Je hebt niet een enorm Excelbestand met al je inkomsten en uitgaven nodig om beter met je geld om te gaan. Het is wel verstandig om bij te houden wat er in en uit gaat, maar je hoeft echt niet een enorm bestand op poten te zetten en dat elke dag minutieus in te vullen. Ik ken mensen die dat leuk vinden en er erg goed in zijn. Dat is natuurlijk prima. Maar je kan ook inzicht krijgen in je budget zonder enorme Excelsheets…. Pfieuw!
Zie je budget als een routeplanner voor je geld
Het kan ook wel wat simpeler. Budgetteren, want dat is het, klinkt natuurlijk sowieso niet zo sexy. Maar je kan het ook zien als een soort routekaart voor je geld, waarin je je plannen op een rijtje zet. Je rijdt toch ook niet in de zomer naar Frankrijk zonder een idee te hebben van de afstand, of je onderweg nog een hotelletje pakt en zonder een kaart, Tom Tom of ander routeplanner? Nou, het zou slim zijn als je ook voor je geld een route uitstippelt. Zo word je de baas over je eigen budget en houd je meer geld over. Handig als buffer, of als je een keer die mooie droomreis wilt maken..
Vijf manieren om je budget de baas te worden
Less is more, maak een beperkt aantal rubrieken
Ongeacht of je het online doet, of op papier, less is more wat betreft het bijhouden van je inkomsten en je uitgaven. Je hebt niet heel veel categorieën nodig om meer overzicht te krijgen. Dus je hoeft niet je eeh.. shampoo, je nagellak, de kapper, de benzine of je tijdschriftenabonnement apart op te nemen in je boekhouding. Onder de noemers ‘persoonlijke verzorging’, ‘vrije tijd’, ‘vervoer’, ‘kleding’ en ‘boodschappen’ en ‘wonen’ kan je je meeste uitgaven al goed kwijt. Alles tot drie cijfers achter de komma hoeft niet, het bevordert ook niet het inzicht in je budget. Als je internetbankiert, zou je ook kunnen kijken of je bank zelf al iets vergelijkbaars heeft ingebouwd. Mijn eigen grootbank heeft wel een soort overzichtje waarbij je je uitgaven een label kan meegeven. Dat scheelt je wellicht veel werk en levert je wel inzicht in je geldzaken op.
Wees realistisch als je minder geld wilt uitgeven
Stel dat je op dit moment voor je huishouden zo’n 250 euro per maand kwijt bent aan boodschappen. Dan is het waarschijnlijk niet haalbaar om te zeggen dat je het nu wilt doen met honderd euro. Wat je wel kan proberen en misschien wel haalbaar is, is om te proberen dit budget stukje bij beetje naar beneden te brengen. Wat als je je zou voornemen om volgende maand 10 procent minder aan boodschappen uit te geven? Dat zou zomaar eens wel kunnen lukken. Daarmee spaar je op jaarbasis vervolgens 300 euro uit. Je kan ook kijken of je er een paar maanden later weer opnieuw structureel 10 procent af kan snoepen van je de boodschappen budget om zo nog meer te besparen.
Maak bewuste keuzes en onderzoek alternatieven
Dit hangt allemaal natuurlijk sterk af van de keuzes die je wilt maken. Mijn eerste tip zou zijn om altijd een boodschappenbriefje te maken en je daaraan te houden. Gericht boodschappen doen en je niet laten verleiden, is alvast mijn eerste bespaartip. Verder kan je, als je nu duur boodschappen doet, eens kijken of er niet een supermarkt in de buurt is die goedkoper is. Dat scheelt je al heel snel aardig wat geld, zonder dat je iets hoeft te laten staan. Je kan ook eens het huis- of budgetmerk kopen in plaats van alleen maar de A-merken. Ook dan hoef je het niet met minder te doen. En als je dan toch het A-merk lekkerder of beter vindt, kan je altijd die weer opnieuw pakken. Maar je zult zien dat er genoeg goedkopere alternatieven zijn die je ook prima zullen bevallen.
