Voornemens voor minder stress en meer geluk
Je kan natuurlijk het hele jaar door actief besluiten om dingen anders of beter te doen. Toch is voor veel mensen het nieuwe jaar bij uitstek het moment om een frisse start te maken. Zorgen voor minder stress en meer leuke dingen om leven wat beter of leuker te maken is het devies. Goede voornemens gaan vaak om zaken als fysiek fitter worden en gezonder eten. Maar misschien is het ook goed om daarnaast of in plaats daarvan ook eens een setje voornemens mee te nemen die ervoor zorgen dat je gewoon altijd minder stress hebt. Een setje voornemens dat bijdraagt aan een in het algemeen net wat blijer en gelukkiger in het leven.
* Lees ook: “Nee” zeggen kan je leren met deze 16 tips *
Tien dingen die bijdragen aan meer blijheid en minder stress
Hieronder vind je tien dingen die je kan doen om blijer, gezonder en meer ontspannen door het leven te gaan in het nieuwe jaar:
1. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt
Slaapgebrek is een beetje een kip- of ei-ding. Slaapgebrek kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van teveel stress. Aan de oorzaakkant kan je zelf actief iets doen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je elke nacht genoeg uurtjes slaap pakt. Wanneer je te weinig slaap krijgt, kan je daardoor minder voor elkaar krijgen, ben je emotioneler en kan je minder goed omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Door ervoor te zorgen dat je elke nacht goed en genoeg slaapt, kan je dit zelf op een positieve manier beïnvloeden. Slaap zorg voor herstel van lichaam en geest.
* Lees ook: Succesvolle verandering komt dichterbij met deze 10 tips! *
2. Zorg voor een hobby
Ik zal eerlijk zijn. Ik heb zelf altijd kneuterige associaties bij hobby’s en ben niet iemand die gaat zitten breien, of kruiswoordraadsels oplost. Maar dat neemt niet weg dat het hebben van een bezigheid of een creatieve uitlaatklep waar je lol in hebt, kan helpen om stress tegen te gaan. Een hobby kan eraan bijdragen dat je blijft leren en groeien en dat je ook als volwassenen in zekere zin blijft spelen.
* Lees ook: Worden we steeds meer onszelf wanneer we ouder worden? *
Spelen voor flow en het opladen van je batterijen
Door te blijven spelen, kan je opgaan in iets, flow ervaren en even je stress loslaten. Dit helpt je om je batterijen weer op te laten, waardoor er meer balans in je leven komt. Zeker wanneer je veel stress ervaart en het structureel te druk hebt, is het makkelijk om de niet noodzakelijk lijkende dingen te laten schieten. Maar the tricky part is dat dat nou net juist die dingen zijn die een tegenwicht bieden aan die stress. Dus die dingen moet je niet laten vallen, maar je moet moeite doen om tijd en energie vrij te maken om ze te blijven doen. Vaak geeft het doen van iets waar je lol in hebt, ook weer verse energie. En het helpt je om stress tegen te gaan. Het devies is kortom: blijf leuke dingen doen, ook wanneer je stress hebt. Of misschien dus wel bij uitstek wanneer je stress hebt.
* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *
3. Investeer in je sociale contacten
Mensen zijn van nature sociale wezens. De mensen waarmee we optrekken, hebben een grote invloed op onze levenskwaliteit. Goede vrienden, familie en andere mensen die dichtbij ons staan kunnen het leven met ons vieren en ons steunen wanneer we het even moeilijk hebben. Het hebben van sociale contacten waarmee we een gezonde relatie hebben kan ons heel veel goed doen. Andersom kunnen mensen met wie we slechte relaties hebben ons heel veel stress en frustratie bezorgen en zelfs negatief uitpakken voor onze gezondheid.
Verse vriendschappen en verbeteren van bestaande relaties
Wat je het komende jaar voor jezelf kunt doen om je leven leuker te maken is investeren in verse vriendschappen, het verbeteren van de relaties met de mensen die al in je leven zijn. Dit kan je bijvoorbeeld doen door constructief te leren communiceren. Ten slotte is ook loslaten van belang, namelijk het loslaten van relaties met mensen waar je op leegloopt. Soms is het moeilijk om mensen los te laten. Je wilt ze kansen blijven geven. Maar soms moet je jezelf op de eerste plaats durven zetten. Om lekkerder te leven moet je soms op een gegeven moment concluderen dat sommige mensen niet meer in jouw leven passen. Jammer, maar waar.
* Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen *
4. Zorg voor meer muziek in je leven
Muziek kan een therapeutische werking hebben. Daarom wordt muziektherapie bijvoorbeeld ingezet in de psychiatrie en in verpleeghuizen. Het luisteren naar muziek kan je stemming beïnvloeden en de energie die je hebt veranderen. Onderweg naar je werk kan je muziek in je auto, of in de trein luisteren. Daardoor heb je vaak minder last hebben van de drukte om je heen. Buiten op de fiets en lopend luisteren kan ook. Maar dat is in het verkeer toch niet zo handig. Dus als je dat doet, zorg dan dat je ook nog het verkeer om je heen nog steeds opmerkt. Achtergrondmuziek kan heel lekker zijn als je werkt of andere dingen doet. Zelf werk ik op dit moment graag in stilte en hoor alleen mijn toetsenbord en de vogels buiten. Niet al het werk leent zich bij iedereen voor een muziekje erbij. Afwassen met een lekkere discostamper erbij maakt de vaat voor mij dan juist weer een stuk minder vervelend en soms doe ik er zelfs stiekem een klein dansje bij. (Niet verder vertellen, hoor!)
* Lees ook: Pimp je financiële planning vandaag nog! *
5. Zorg voor een opgeruimd huis en hoofd
Je rommel opruimen klinkt misschien een beetje als je ouders die vonden dat je als puber je kamer moest uitmesten. Maar…. ze hadden achteraf gezien wel een punt. Leven in een chaos levert spanningen op. Dat geldt voor als je letterlijk in een huis leeft met teveel zooi. Of wanneer je agenda te vol is. En ook wanneer je teveel emotionele bagage met je meedraagt. Al deze dingen maken dat je ook in je hoofd chaotisch bent en ze vreten energie. Wanneer je huis te rommelig is, kan het zijn dat je vaak om spullen moet zoeken. Bijvoorbeeld je huissleutels of die schaar die niet ligt waar die moet liggen. Die zooi kost je in die zin ook eens onnodig tijd. Wanneer je je administratie niet op orde hebt, kan het zijn dat je daardoor je rekeningen niet op tijd betaalt door een gebrek aan financieel overzicht. Dat kan leiden tot aanmaningen of erger. Je weet bovendien niet hoeveel geld er uitgaat en inkomt en dat kan leiden tot schulden met alle (geld-)stress van dien. En het zitten in een kamer of wonen in een huis vol rommel slurpt ongemerkt energie.
* Lees ook: Leid je leven in volle aandacht met deze zeven tips *
Geef gewoon boeken weg die je niet gaat herlezen en maak ruimte
Wat je anders kan doen is meer ruimte maken in je hoofd en in je huis door je tijd beter in te delen, spullen weg te geven die je niet nodig hebt en van je huis een plek te maken waar je tot rust kan komen. Het hoeft echt niet gelijk allemaal spic en span te zijn. Anders schiet je daarvan weer in de stress. Zul je net zien. Moeten we niet hebben. Dus doe het gewoon stapje voor stapje. Zelf brengen wij bijvoorbeeld weleens boeken naar zo’n deelbibliotheekje in de buurt. Je weet wel, zo’n klein vitrinekastje in de tuin van iemand. Dan hebben anderen er hopelijk weer lol van en staan ze niet meer bij ons in de kast. Zeker voor boeken waarvan je weet dat je ze niet meer zal herlezen of die je niet meer nodig hebt voor je werk, kunnen iemand anders weer veel plezier geven. Je merkt vanzelf dat niet nóg een kast erbij kopen om die uitdijende collectie te huisvesten, maar gewoon zo nu en dan in de collectie te snoeien best een lekker gevoel geeft. Echt waar.
“Sinterkerstdobbel” om van je zooi af te raken
Naast het deelbibliotheekje in de buurt, doet trouwens de “sinterkerstdobbel” met de schoonfamilie tijdens de kerst het ook goed om een beetje te snoeien in je spullen. Misschien ken je het wel. Je koopt allemaal voor bedrag x een aantal kadootjes die je zelf zou willen hebben. Dat wordt steeds vaker een lekkere thee, chocolade of iets anders eetbaars, om ondanks de kadootjes toch te ontspullen. Daarnaast is het idee dat je ofwel een paar slechte kadootjes koopt. Of iets kado geeft waar je van af wilt. Vervolgens doe je een dobbelspel om te kijken wie welk kadootje wint of in zijn mik geschoven krijgt. Ik geef niet alleen de slechte kadootjes van eerdere jaren terug, maar geef ook vaak boeken weg die ik toch niet meer ga herlezen, of nodig heb voor mijn werk. En idealiter kom je met gewenste kadootjes thuis natuurlijk. Bovendien is het een sport om de ongewenste kadootjes ergens in het huis van de schoonouders te verstoppen in plaats van ze mee te nemen. Ook dat helpt. Bij dit spel moet je wel een beetje sneaky en opportunistisch zijn in dat opzicht.
