De arbeidsmarkt draait als een tierelier. In veel gevallen is de vraag naar bepaalde skills groter dan het aanbod van potentiële medewerkers met de juiste vaardigheden. Zeker wanneer je een beroep uitoefent waar veel vraag naar is, kan het zomaar dat verschillende organisaties je wel in willen huren. De organisatie zoekt hun ideale nieuwe medewerker. Op jouw beurt zoek jij jouw ideale organisatie. Met een cultuur die bij jouw waarden past, waar je in de hoogte of in de breedte door kan groeien, nieuwe dingen kan leren en jezelf verder kan ontplooien. Toch blijkt achteraf de match slechter te zijn dan verwacht. Als je een keer op je plek zit, gaat het toch niet helemaal lekker, of worden mooie beloftes niet ingelost. Zowel jij als de organisatie in kwestie hebben niks aan zo’n slechte match.

* Lees ook: Forenzen naar je werk is zonde van je tijd *

De organisatie doet zich tijdens de sollicitatieprocedure anders voor

Je kent het misschien wel. In het sollicitatiegesprek zet iedereen zijn beste beentje voor. Aan de andere kant van de tafel zeggen de mensen allemaal mooie dingen die je graag wilt horen. Over een open cultuur, de nodige autonomie, korte lijnen of wat dan ook. Het kan ook echt zo zijn dat zij dit zelf ook echt zo ervaren. Misschien zitten ze daarom wel aan tafel. Als je ergens één keer echt zit, blijkt dat dat allemaal toch wat anders ligt en heb jij helemaal niet het gevoel dat die mooie woorden kloppen…

* Lees ook: Is van je roeping je werk maken wel goed voor je loopbaan? *

Of die stoffige overheidsorganisatie met die hippe werving voor trainees…

Of je bent met een aantal hippe recruitmentrondes binnengehaald als trainee. Je hebt ge-video-solliciteerd, je hebt gegamed en je hebt ook op social media actief gedeeld. Je verwacht dat die overheidsorganisatie net zo hip is als hun recruitmentproces. Maar één keer binnen blijkt het toch echt een stoffige bedoening. Veel bureaucratie en je mag vooral niet te creatief zijn en zorgen dat je binnen de lijntjes kleurt. Kortom: wat de organisatie vertelde of uitstraalde tijdens het wervingsproces strookt niet met de dagelijkse werkelijkheid op kantoor. Daar zit je dan in je nieuwe baan je af te vragen hoe je hier überhaupt terecht bent gekomen. Vervolgens staar je de hele dag op de kantoorklok om te kijken of je al naar huis mag.

Zowel de organisatie als jij hebben niks aan een slechte match

Niet alleen jij hebt er niks aan om met een verkeerde boodschap binnengehaald te worden. Ook de organisatie heeft er op den duur niks aan. Toch gebeurt het best vaak. In sommige organisaties zie je ook dat er dan binnen een paar jaar een schifting plaatsvindt. Mensen die het niet naar hun zin hebben, vertrekken naar elders. Of ze beginnen voor zichzelf. Mensen die wel beter passen in de cultuur. Of zich er bij die cultuur neer kunnen en willen leggen blijven. Toch lijken werkgevers die je binnen willen halen, je graag van alles te vertellen zodat jij ‘ja’ zegt. Zij hebben immers iemand nodig op die vacature. Die is niet voor niets uitgezet. Dan is het gemakkelijk om over het hoofd te zien dat de match misschien verre van ideaal is.

* Lees ook: Optimisten vinden makkelijker werk en zijn bevlogener *

Jij oriënteert je ook op de organisatie waar je mee praat

Jij hebt geen zin om over één of twee jaar weer verder te kijken naar een nieuwe baan. Je wilt graag ergens naar toe waar je het misschien niet voor altijd, maar wel voor langere tijd naar je zin hebt. Dus wil je ook aan jouw kant een bewuste keuze maken voor de organisatie waar je het gesprek mee aangaat. Je ziet de sollicitatieprocedure als een wederzijdse kennismaking en oriëntatie. Je wilt alleen de sprong wagen als de organisatie en haar waarden bij je passen. Je wilt vooruit, nieuwe dingen leren, enzovoort.

Online de reputatie en reviews van een bedrijf checken?

Natuurlijk kan je online kijken en kijken naar sites als Glassdoor. De kans is groot dat vooral de klagers reviews achter laten. Het beeld dat wordt geschetst is daardoor misschien niet accuraat. Andersom kan het ook dat mensen die ontevreden zijn vertrokken niks zeggen. Of niks kunnen plaatsen op zo’n site omdat de review niet geplaatst wordt omdat ze ook positieve dingen moeten noemen. Dat is vanuit het perspectief van Glassdoor wellicht begrijpelijk. Maar dit betekent ook dat de mensen die terecht zeer kritisch zijn hun review niet op de site zien verschijnen. Kortom: reviews op zulke sites bekijk je kritisch. Je neemt het mee, maar je vaart er niet blind op. Beter is het om zelf eens te observeren hoe of wat. Maar hoe doe je dat? Hieronder vind je zeven dingen die je iets kunnen vertellen over de échte bedrijfscultuur.