Kies bewust, duurder kan soms een betere keuze zijn
Andersom maak je misschien ook bewuste keuzes om bepaalde dingen juist niet te kopen. Misschien wil je liever scharrelvlees dan de kiloknaller als je dan toch beest op je bord legt. Dat kost wat meer, maar misschien vind je dat die extra euro’s uit je budget waard. De kern van mijn betoog is dat je bewust kijkt naar alternatieven en niet automatisch blind het A-merk uit de schappen pakt van je duurdere supermarkt op de hoek. Misschien kan je met vijf minuten extra fietsen al veel besparen door naar een goedkopere super te gaan. Dat is heel makkelijk verdiend en je beweegt nog eens wat extra.
* Lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50/30/20-methode *
Laat je niet meeslepen door alle trends, ook niet voor je huishoudboekje
Natuurlijk kan je ook software of apps downloaden waarmee je je geld in de gaten houdt. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar een ouderwets kasboekje van papier met een pen werkt ook prima. Het hoeft geen prachtige grafieken op te leveren. Zolang het maar werkt. En het werkt wanneer je aan het einde van de maand niet blut bent en weet waar je je geld aan uit hebt gegeven. Inzicht in je budget is de manier om te kijken wat je waaraan uitgeeft en of je daar tevreden over bent.
* Lees ook: Pimp je financiële planning vandaag nog! *
Wil je echt elke twee jaar een nieuwe hippe smartphone?
En dat van die trends geldt natuurlijk ook breder. Ik zie dat er veel mensen zijn die elke een of twee jaar een nieuwe smartphone in hun zak hebben. Gewoon omdat dan hun abonnement is afgelopen. Ze sluiten niet alleen een nieuw abonnement af, maar kopen ook direct een sexy nieuwe telefoon. Je kan natuurlijk ook een sim-only abonnement afsluiten en een nieuwe simkaart in je telefoon zetten. Het veranderen van provider of van abonnement, kost tegenwoordig weinig moeite en je kan je nummer gewoon meenemen. Los van de kosten, doe je ook nog qua duurzaamheid iets goed wanneer je je oude telefoon nog lekker een paar jaar extra gebruikt als die het nog steeds prima doet. Dubbele winst dus! Net zo makkelijk.
* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden *
Bespreek je geldzaken regelmatig met je partner
Ik woon samen en mijn partner en ik hebben elk een eigen inkomen, een eigen betaalrekening en we hebben gezamenlijke betaal- en spaarrekeningen. Ik ben iets meer met personal finance bezig dan mijn man en geef hem weleens tips, maar bemoei me verder niet met zijn centen. Andersom geldt hetzelfde. Wat we wél regelmatig doen, is even de gezamenlijke financiële zaken bespreken. In het verleden hebben we zelf al in samenspraak de duurdere supermarkt al voor een goedkopere verruild. Dit alleen alleen al scheelt structureel zo’n 10 procent scheelt aan boodschappenkosten.
* Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis *
Je budget gaat over je kleine en je grote kostenposten
Maar we bespreken ook grotere budget zaken. Zoals de hypotheek. Hebben we geld om extra af te lossen, bijvoorbeeld? En willen we daarvoor nog beiden extra storten in de gezamenlijke rekening om dat te doen? Wij hebben de afgelopen jaren duizenden euro’s extra kunnen aflossen. Juist omdat we bewust met geld omgaan en niet boven onze stand leven. Verder hebben we bewust niet voor een tophypotheek gekozen. Al dat extra aflossen voelt fijn. Je bespaart structureel op je vaste lasten. Minder vaste lasten betekent ook meer vrijheid en autonomie. Daar is het ons vooral om te doen. Loonslavernij is zeg maar niet zo ons… eehhh… mijn ding.
Stel je budget plannen doorlopend bij wanneer het nodig is
Ongeacht of je je kasboek op papier, op een Excelsheet of in een app bijhoudt: in de kern heb je altijd twee kolommen. Een met je inkomsten. En een deel met wat wilt besteden aan bepaalde zaken, oftewel je budget. Dat kan je dan afzetten tegen een overzicht met daarin je werkelijke uitgaven. Wanneer je je doelstellingen legt naast de feitelijke uitgaven kan je zien waar een verschil zit. Misschien geef je echt teveel uit en moet je strenger met je budget zijn en de hand op de knip houden.
* Lees ook: Ons eigen huis anderhalf keer zoveel waard geworden!? *
Elke dag een beker koffie op het treinstation?
