevant zijn of echt goede handvatten bieden voor de beginnende verliesbegeleider. Het blijft wat abstract en de theorieën komen bovendien maar heel beknopt aan de orde. Daar staat tegenover dat er wel in elk hoofdstuk suggesties staan om verder te lezen. Het boek is bovendien – altijd een plus – voorzien van een bronnenlijst achterin het boek. De nieuwsgierige coach die dieper wil duiken vindt in dit boek dus de nodige suggesties om dat ook te doen!

* Lees ook: De vijf fasen van rouw zijn geen vaste stappen *

Ieder zijn rouw bekijkt rouw vanuit verschillende invalshoeken

In het boek komen verschillende onderwerpen rondom verlies en rouw aan de orde. Ik beoog niet uitputtend te zijn, maar aan de orde komen onder andere interculturele en individuele verschillen in het omgaan met rouw, rouw bij kinderen en bij pubers, goed afscheid nemen en gecompliceerde rouw. Er is veel aandacht voor de theoretische onderbouwing.

* Lees ook: Rouwen om de dood van onze ouders
gaat over meer dan gemis *

Van oefeningen voor de cliënt tot verder in de materie duiken voor rouwcoaches

Elk hoofdstuk begint met een mooie zwart wit illustratie in dezelfde stijl als die op het omslag. Er is veel ruimte voor theorie, die wordt aangevuld met schema’s en illustraties ter verheldering en met fictieve voorbeelden. Ook komen in de hoofdstukken verschillende oefeningen aan de orde die je als rouwbegeleider samen met of als opdracht aan een cliënt kunt geven en bespreken. Aan het einde van elk hoofdstuk staan nog een aantal suggesties om verder te lezen over de onderwerpen die in het betreffende hoofdstuk aan de orde zijn gekomen.

* Lees ook: Kinderboek over doodgaan en euthanasie: Code Kattenkruid *

Mooie basis voor verdere verdieping in rouwbegeleiding

Ieder zijn rouwIk denk zoals al bij de introductie aangegeven, dat dit boek vooral een mooie ingang is voor een beginnende coach op het gebied van verlies en rouw. Ieder zijn rouw geeft wel een mooie basis, waarbij aandacht is voor verschillende theorieën en inzichten, maar lijkt mij op zichzelf te weinig om zo mee uit de voeten te kunnen. Vermoedelijk is het voor rouwcoaches nuttig om verder te lezen over de verschillende onderwerpen, of juist onderwerpen toegespitst op een eigen speciale doelgroep of werkwijze. Ieder zijn rouw biedt daarvoor met de leessuggesties, bronnenlijst en inleidingen in verschillende theorieën een mooie eerste stap.

* Lees ook: Twaalf dingen die je moet doen of laten
om iemand te steunen die rouwt *

Ben je nieuwsgierig geworden naar Ieder zijn rouw? 

De beste manier om de inhoud en de bruikbaarheid van dit boek te bekijken en beoordelen, is natuurlijk door het zelf gewoon te lezen. Het boek is te bestellen bij je eigen boekhandel, maar ook online bij bol.com en bij managementboek.nl. Of je kan het gelijk downloaden als e-book. Mocht je het lezen, lees ik heel graag wat jij van het boek vond. Ik wens je veel leesplezier en nodig je van harte uit om een reactie achter te laten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here