Meten is wegen of werken aan een gezond gewicht

Mezelf wegen of porties afmeten is niet mijn hobby. Maar ik ga het toch doen. Voor een gezonder lijf.

meten is wegen gezondheid overgewicht leefstijl

Nee die titel is geen verschrijving. In eerdere berichten heb ik al aangegeven dat ik soms enorm wars ben van het meten is weten adagium in bedrijven en bij de overheid. Niet alles is goed meetbaar en daarom worden soms kpi’s verzonnen die wel meetbaar zijn, maar niet het gewenste effect opleveren. Op andere momenten geef ik juist aan dat dingen bijhouden nuttig is. Bijvoorbeeld je budget. Hoeveel geld je hebt en hoeveel je uitgeeft en hoe inzicht daarin je kan helpen betere keuzes te maken. Eén van de dingen die ik nog niet heb genoemd is wegen. Wegen is dan weer geen hobby. Net als ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders ben ik te zwaar en omdat ik niet geheel jofel in mijn vel zat, werd mijn vel nog wat ruimer als je begrijpt wat ik bedoel. Dus begin ik met wegen. Om ook meer inzicht te verwerven in mijn eetpatroon.

* Lees ook: Pensionering: goed of slecht voor je gezondheid? *
meten is wegen gezondheid overgewicht leefstijl
bron: volksgezondheidenzorg.info
* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

Eens in de paar maanden op de weegschaal

Vandaag was ik bij de diëtiste waar ik sinds eind vorig jaar een keer in de zoveel weken een bezoekje breng. Ik heb zelf geen weegschaal in huis op dit moment. Dus het is altijd afwachten wat de teller zegt wanneer ik daar kom. De afgelopen driekwart jaar heb ik er gestaag zo’n 9 kilo weten af af te snoepen door… onder andere minder te snoepen. Maar vooral door heel veel extra groente en veel minder koolhydraten op te scheppen. Maar vandaag was mijn gewicht bijna gelijk gebleven als een maandje of 2 terug. Niet fijn en niet motiverend. Want ik ben nog niet op een gezond gewicht en dat wil ik wel.

* Lees ook: Succesvolle verandering komt dichterbij met deze 10 tips! *

Eetdagboek app invullen en porties wegen

Na enig mokken heb ik alsnog een eetdagboek app op mijn telefoon gezet. Je kan hem gewoon in de appstore vinden onder de noemer ‘Mijn eetmeter’. Van het Voedingscentrum, omdat me dat een neutrale en verstandige partij leek. Tot nu toe had ik dat nog niet gedaan om twee redenen. Ten eerste vind ik het fijn om mijn telefoon ook eens rust te gunnen en er dus niet altijd mee in de weer te (hoeven) zijn. Ten tweede vanwege privacyproblematiek bij het online delen van persoonlijke gegevens. Omdat ik tot nu toe zo lekker bezig was en er elke twee maanden een tot anderhalve kilo afging en ik vandaag niet blij was ben ik overstag gegaan. Neen, zo’n slimme personenweegschaal die je bij het wegen alles over je fysieke zelf vertelt, inclusief bmi en vetpercentages heb ik nog niet aangeschaft. Misschien komt dat nog wel. Eén ding tegelijk.

* Lees ook: Deze elf aanbevelingen verkleinen je kans op kanker *

Dat wordt dus wegen wat ik opschep… grmbl

Maar wat ik wél, naast die app van het Voedingscentrum heb gedaan, is online een kleine keukenweegschaal aanschaffen. Meten is weten, dus ga ik, ondanks dat ik helemaal niet een priegelaar ben of wil zijn op dat vlak, toch ook mijn porties beginnen keurig af te wegen. Ik had me er nog nooit in verdiept, maar blijkbaar zijn er handige vrij kleine weegschalen die op normale batterijen werken en die je met een schaaltje (ofzo) erop weer op 0 kan zetten om vervolgens op te scheppen. Kan ik zien hoeveel muesli en Skyr ik tot me neem, maar ook groente en (toch ook) chocolade. Je eetgewoonten aanpassen is voor de rest van je leven, dus probeer ik ook van de haalbare doelen te zijn, zodat dat ook te doen is. Snoepen mag. Maar niet teveel. En ik wil geen honger lijden. Dat wordt dus (steeds) meer groente opscheppen. Daar kan je je (relatief) ongans aan eten, zonder dat de weegschaal al te ernstig uitslaat.

* Lees ook: Armoede in je jeugd is slecht voor je gezondheid *

Gezonde geest in een gezond lichaam: work in progress

Beter letten op mijn lijf en leden is ook onderdeel van goed voor jezelf zorgen. Dat gaat nog niet altijd goed, maar dat is een proces. Net als het kwijtraken van die overtollige kilo’s een kwestie van de zeer lange adem. Hopelijk kweek ik dan die gezonde geest in dat gezonde lichaam.

* Lees ook: Elf dingen die je helpen de slaap te vatten *

Meten is wegen

meten is wegen gezondheid overgewicht leefstijl

En jij als lezer van dit stukje? Hoor jij ook bij die te dikke Nederlanders? Ben je bezig met afvallen, extra be-wegen of met het wegen van jezelf of je porties? Of denk je het zal allemaal wel en ik ben van de body positivity en vind mijn curvy lijf helemaal prima zo? Zelf heb ik geen oordeel over al of niet te dik zijn van wie dan ook. Mensen moeten vooral doen wat bij hun past en hun eigen prioriteiten stellen. Ik wil gewoon lekkerder in mijn vel zitten en gezonder zijn en blijven en dan moet ik toch echt met die vers aangeschafte keukenweegschaal in de weer. Meten is wegen immers?

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here