Leid je leven in volle aandacht met deze zeven tips

Zorg ervoor dat je goed weet waar je je tijd en aandacht aan wilt besteden en doe dat dan ook

Leid je leven in volle aandacht met deze 7 tips zinvollerleven.nl

Je kan dingen doen om bewust je aandacht te richten. En je kan dingen doen die je aandacht verslappen. Ze kosten meer energie, ook al lijken ze soms juist efficiënt. Lees hieronder alle tips om je aandacht gericht te besteden aan dingen die er voor jou toe doen. Elimineer om te beginnen je neiging tot multitasken uit je leven. Hoe lastig dat ook is in de tijd van een smartphone en wifi onder handbereik. Een leven met volle aandacht komt niet vanzelf. Maar je kan dit gelukkig wel zelf positief beïnvloeden.

* Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen? *

1. Stop met multi-tasken

Om te beginnen kan niemand multitasken. Ook vrouwen niet. Je doet niet dingen tegelijkertijd, zoals je misschien denkt, maar je switcht constant tussen verschillende taken. Dit kost eerder meer tijd en energie dan wanneer je de dingen gewoon één voor één met volle aandacht doet.

Wees overal waar je bent met je volle aandacht

Dat geldt ook voor het onderscheid tussen werk en privé. Trek een duidelijke grens tussen privé- en werktijd, in plaats van de hele dag alles door elkaar te doen. Maak een duidelijk onderscheid en zorg ervoor dat je ook tot ontspanning komt in je privétijd. Beantwoord niet nog even snel een mailtje ’s avonds op je telefoon. Als je er niet bent ben je er niet. En als je er wel bent, ben je er met volle aandacht.

* Lees ook: Waarom ouder worden vooral gelukkiger worden betekent *

2. Zet je e-mail uit

Zoals gezegd, bestaat multi-tasken feitelijk niet. Het heen en weer gaan tussen verschillende taken, kost meer tijd en mentale energie. Je brein moet immers steeds heen en weer gaan tussen de verschillende taken en dat kost steeds opnieuw extra tijd om er weer even in te komen. Ook als je dat vaak niet direct zo ervaart. Eén ding dat je enorm van je werk kan afhouden is je e-mail.

* Lees ook: Je kan leuker en lichter leven met deze vier tips *

Exit volle aandacht. Enter verspilde energie

Je kent het wel. Je zit intensief te werken en er komt een pop up onder in je scherm met een mailtje van iemand waarbij je al een kleine hint hebt waar het over gaat. Je ziet wie het is en over wat het gaat. Eigenlijk lukt het je slecht om weer met volle aandacht terug te gaan naar de taak waarmee je bezig was. Voor je het weet, zoek je even snel iets uit, tik je een antwoord of denk je na over wat je moet beantwoorden. Ook als je de mail nog niet beantwoordt, blijft de inhoud wel ergens in je achterhoofd rondzingen. Exit volle aandacht. Enter verspilde energie. Moet je niet willen.

* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *

Laat mailtjes je flow en volle aandacht niet doorbreken

Dat mailtje dat op je scherm verschijnt, trekt je aandacht weg van waar je mee bezig was en maakt dat je concentratie slechter wordt. Dus zet je e-mail gewoon tussentijds helemaal uit. Als er echt iets super urgents aan de hand is, vinden mensen je wel via een andere weg en iets is maar zelden zo urgent dat het niet een paar uurtjes kan wachten. Dus laat die mailtjes je flow en je concentratie niet onderbreken. Zet eventueel een standaard melding onder je mailtje dat je maar een of twee keer per dag je mail bekijkt en beantwoord, zodat mensen op de hoogte zijn en ga lekker aan de slag met werk dat er echt toe doet.

* Lees ook: Elf dingen die je helpen de slaap te vatten *

“Wees je ervan bewust dat elk moment, goed of slecht, van voorbijgaande aard is”

3. Wees jezelf en zorg voor heldere verwachtingen

Zorg ervoor dat je altijd je echte zelf laat zien. Vaak spelen we toch tot op zekere hoogte een rol en dat is onvermijdelijk. Maar blijf zo dicht mogelijk bij jezelf, op je werk en in je privéleven. Niet alleen kost jezelf zijn minder energie dan een rol spelen. Maar je geeft anderen ook de kans om je beter te leren kennen. Dit maakt dat je transparanter bent voor anderen en er een betere vertrouwensband ontstaat. Onderling vertrouwen en weten waar je samen staat, maakt dat je meer voor elkaar kan krijgen. Zorg ervoor dat verwachtingen over en weer helder zijn en ook worden ingelost. Eerlijk duurt het langst en dat geldt in die zin ook voor helder en authentiek zijn. Het kost minder energie en maakt het leven leuker.

* Lees ook: Zinvol leven begint met loslaten. Het liefst vandaag nog! *

 4. Slaap je acht uurtjes per nacht 

Een tijdje terug zag ik op tv dat Nederlandse politici heel vaak maar heel weinig slaap krijgen. Ik herinner me het niet precies, maar het was weinig. Misschien zo’n 5-6 uur slaap per nacht. Dat kan wel een keertje. Maar als het te lang duurt is het funest voor je gestel. Je bent feitelijk bezig met roofbouw op je eigen lichaam en geest. Bovendien ben je minder scherp als je te weinig slaapt (in kwalitatieve en kwantitatieve zin). Je bent niet met volle aandacht bij de dingen die je moet doen. Je maakt meer fouten, je doet langer over de dingen die je moet doen. In het ergste geval maak je beroerde beslissingen die je niet kan terugdraaien.

