Binnen een dag las ik het kleine groene boekje ‘Ontwerp je persoonlijke missie – begin met het einde voor ogen’ van Stephen Covey uit. Covey is natuurlijk vooral bekend van ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ en krijg weleens het gevoel dat ik de enige ben die het niet heeft gelezen. Dit boekje blijkt op die zeven eigenschappen voort te borduren. Eigenschap 2 is blijkbaar ‘Begin met het einde voor ogen’, inderdaad de subtitel van dit boekje.

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Baseer je persoonlijke missie op je diepste drijfveren

Covey betoogt dat het goed is om een persoonlijke missie in je leven te hebben die gebaseerd is op je diepste waarden en drijfveren. Want als je ladders beklimt, kan je er maar beter voor zorgen dat die ladder tegen de juiste muur staat. Als dat niet zo is ‘brengt elke stap die je (op de ladder) zet je dichter bij de verkeerde bestemming’. De ladder tegen de juiste muur is een kunst. Het vergt dat je zelf diep nadenkt over wat je belangrijk vindt en wat je wilt met je leven. Voor jezelf en voor anderen. Narcistische en egoïstische doelstellingen brengen je niet dichterbij het leven dat je wilt leiden, geluk volgt vooral uit geven en dienstbaar zijn. Geen speld tussen te krijgen, dat is gewoon wetenschappelijk aangetoond.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Je persoonlijke missie helpt je op koers te blijven – of terug te komen

Het gaat er dus volgens Covey om welk verschil je wilt maken. Door het boekje heen kan je lezen dat vliegtuigen 90% van de tijd niet op koers liggen, maar wel op hun bestemming komen. Een mooie beeldspraak, want ook als je je koers heb bepaald en je een persoonlijke missie hebt vastgesteld, is het makkelijk om van het pad te raken. Dat lijkt bijna onvermijdelijk. De crux is dat je altijd terug komt op de koers die je voor jezelf hebt uitgestippeld.

* Lees ook: Worden we steeds meer onszelf wanneer we ouder worden? *

Leven volgens je eigen waarden en prioriteiten

Wat mij betreft schreef Covey een leuk boekje. Eigenlijk interessant voor iedereen, maar vooral voor mensen die zich minder willen laten meeslepen door verwachtingen van anderen, de normen en waarden in de samenleving of op hun werk die niet ten diepste bij hun passen en een nieuwe koers voor zichzelf moeten uitzetten.

* Lees ook: Mens, durf te leven! *

Je persoonlijke missie is niet in steen gebeiteld

Je persoonlijke missie helpt je je koers te bepalen - recensie zinvollerleven.nlBrengt Covey veel nieuws onder de zon? Nee zeker niet. Maar hij zet wel wat dingen op een rijtje om voor jezelf goed te kunnen bedenken hoe je je eigen missie kan formuleren, wat het niet is, wat het wel is. Dat je je missie regelmatig bij moet stellen, want als je zelf verandert, is het logisch dat je missie, je waarden en je doelen in het leven ook mee veranderen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet alle oefeningen heb gedaan, maar ik sluit niet uit dat ik daar nog een keer op een ander moment echt voor ga zitten. Een missie helpen helpt je namelijk om ja te zeggen op dingen die je wilt, tijd te maken voor dingen die je belangrijk vindt en nee te zeggen op de dingen die niet bijdragen aan je missie. Dat is hoe dan ook waardevol. Voor ieder mens.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

De persoonlijke missie van een vader voor zijn gezin

Het boekje van Covey is maar 90 pagina’s dik en bevat relatief weinig tekst. Er wordt vooral omheen gepraat, een hebbelijkheidje dat je meer ziet bij van die Amerikaanse managementgoeroes. De kern van de tekst had op een paar A4-tjes gepast. Het is niettemin niet vervelend om tot je te nemen. Wat ik leuk vond was een tekstje van Roger Merill, een consultant bij de BV Covey. Hij vertelt wat hij wil bijdragen en ook zijn eigen persoonlijke missie deelt. Dat is best een hoogdravend verhaal, maar ik geloof hem wel. Hij geeft aan dat hij met de missie in de hand een leukere man en vader is geworden in zijn gezin. Dat is blijkbaar een concreet gevolg het actief nadenken over waarden en prioriteiten en ernaar leven. En dat is toch best leuk om te lezen.

* Lees ook: Zinvol leven begint met los laten. Het liefst vandaag nog! *

recensie boek Stephen Covey - Ontwerp je persoonlijke missie zinvollerleven.nlNieuwsgierig geworden naar Covey’s Ontwerp je Persoonlijke Missie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boekje van Stephen Covey? Wil je nu eigenlijk wel gelijk aan de slag met je eigen persoonlijke missie? Bestel het boekje direct online, bij bol.com of bij managementboek.nl. Het kost € 15,- en kan volgens mij ook uitstekend dienst doen als kadootje. Hoe dan ook veel lees- , leef- en reflectieplezier toegewenst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here