* Lees ook: Zo introduceer je jezelf als ‘alleskunner’ *

Een goede match bevorderen door te letten op deze dingen bij de beoogde organisatie

1. Kijk aan het begin of het einde van de werkdag hoe de medewerkers aankomen of vertrekken

Je kan veel over een organisatie vertellen door te kijken naar de mensen die er al werken. Als je gesprek in de ochtend gepland staat, kan je overwegen om extra vroeg te komen en te kijken hoe de mensen binnenkomen. Je kan kijken naar hun kleding. Is het allemaal jasje/dasje of is het (ook) informeler? Komen ze op tijd of juist laat? Zien ze er uit alsof ze er niet willen zijn? Of zijn ze juist vroeg en komen ze gezellig babbelend binnen wandelen? Iets vergelijkbaars geldt natuurlijk ook aan het einde van de dag. Komt iedereen tegelijk direct na vijf uur of half zes de tent uit wandelen? Zien ze er uit alsof ze blij zijn dat ze weer naar huis gaan? Als dat zo is, zou dat zomaar kunnen betekenen dat de organisatiecultuur niet ideaal is.

2. Vraag naar de kernwaarden van de organisatie waar je solliciteert

Heel veel organisaties hebben voor zichzelf een set kernwaarden vastgesteld. Je ken het vast van de organisatie waar je nu werkt. Maar je kan het vaak ook terugzien op de websites van bedrijven. Zo’n lijstje met kernwaarden is wel leuk en aardig. Maar uiteindelijk wil je toch vooral weten of het een papieren tijger is, of dat die kernwaarden ook echt worden gelééfd in de organisatie. Organisaties die zeggen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van belang te vinden, maar er verder niks aan doen zijn er plenty. Als de directeur na een paar vrijdagmiddagborrels in de auto naar huis stapt, is dat niet iets wat nou enorm MVO is. Of als het afval niet gescheiden wordt, of of enzovoort. Zo zijn er allemaal kleine dingen waar je op kan letten. Een bedrijf dat A. zegt en B. doet is misschien niet de ideale match voor je.

* Lees ook: Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek *

Vraag naar voorbeelden van wat men doet met de kernwaarden

Maar je kan wel doorvragen op die kernwaarden. Bijvoorbeeld: “Kunt u iets vertellen over op welke manier aan de kernwaarden dagelijks in de praktijk vorm wordt gegeven?” Als het dan oorverdovend stil blijft, weet je vermoedelijk genoeg. Als je als medewerker dagelijks het afval scheidt, zo weinig mogelijk papier gebruikt en altijd fair trade koffie drinkt op kantoor, weet je dat heus wel. Wanneer mensen zulke voorbeelden niet paraat hebben, is dat reden om jezelf nog eens flink achter de oren te krabben.

3. Praat met mensen in dezelfde functie

Wanneer de organisatiecultuur gezond is, zorgt een organisatie ervoor dat je tijdens je sollicitatieprocedure ook praat met mensen met wie je in een team gaat werken. Of de persoon die de functie waarop je solliciteert, nu doet of heeft gedaan en elders in het bedrijf iets anders is gaan doen. Als een bedrijf je niet in contact kan brengen met iemand die horizontaal of verticaal in de organisatie zijn of haar vleugels heeft uitgeslagen, kan dat iets zijn om op te letten.

Peil of je match ‘klopt’ door te leren van ervaringen van anderen

Door je te laten praten met iemand in een team of die eerder de functie van de huidige vacature uitoefende, leer je iets over hoe de organisatie omgaat met de interne mobiliteit van medewerkers. Over wat het werkelijke perspectief op doorgroeimogelijkheden binnen dat bedrijf is. Wat je ook nog zou kunnen doen, is mensen in vergelijkbare functies bij de organisatie waar je solliciteert benaderen via LinkedIn. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen welke aspecten van hun baan ze leuk vinden en waarderen. Mensen vinden het vaak leuk om hun ervaringen te delen en je kan zomaar eens meer opsteken dan je had verwacht.

Is die baan bij die organisatie wel een goede match voor jou

Observeer zorgvuldig en maak zelf een afgewogen keuze of dit nu je ideale match is…

Kortom: zorg dat je zelf scherp observeert en genoeg te weten komt, voor je de sprong waagt. Je hoeft niet weg en als het deze baan bij dit bedrijf niet wordt, dan is in de huidige krappe arbeidsmarkt de kans groot dat er meer kansen voor je zijn. Soms is het beter om ‘nee’ te zeggen als alles op papier klopt, maar je er toch geen goed gevoel bij hebt. Dan kunnen deze tips je misschien helpen om te pinpointen waarom het niet goed voelt.

Voelt het niet goed? Wacht op een betere match!

Laat dan die baan lekker schieten en kijk om naar de volgende. Mogelijkheden te over. Heel veel succes met het vinden van die ideale job (als die al bestaat!), heb heel veel voldoening en werkplezier!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here