In Nederland kennen we de reclame van de voorheen rijke meneer die nu heel blij probeert het te rooien met minder geld. “Van golfbaan naar bijbaan”, zegt de man dan eigenlijk best vrolijk. Blijkbaar is het nog niet zo ver gezocht. Want ook in het echte leven komt dit weleens voor. Misschien hadden de reclamemakers ook het verhaal van Larry Woods gelezen. Of zijn ze in Auckland, Nieuw Zeeland geweest. Daar is Larry als ik het goed begrijp een lokale bekende, die flamboyant door het leven kuiert als Mister Sunshine.

*Lees ook: Zwerver*

“Ik was een echte klootzak geworden”

Maar Larry was niet altijd schoenenpoetser. Hij was ook zeker niet altijd een Kiwi. Larry komt uit de Verenigde Staten, heeft inmiddels zo ongeveer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en werkt dus als schoenenpoetser. Zijn doel is om iedereen op straat in Auckland blij te maken en alom vreugde te verspreiden. Een heel ander leven dan hij ooit had. In de jaren tachtig was hij stinkend rijk. Inclusief prijzige Rolls Royce met chauffeur en een bovenmatige champagne consumptie. Het voert wat ver om zijn hele leven uit de doeken te doen. Maar hij zegt zelf dat hij ergens onderweg een echte klootzak was geworden. 

*Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen?*

“Ik kon deze manier niet verder leven”

Tot dat inzicht kwam hij toen hij bij een lokale groenteboer was en onnodig stond te zaniken en te zeiken toen hij groente en fruit kocht. De Chinese eigenaar van de winkel bleef ondanks het beroerde gedrag van Woods toch vriendelijk en voorkomend. De vriendelijke bejegening van de man raakte een gevoelige snaar bij Woods, die zich ineens realiseerde wat voor eikel hij was. “Ik schaamde me zo dat ik steeds opnieuw mijn excuses aanbood. Ik realiseerde me dat ik niet op deze manier verder kon leven.”

“Geld maakt je niet gelukkig, het geeft je alleen een betere kwaliteit van ongeluk”

“Ik ben nu de gelukkigste man ter wereld”

Mr Sunshine rijke klootzak en verlicht schoenenpoetser Larry WoodsIn de jaren ’90 ging de winkelketen van Larry failliet en hij ging op reis naar Nieuw Zeeland en werd uiteindelijk schoenenpoetser in de straten van Auckland. Hij had besloten dat hij mensen blij wilde maken. Hij ging schoenpoets verkopen en gratis de schoenen van voorbijgangers poetsen en dat bracht hem veel blijdschap.

“Ik ben op dit moment de gelukkigste man ter wereld. De mensen op straat maken me blij. Ik ontmoet mensen mensen van alle rangen en standen en ik vind dat inspirerend. Heel veel mensen willen met me op de foto en dat maakt me gelukkig.” 

*Lees ook: Geld maakt niet gelukkig, tenzij je het aan deze dingen besteedt*

Larry blijft voorlopig nog wel even schoenen poetsen

Soms verruilt Mister Sunshine zijn schoenenpoetsuitrusting om als MC op te treden in de lokale club. Dat geeft hem nog een mogelijkheid om met mensen in contact te komen en ze blij te maken. Hoewel Larry inmiddels redelijk op leeftijd is, is hij niet van plan om zijn bestaan als schoenenpoetser op te geven. Mocht je niet de mazzel hebben om hem ooit live tegen te komen onthoud dan zijn mantra: 

“Iedereen wil iemand zijn.
zorg ervoor dat je iemand bent die aardig is”

Prachtig document voor volgens mij een mooi mens

Eigenlijk zit dit stukje vol met spoilers. Maar dat maakt deze mini-docu over Mister Sunshine niet minder de moeite waard. Hij vertelt zijn verhaal namelijk veel overtuigender dan ik dat deed en de beelden en de muziek erbij zijn prachtig. Alles is wel alleen het Engels. Dat dan weer wel. Maar een prachtig document voor volgens mij een heel mooi mens. Maar laat mij je niks wijsmaken.

*Lees ook: Doorwerken na pensioen gebeurt steeds vaker. Waarom eigenlijk?*

Kijk deze video van ongeveer 3,5 minuten en oordeel zelf!

*Lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen*

ps: de foto boven dit stukje komt van Larry’s Facebookpagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here