Hoe leidinggevenden het werkplezier van hun medewerkers kunnen beïnvloeden

Werkgeluk verdient zeker aandacht, maar dit boekje biedt te weinig meerwaarde

leidinggeven invloed geluk werkgeluk werkplezier zinvollerleven.nl

Henk-Peter Dijkema en Wim Oolbekkink schreven het boekje ‘Leidinggeven aan geluk – Hoe managers werkgeluk van medewerkers kunnen vergroten’. Het boekje beoogt leidinggevenden advies te geven over wat zij kunnen doen om het werkgeluk van hun medewerkers te vergroten en beoogt daarbij volgens de achterflap direct toepasbaar te zijn.

Leidinggevenden hebben veel invloed op het welzijn op de werkvloer

leidinggeven aan werkgeluk recensie zinvollerleven.nl

Zelf deed ik een paar jaar terug onderzoek naar de invloed van leidinggevenden op de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Een van de conclusies was dat leidinggevenden grote invloed hebben op de inzetbaarheid en bevlogenheid van diezelfde medewerkers. Dat de auteurs een soortgelijke conclusie trekken wat betreft werkgeluk lijkt me dan ook zeker terecht.

Droog geschreven en weinig inspirerend boekje

Toch ben ik niet heel erg enthousiast over dit kleine oranje boekje. Het boekje gaat wel over een onderwerp dat mijn interesse heeft, maar doet dat niet op een manier waar ik geïnspireerd van zou raken als leidinggevende. Het is vrij droog geschreven, er staan wat zetfouten in en het komt toch ook een klein beetje over als een reclamebrochure voor het eigen bedrijf. Dat kan de opzet van de auteurs zijn geweest, maar dat maakt het voor mij wel minder aansprekend.

*lees ook: Optimisten vinden makkelijker werk en zijn bevlogener*

Zingeving op het werk en ‘zorgen voor goede energie’

De auteurs gaan eerst kort in op maatschappelijke ontwikkelingen en de toenemende waarde die we in onze maatschappij hechten aan werk als zingevingsinstrument. In het tweede hoofdstuk komt leiderschap aan de orde en hoe je jezelf opstelt als leider. Het derde hoofdstuk gaat kort in op geluk in het algemeen. Pas in hoofdstuk 4 (pagina 42 t/m 62) gaat het daadwerkelijk over adviezen voor leidinggevenden om het geluk van hun medewerkers aan te zwengelen. Ook dit hier wordt de eigen winkel geplugd naast dat er ook een aantal adviezen instaan. Dit gaat over bijvoorbeeld over ‘zorgen voor goede energie’, respect tonen en het geven van feedback en blijft vrij voor mijn gevoel nogal voor de hand liggend en algemeen. In hoofdstuk 5 ten slotte, worden randvoorwaarden aan werkgeluk aan de orde. Samengevat zijn dit respectievelijk erkenning en persoonlijke groei. De bronnenlijst achterin het boekje komt op mij over als zijnde mager.

*lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven*

leidinggeven aan geluk recensie zinvollerleven.nl

Maar… geluk op de werkvloer verdient zeker aandacht

Hoewel ik het in de basis met de visie van de schrijvers eens ben, dat leidinggevenden veel kunnen betekenen voor het werkplezier van hun medewerkers, raakt dit boekje bij mij geen gevoelige snaar. Het is droog geschreven en komt toch vooral een beetje over als een pr-dingetje. Dat is jammer, want wat mij betreft verdient geluk op de werkvloer zeker meer aandacht.

*lees ook: Forenzen naar je werk is zonde van je tijd*

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zelf je oordeel vellen of je iets kan opsteken van ‘Leidinggeven aan geluk’? Het boek is onder andere verkrijgbaar bij managementboek.nl en bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here