Misschien trakteer je jezelf graag elke ochtend op een goede beker koffie op het station voor je naar je werk gaat. Soms ook misschien ook nog een muffin of een croissant aan toe om jezelf te verwennen. Dan ben je zomaar zestig euro per maand extra kwijt aan uitgaven die je bijna niet merkt. Ze zijn per keer immers niet zo groot. Maar ze tellen samen wel op tot een flink bedrag. Als je een maandje vakantie van je werk hebt, geef je dus zo’n 660 euro uit aan kopjes koffie op het station.
* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *
Al die kleine beetjes tellen op tot een flinke smak geld
Dat is best veel geld. Je kan ook een thermoskannetje voor onderweg kopen en die koffie (of thee!) voor vertrek thuis zetten en die lekker opdrinken onderweg! Je moet iets meer plannen, maar je bespaart veel en hebt nog steeds je koffie onderweg in de trein. Vergelijkbare berekeningen kan je ook maken als je elke middag je lunch bij het bedrijfsrestaurant koopt voor misschien drie of vier euro per dag, enzovoort. Ook die bammetjes kan je thuis smeren. Je bewust worden van zulke uitgaven scheelt maar een klein bedrag per keer. Maar op de lange termijn een klein fortuin en dat doet wonderen voor je budget.
* Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips *
Soms worden dingen gewoon duurder…
Misschien zijn er ook dingen die je niet direct kan veranderen. Ik woon zelf bijvoorbeeld in een grote stad in de Randstad en de WOZ-waarde van ons huis is de laatste jaren door de overkokende woningmarkt flink opgelopen. Dat is mooi voor onze overwaarde. Maar het betekent op korte termijn vooral meer kosten in de vorm van bijvoorbeeld gemeentelijke en waterschapsbelastingen. Behalve eventueel bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking en hopen dat die wordt bijgesteld, kan je daar niet zoveel zelf aan veranderen. Dat betekent dat je dat deel van je budget dus domweg groter moet maken. Een ander smaakje is er niet. Tenzij je naar een krimpgebied verhuist waar je goedkoper kan wonen, maar dat heeft weer andere nadelen. Dus dat is voor de meesten van ons weinig realistisch.
* Lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid *
Blijf positief over je vorderingen
Het belangrijkste is dat je er positief in staat. Elke kleine besparing of verstandige keuze die je kan maken is er één en dat is de moeite waard. Zelf word ik heel blij wanneer ik onze hypotheeklasten zie dalen door die extra aflossingen. Wat is afbetaald weegt sowieso minder zwaar op je en over elke euro die we nu extra aflossen betalen we ruim 20 jaar geen rente meer. Dat is echt een lekker gevoel wat ik iedereen kan aanraden. Misschien vind je dat ik in een luxepositie zit. Daarvan ben ik me bewust. Maar ook dat is niet altijd zo geweest. Je hoeft geen eigen huis te hebben om te kunnen besparen. Ook gewoon bij het doen van je dagelijkse boodschappen kan je bewuste keuzes maken en geld besparen.
* Lees ook: Levert sparen niks meer op? Beleg je vermogen in indexfondsen! *
En jij? Wat doe jij om te besparen?
Wat doe jij om te besparen? Lukt dat goed of houd je aan het einde van je geld altijd een stukje maand over? Ben je ook zo lekker bezig met het aflossen van je hypotheek? Kies je soms bewust juist wel voor een duurder alternatief? Waarom doe je dat? Deel je ervaringen met ons, dan kunnen we ook van jou leren! Dank je wel alvast en veel bespaarplezier!
250 € aan boodschappen ? Per maand ? Dat is dus een kleine 8 € per dag ! Sorry , wat heb je vandaag voor acht euro per dag ? Zèker géén drie volwaardige maaltijden ! Het is jammer dat er zo’n onzin op het net komt. Mijn partner is ondertussen pre obesitas geworden dat betekent dure producten en volledig andere eetstyle.wij roken niet drinken géén alcohol en nemen geen drugs. Gaan ook niet op vakantie.proberen duurzaam te kopen en ik kan u verzekeren dat we de laatste inflatiemaanden tè kort komen en nog van ons spaargeld moeten bijpassen!