Veel van ons zijn gewend om mee te gaan in de consumptiepatronen van onze maatschappij. We lijken soms Amerika achterna te gaan. Alles moet groter en meer. Ik herinner me toen we jaren geleden ons huis kochten, dat er min of meer van uitgegaan werd dat we binnen zeven jaar wel weer zouden willen verhuizen. Verder werd aangenomen dat we groter en duurder zouden willen wonen. Zo lagen de gemiddelden immers, aldus de hypotheekadviseur. Maar ik wil niet meer financiële ketens, maar juist minder. Ik wil meer vrijheid en autonomie. Een nieuw, groter en duurder huis dient dan mijn doel helemaal niet. Ik wil lichter leven. Niet zwaarder!

* Lees ook: Wees je budget de baas en houd meer geld over met deze tips! *

Je hoeft niet mee met de stroom van de gemiddelden

In de studentenstad waar ik woon, ben ik vaker verhuisd dan me lief is. Dus ik zag het toch een beetje anders dan de hypotheekboer. Als we dan een huis kochten, wilde ik dat ik daar voor langere tijd kon wonen. Inmiddels wonen we bijna acht jaar en zijn we die gemiddeld zeven jaar al gepasseerd. Ik dagdroom weleens van een leven in een provinciestad buiten de Randstad, maar er is geen sprake van een op handen zijnde verhuizing.

* Lees ook: Ons eigen huis anderhalf keer zoveel waard geworden!? *

Vicieuze cirkel van meer werken > meer geld > meer consumptie > meer werken

Wat ik hiermee wil zeggen? Je hoeft niet mee te gaan met de cirkel van meer consumptie is meer werken is meer uitgeven is meer werken. Ik word er al moe van als ik het opschrijf. Ja, echt! Maar als je even stilstaat bij de keuzes die je maakt, heb je zelf meer in de hand dan je denkt.

* Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er enorm toe doet
volgens Harvard onderzoek *

Vier suggesties voor een lichter leven

Lichter leven met deze vier tips zinvollerleven.nlGeld maakt niet gelukkig. Dat cliché is natuurlijk een waarheid als een koe. (Stomme uitdrukking, eigenlijk, maar dat terzijde.) Maar het goed omgaan met geld kan je leven wel wat leuker maken, omdat je meer tijd en energie voor andere dingen overhoudt. Je leeft niet om te werken toch? Dus ga minder consumeren, dan heb je minder nodig. Zet je vermogen voor je aan het werk en maak meer tijd vrij voor de dingen die jou gelukkig maken. Ik weet zeker dat er andere dingen zijn dan werk om je voldoening in je leven te geven.

Hieronder vind je vier links. Je kan ook de bijbehorende plaatjes aanklikken. Die brengen je naar eerdere artikelen die deze vier tips uitvoerig voor je toelichten.

Succes met lichter leven alvast!

1. Probeer je reistijd naar je werk in te perken

reizen naar je werk is zonde van je tijd en energie zinvollerleven.nl

2. Ga beleggen in indexfondsen

Indexfondsen helpen je kapitaal om met de markt mee te groeien zinvollerleven.nl

3. Houd je vaste lasten zo laag mogelijk

Lage vaste lasten zorgen voor meer keuzevrijheid zinvollerleven.nl

4. Geef je geld uit aan leuke ervaringen

Geld uitgeven aan ervaringen maakt je gelukkiger zinvollerleven.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here