* Lees ook: Kpi’s leiden niet tot optimale prestaties in organisaties *

Gun je geest en lichaam voldoende rust

Dus zorg ervoor dat je voldoende slaapt en dat de kwaliteit van je slaap goed genoeg is. Zorg ervoor dat je voldoende uitgerust bent, zodat je geest en lichaam elke dag opnieuw voldoende kunnen herstellen. Dan kan je daarna met volle aandacht bezig kan zijn met de dingen die je wilt doen. Op je werk, thuis, met je gezin of vrienden, of wat dan ook. Als je er bent, zorg er dan voor dat je er in volledige aandacht bent en niet alleen fysiek.

* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *

5. Leer dingen los te laten

Niet alles in je leven en je loopbaan gaat uitpakken zoals je had gewild of gehoopt. Dat is nou eenmaal zo. Het maakt veel verschil in hoe je ermee omgaat. Als je er over blijft piekeren, of boos of verdrietig blijft, betekent dit ook dat je tijd en energie verliest. Die tijd en energie had je ook constructief in kunnen zetten om nieuwe wegen in te slaan. Natuurlijk moet je even je volle aandacht geven aan je emoties. Je emoties zijn ook boodschappers, maar probeer er niet te veel in te blijven hangen. Dat brengt je niet verder en vreet energie.

* Lees ook: Het piekeren zat? Pieker minder met deze 12 tips! *

Leef met volle aandacht in het nu. Blijf niet hangen in wat was

leef met volle aandacht in het nu zinvollerleven.nlDat laatste geldt trouwens ook andersom als je juist ergens succes mee hebt. Dat is mooi, je mag er trots op zijn en blij mee zijn, maar het is geen reden om achterover te gaan hangen. Probeer na dat succes ook weer een volgende stap te zetten. Ook blijven hangen in die succeservaring brengt je uiteindelijk niet verder. Moet je altijd blijven jagen? Zeker niet. Wees je ervan bewust dat elk moment, goed of slecht, van voorbijgaande aard is. Besteed volle aandacht aan het positieve of negatieve dat bij dat moment hoort. Wees je ervan bewust dat alles tijdelijk is. Ga vervolgens verder met de rest van je leven. Sowieso altijd de ultieme tip, zou ik denken!

* Lees ook: Kies je eigen levenspad en word de gids van je eigen leven *

 6. Ga mediteren

Mindfulness is letterlijk in volle aandacht leven. Je heel erg bewust zijn van wat er in jezelf en om je heen gebeurt. Aandacht wordt weleens vergeleken met een spier die je kan trainen. Eén manier om die aandacht te trainen is door te gaan mediteren. Je hoeft geen hele ruimte in te richten met kaarsjes, boeddha-beeldjes en wierook (maar het mag natuurlijk wel!) in te richten om te kunnen mediteren. En het hoeft ook niet op een kussen. Mediteren kan je gewoon doen op een stoel, wandelend, of waar dan ook.

Mediteren helpt je om je aandacht te richten

Wanneer je mediteert, zorg je ervoor dat je heel erg in het moment bent en bekijkt hoe je geest verder wil razen, weg van het moment. Bij het mediteren, breng je steeds je aandacht terug naar het moment. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je je aandacht kan richten. Tijdens de meditatie zelf, maar zeker ook de rest van de dag. Meditatie brengt in die zin een zekere rust en focus en levert zo een bijdrage aan een prettige staat van zijn.

* Lees ook: Positieve affirmaties werken alleen als je al zelfverzekerd bent *

7. Zorg voor echte ontmoetingen met anderen

Het is belangrijk om mensen nog steeds in het echt te zien en te spreken. Zowel in je werk als je persoonlijke leven. Maak tijd om mensen te spreken. Dus loop even naar je collega toe in plaats van altijd alleen maar alles op de mail te gooien. Zorg ervoor dat je ook afspreekt met je vrienden. Ook al heb je het gevoel dat je door social media en appjes op de hoogte bent van hun leven. Met mensen afspreken is soms best lastig. Veel mensen hebben ook relaties, gezinnen, werk en andere dingen waar ze rekening mee moeten houden, maar zorg toch dat je de tijd inruimt. Het in het echte leven onderhouden van relaties met mensen op je werk en de rest van je leven, draagt bij aan je plezier in leven en loopbaan. Dat willen we allemaal toch wel?

* Lees ook: Werk aan je werkgeluk met deze vijf vragen *

Nog even dit…

Leid je leven in volle aandacht met deze zeven tips zinvollerleven.nl

Natuurlijk is het heel gemakkelijk om niet in volle aandacht te leven. Ook ik als schrijver van dit stukje zit vaker op mijn telefoon dan ik zelf verstandig zou achten. Je hoeft niet gelijk alles perfect te doen. Als mens ben je nou eenmaal feilbaar. Dus word niet boos op jezelf als iets een keer niet lukt. Soms lukken dingen en soms niet. Elke dag kan je opnieuw beginnen om te proberen met meer aandacht te leven en het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. Ik wens je een bewust en aandachtig leven toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here