Mijn favoriete boeken van 2019

Zeven van mijn favoriete boeken gelezen in 2019 in willekeurige volgorde

In 2019 las ik 43 boeken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ze niet allemaal uit las. De tijd die je besteedt aan een boek dat je niet bevalt, krijg je immers nooit meer terug. Sommige van mijn favorieten, heb ik al eerder op zinvollerleven.nl besproken. Veel ook niet. Ik heb besloten een kort lijstje te delen van zeven van mijn favoriete boeken van 2019. Boeken die ik in 2019 las en die me bevielen. Dit lijstje is nadrukkelijk geen top zeven en echt willekeurig, omdat ik geen favoriete boeken wil vergelijken als appels en peren. Dat klopt niet en bovendien zou ik echt niet weten hoe ik dan tot een top zeven zou moeten komen. Juist vanwege die appels en peren. Het lijstje is niet uitputtend, want ik las meer goede boeken, maar je moet ergens een grens trekken. Daarom zeven favoriete boeken. Niks meer. Niks minder.

* Lees ook: Laat je mensen in de steek door ze oneindig te ‘behandelen’
of door ze te helpen sterven? *

Mijn zeven favoriete boeken van 2019

Leven is Loslaten – Rene Diekstra

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Dit boek van hoogleraar psychologie en deskundige op het gebied van zelfdoding René Diekstra opent met de volgende veelzeggende tekst, gebaseerd op een gesprek met een paar havo-leerlingen die een les volgen over het ‘omgaan met ernstige emotionele problemen en suïcidaliteit.’

‘Als je iemand doodmaakt, opzettelijk dan is dat moord toch?’

‘Dat is moord, ja.’

‘Maar als je iemand doodmaakt die dat wil, die dat aan je gevraagd heeft, dan is het geen moord, toch?’

‘Ik zou dat geen moord noemen, eerder dood op verzoek of zoiets.’

‘Maar als je jezelf doodmaakt, opzettelijk, omdat je niet meer wilt leven, dan noemen ze dat opeens wel weer moord. Zelfmoord. Dat is toch raar, dat klopt dan toch niet?’

‘Dat klopt inderdaad niet.’

Diekstra wil mensen aanzetten tot het nadenken over de dood en het gesprek erover ook aan te gaan met betrokkenen. Dit boek gaat over de goede dood, de slechte dood, zelfdoding, levensmoeheid en andere grote verwante thema’s. ‘Leven is loslaten’ is wat mij betreft zinvol boek. Want de dood hoort bij het leven.

* Lees ook: Moet het zelfgekozen einde altijd eindigen in euthanasie door een arts? *

Uitzonderlijk Talent – Frans Corten

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Eerder schreef ik al een behoorlijke enthousiaste recensie over dit boek voor ‘hoogbegaafden en andere vreemde vogels’. Misschien kom ik op een later moment nog wel eens op dit boek terug. Het boek laat zien dat hoogbegaafdheid niet alleen maar een luxeprobleem is en dat het over meer gaat dan alleen een hoog iq. Hoogbegaafden lijken bijvoorbeeld relatief vaak aan te lopen tegen problemen op het werk of in de sociale context. Kortom ben je hoogbegaafd of ken je iemand die dat is? Geef je les aan of werk je met hoogbegaafden? Dan is ‘Uitzonderlijk talent’ een fijn en toegankelijk boek om je zoektocht mee te beginnen.

* Lees ook: Boek voor hoogbegaafden en andere ‘vreemde vogels’
feestje om te lezen *

The Hate U Give – Angie Thomas

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Dit Young Adult boek is verkozen tot het beste boek voor jongeren van 2018 en staat in heel veel bestsellerlijstjes. Wat mij betreft volkomen terecht. Het boek gaat over de 16-jarige Starr Carter die opgroeit in een ghetto-achtige buurt in een Amerikaanse stad. Er komen komen grote maatschappelijke thema’s aan de orde zoals bendes, racisme en drugsgebruik. Starr heeft de mazzel dat haar ouders in de gelegenheid zijn haar naar goede witte school elders in de stad te sturen, maar dat betekent ook dat Starr doorlopend moet switchen van de ene naar de andere parallelle wereld. Ik las het boek in het Engels en kan het zeker aan middelbare scholieren aanraden die voor hun lijst een stapel boeken moeten lezen, maar ook zeker aan iedereen die interesse heeft in het alledaagse racisme in de Amerikaanse samenleving. Het boek is ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Rijkdom – Ingrid Robeyns

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Ook het boek ‘Rijkdom – Hoeveel Ongelijkheid is nog verantwoord?’ van hoogleraar Ingrid Robeyns besprak ik eerder op deze website. Hier vind je de volledige boekbespreking die ik eerder schreef. Ten opzichte van rijkdom kan je drie verschillende ethische posities innemen volgens Robeyns. De eerste is dat rijkdom een verdienste is van de selfmade person (vaak ‘selfmade man’) of van diens voorouders. De tweede is het idee dat rijkdom filosofisch bekeken een irrelevante kwestie is. De derde is de visie dat rijkdom bij uitstek een ethisch-filosofische kwestie is en dat extreme rijkdom als maatschappelijk problematisch beschouwd kan worden. Robeyns is kort door de bocht van de derde visie die ik noemde. Wil je meer weten? Lees dan de volledige bespreking elders op deze site, of doe jezelf het boek kado!

* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *

Waarom werken we zo hard? Op weg naar een economie van de vreugde

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Het wordt bijna saai, want ook ‘Waarom werken we zo hard – Op weg naar een economie van de vreugde’ van Govert Buijs besprak ik al eerder op zinvollerleven.nl. Ook ik ben net als Buijs kritisch op het belang dat we aan de economie hechten, bijna ten koste van alles. Als rijke westerlingen consumeren we te veel, zijn gemakkelijk in het weggooien van spullen en laten – ook in Nederland- een enorme ecologische voetdruk achter op aarde. Maar zaken als ecologie, gezondheid en geluk worden niet meegenomen in de beprijzing van alles. De economie zoals we die kennen, schiet daarin te kort. Onder invloed van de aardbevingen in Groningen en de stikstof- en klimaatcrisis lijkt er langzaam meer aandacht te komen voor zulke onderwerpen. De hamvraag is natuurlijk of en hoe snel die aandacht wegebt wanneer zich weer vraagstukken aandienen die als prangender worden ervaren in de politiek. Ik hoop het beste, maar vrees het ergste.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

The Fault in our Stars – John Green

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Nog een Young Adult boek dat niet zal misstaan op literatuurlijsten van middelbare scholieren is het boek ‘The Fault in Our Stars’, in het Nederlands vertaald als ‘De weeffout in onze sterren’ van auteur John Green. Het is een tragisch liefdesverhaal waarbij ik het in de laatste hoofdstukken niet drooghield en het boek door mijn tranen heen uit las. Ik snap wel waarom dit een bestseller is geworden. Je weet wat je te doen staat, als je het ook wilt snappen. Ik weet zeker dat dit boek behoort tot het lijstje van favoriete boeken van heel veel mensen!

* Lees ook: Pak je eenzaamheid aan met deze 16 tips! *

De Kunst van het Ongelukkig Zijn – Dirk de Wachter

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nl

Heel erg recent las ik het in 2019 verschenen boek van de bekende Vlaamse psychiater en auteur Dirk de Wachter uit en schreef ik deze bespreking van het boek. De Wachter pleit in ‘De Kunst van het Ongelukkig zijn’ voor het leren leven met het feit dat lijden bij het leven hoort. Dat we allemaal weleens ongelukkig zijn en dat (weer) moeten leren verdragen. Niet alles is immers maakbaar in het leven. Hij geeft aan dat geluk niet iets is om na te jagen, maar zingeving wel. Zingeving zit volgens De Wachter vooral in de verbinding met en de zorg voor anderen. Het boek zit vol met wijsheid en mooie quotes, al draaft De Wachter bij vlagen een beetje door. Het is hem vergeven. Want dit is gewoon een heel fijn en zinnig boek dat het verdient om gelezen te worden. De Wachter en ik wensen u veel wijsheid toe.

* Lees ook: De kunst van het ongelukkig zijn – boekbespreking *

En wat zijn jouw favoriete boeken van 2019? 

favoriete boeken 2019 zinvollerleven.nlWat zijn eigenlijk jouw favoriete boeken die je in 2019 las? Lees je liever fictie of non-fictie, of lees je alles wat los en vast zit? Lees je ook wel eens young adult boeken? En vind je die term eigenlijk de lading wel dekken? Of lees je liever echte serieuze literaire grote mensen romans? Lees je in het Nederlands of in een andere taal? Vertel eens wat jij graag leest en deel je favoriete boeken hieronder in de reacties! Ik ben benieuwd!

 

De boeken zijn verkrijgbaar bij onder andere bol.com en managementboek.nl. Ik wens je veel wijsheid, gezondheid en leesplezier toe!

2 REACTIES

  1. mijn favoriete boek is. Het is een boek die zowel in het heden als in het verleden speelt en die uiteindelijk samen komen. Het is op zo’n mooie manier geschreven. Dit is zo’n boek die je enerzijds het liefst in een keer uit wil lezen, anderzijds wil je er ook lang over doen omdat je anders te snel afscheid moet nemen van de hoofdpersonen. Het is zo’n boek waarin heel veel gebeurd en eindigt met een plot die je niet aan ziet komen.

    • Hoi Frida,

      dank je wel voor je reactie. Het gevoel dat je door wilt met een boek omdat je wilt weten hoe het afloopt en het tegelijkertijd jammer vindt wanneer het is afgelopen ken ik zeker. Ik ben alleen benieuwd wel boek je bedoelde. Ik heb de indruk dat dat per abuis is weg gevallen. Kan je de titel en de schrijver nog toevoegen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here