* Lees ook: Hoe een Facebookpauze de stress in je lijf vermindert *
6. Zorg ervoor dat je anti-stress gereedschap bij de hand hebt
Soms realiseer je je ineens dat je overloopt van de stress. Er gebeurt iets. Je had toch al niet lekker geslapen en je kan dit er even niet meer bij hebben. Voor je het weet sta je strak van de stress en weet je het even niet meer. Het is niet zo realistisch om altijd en overal alles te laten vallen om met je matje onder de arm naar je yogales te gaan. Of om gelijk ergens op een massagetafel te gaan liggen om die stressknopen in je lijf weg te laten kneden. Dat is in real life gewoon niet haalbaar. Wat je wel altijd en overal kan doen is een korte ademhalingsoefening die je misschien wel kent van mindfulnessmeditaties. Je kan letterlijk een ademhalingspauze nemen, je kan een visualisatie-oefening doen door beelden op te roepen van de natuur. Of ga even naar echt buiten een paar minuutjes wandelen om even te resetten. Er is vast wel een water, een park of een plantsoen in de buurt om even een luchtje te scheppen.
* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *
7. Doe ook dingen om je stress structureel aan te pakken
Natuurlijk is het mooi om tools voor minder stress bij de hand te hebben voor wanneer je acute stress hebt. Maar nog belangrijker is het om ook structureel dingen te doen die stress tegen te gaan. Wanneer je een activiteit in je leven integreert die je helpt om stress tegen te gaan, zorgt dat er voor dat je basis stressniveau lager wordt. Daardoor kan je ook beter met omgaan met spanningen. Van mindfulness bijvoorbeeld is al aangetoond dat dit helpt om minder stress en meer balans in je leven te krijgen. Maar mediteren is niet voor iedereen en de ervaring leert dat je bij een mindfulnesstraining ook wel door wat weerstanden heen moet.
Thuis simpele dingen doen -of laten!- om te ontspannen
Andere dingen die je kan doen zijn bijvoorbeeld het bijhouden van een dankbaarheidsdagboekje, in de tuin werken (plantjes op het balkon of in huis kunnen ook), een huisdier nemen, wandelen, een boek lezen. Of je kan heel radicaal gewoon op een zondag of een andere vrije dag (de kerstdagen) gewoon eens besluiten dat je helemaal niks hoeft. Zelfs aankleden niet om vervolgens op je dooie gemakje in je pyjama door het huis te scharrelen. Het hoeft allemaal niet heel moeilijk of hoogdravend te zijn om te werken.
* Lees ook: Elf dingen die je helpen de slaap te vatten *
8. Kweek een optimistische basishouding
Veel mensen hebben niet in de gaten dat de manier waarop ze naar de wereld om zich heen kijken, impact heeft op hun stressniveau. Maar pessimisme en negatief tegen jezelf praten leveren je wel degelijk meer stress op. Of je situaties benadert als bedreigingen of uitdagingen of iets wat ook wel weer voorbij zal gaan is uiteindelijk allemaal een kwestie van perceptie. Het vervelende is dat je vaak zelf niet door hebt dat je dat doet. Maar daar kan je wél zelf iets aan doen. Het kan goed zijn om je bewust te worden van de dingen die je in je hoofd tegen jezelf zegt, bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden, waarbij je die gedachten op papier zet. Als je merkt dat je een negatieve gedachte in je hoofd hebt, kan je kijken of je die gedachte wat milder kan verwoorden. Zodat het minder hard aankomt. Of benader jezelf met compassie voor jezelf zoals je ook een goede vriend of vriendin zou benaderen.
* Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *
9. Zorg voor minder stress op je werk
Het werk is voor veel mensen een belangrijke bron voor stress. Volgens het TNO, dat onderzoek doet naar psychosociale arbeidsbelasting heeft een op de zeven werknemers in Nederland last van burn-outklachten, 38 procent heeft last van een te hoge werkdruk. En een op de vijf werknemers vindt dat de leidinggevende te weinig oog heeft voor het welzijn van de medewerkers. Dat is nogal wat. Werk betekent voor veel van ons veel: het is brood op de plank, het hangt samen met je identiteit, je moet het liefst carrière maken, altijd collegiaal zijn en als het aan de regering werkt bij voorkeur fulltime werken. Hoezo druk?



* Lees ook: Zinvol leven begint met loslaten. Het liefst vandaag nog! *
Natuurlijk is het wel zo dat de ene baan stressvoller is dan de andere. Stress op je werk sijpelt heel snel door naar je privéleven. Die stress heeft al heel snel heel veel meer gevolgen voor je dan alleen die acht uurtjes op je werk. Eén van de beste dingen die je dit jaar voor jezelf kan doen is om eens kritisch te kijken naar je werkende leven en wat je kan veranderen om minder stress te ervaren.
Je werksituatie tegen het licht houden
Dit kan om dingen gaan binnen je huidige werk: kan je ergens efficiënter mee omgaan, kan je werk delegeren of kan je je baan zo kneden dat hij beter bij je past (‘job crafting’)? Of je kan zorgen dat je buiten je werk meer leuke dingen doet en ontspanning zoekt, zodat je je meer tegenwicht kan geven aan je werkstress. En misschien moet je zelfs wel eens streng kijken of je huidige baan wel bij je past. Misschien zou je moeten veranderen van rol bij je huidige werkgever, of moet je het misschien zelfs wel zoeken in heel ander werk in een hele andere sector?
Gratis ontwikkeladvies voor 45-plussers die aan hun loopbaan willen werken
Een loopbaancoach zou je wellicht kunnen begeleiden in je zoektocht. Wanneer je al langer dan twee jaar bij je huidige werkgever bent, kan je kijken of je daarvoor gebruik kan maken van je transitievergoeding. En als je 45 jaar of ouder bent, kan je gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies. Dit houdt kortgezegd in dat de overheid € 600,- euro beschikbaar stelt om eens met een loopbaanadviseur naar je werk te kijken. Mooi meegenomen dat voor jou ‘gratis advies’, dus maak er gebruik van, zou ik zeggen!
* Lees ook: Je kan leuker en lichter leven met deze vier tips *
Bedenk je eigen toekomstplan
Heel vaak schrijf ik op deze site dat het van belang is om je vooral bewust te zijn van het moment hier en nu en daar doe ik ook niets aan af. Maar wanneer je stress zoveel van je energie vraagt dat je alleen bij de dag kan leven, is het ook belangrijk om vooruit te kijken hoe je die situatie kan veranderen. Het is belangrijk om zelf weer richting te geven aan je leven. Met de eerdere suggesties kan je alvast de eerste stappen proberen te zetten op dat pad en wees geduldig. Het gaat echt niet allemaal van de ene op de andere dag super soepel. Maar als het je op een gegeven moment wel lukt om even stil te staan bij waar je nu bent en waar je heen wilt in werk en leven, kan je de gelegenheid pakken om eens te kijken welke dromen je nog wilt najagen. Heb je je financiën op orde. Ook, of juist als je wel van werk wilt switchen? Doe je de dingen die je belangrijk vindt om te doen in voldoende mate? Heb je het idee dat je goed op weg bent met je persoonlijke relaties en je persoonlijke ontwikkeling?
* Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips *
Goede voornemens voor volgend jaar, maar ook voor daarna
Natuurlijk gaan goede voornemens altijd in de eerste plaats over het komende jaar. Maar kan je ook verder kijken? Misschien kan je ook in grote lijnen proberen te bedenken waar je over bijvoorbeeld drie, vijf of tien jaar wilt zijn? Is dat nog in hetzelfde werk of droom je van iets heel anders? Welke stappen moet je zetten om nieuwe plannen haalbaar te maken? Kost iets geld? Vergt het een opleiding of een coach die je begeleidt? Zet deze dingen op een rijtje zodat je stukje bij beetje de voorwaarden kan scheppen die je nodig hebt om je die kant op te bewegen die je ook echt op wilt.
“Life happens while you’re busy
making other plans”
John Lennon schijnt ooit gezegd dat hebben dat het leven gebeurt wanneer je andere plannen maakt en je weet nooit hoe het leven loopt. Je plannen hoeven niet in steen gebeiteld te zijn, pas ze aan wanneer dat nodig is of je huidige plannen niet meer passen bij wie je over vijf of tien jaar bent. Daar is niks mis mee. Als je je er maar van bewust bent dat je zelf degene bent die richting moet geven en dat het goed is om regelmatig stil te staan of je nog wel op de weg bent waar je op wilt zijn. Dan doe je het eigenlijk al best goed. Succes!
* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *
En jij? Ben je gestrest? En wat doe je eraan?
Heb jij voornemens die je wilt delen? Heb je nog manieren om voor minder stress te zorgen? Of ben je al een tijdje bezig om je leven en werk anders in te richten en wil je je verhaal delen? Voel je vrij om hieronder je reactie toe te voegen en laat ons leren van jouw ervaringen. Schroom niet. Dank je wel alvast!