Je zou zeggen dat het goed is om er alles aan te doen om niet ongelukkig te zijn in je loopbaan. Maar dat gevoel van ongelukkig zijn is juist heel erg nuttig. Het is een signaal dat het tijd is voor verandering. Om bijvoorbeeld ergens anders te gaan werken of in een andere sector dan je tot nu toe deed. Of om minstens even je curriculum vitae en je Linkedin-profiel grondig door te lichten en te updaten, want je weet immers maar nooit.
een optimistische houding helpt je
om daadwerkelijk een baan
te zoeken die echt bij je past
Ontevredenheid is de aanleiding, maar niet de motor van verandering
Maar hier komt de catch. Hetzelfde ongelukkige en ontevreden gevoel dat een aanleiding kan zijn om werk te zoeken dat bij je past, weerhoudt ons er ook juist van om dat ook dat passende werk ook echt actief te gaan zoeken. Goed bekeken helpt een optimistische houding meer om actief op zoek te gaan naar passend werk, dan dat het ontevreden gevoel over je huidige werk dat doet.
*lees ook: Beïnvloed je geluksgevoel met deze 12 adviezen*
Optimisme geeft ons kracht wanneer we onzeker zijn
Optimisme geeft ons als mensen juist kracht wanneer we onzeker zijn. Het zet ons aan om positieve en constructieve stappen te zetten. Optimisten verwachten namelijk dat uitdagingen uiteindelijk positieve uitkomsten hebben. Verder geloven ze dat hun eigen gedrag een belangrijk onderdeel is om een verandering ten goede te bewerkstelligen. Ze zijn in staat om te zien dat een beroerde periode tijdelijk is en ook weer voorbij gaat. Dit zijn nadrukkelijk de mensen die hun cv’s en online professionele profiel op Linkedin updaten en beginnen te netwerken om te kijken of ze nieuwe mogelijkheden kunnen vinden. Pessimisten doen die dingen uiteindelijk ook wel, maar ze doen er veel langer over en ze kunnen er ook minder enthousiasme voor opbrengen. Dat heeft gevolgen voor de resultaten.
Door optimisme kom je kundiger over in sollicitatiegesprekken
Een optimistische kijk op de dingen is ook handig bij de sollicitatiegesprekken. Kandidaten voor een vacature komen daardoor vriendelijker en kundiger over. Als er gevraagd wordt hoe je in het verleden een lastige situatie hebt opgelost en je beantwoordt die vraag op een manier dat je er van geleerd hebt en dat je dit meeneemt naar toekomstige situaties komt dat prettiger over dan wanneer je blijft hangen in het problematische aspect van die situatie. Dit is ook wel bekend als de STARR-methode.
Optimistische mensen zijn bevlogener en hebben minder burn-outklachten
Ook wanneer je een keer in die nieuwe baan zit, levert optimisme je het nodige op. Uit een onderzoek van Shawn Anchor blijkt dat optimisten vijf keer minder vaak burn-out raken dan pessimisten. Optimisten zijn drie keer vaker zeer bevlogen zijn in hun werk dan pessimisten. Optimisme is dus blijkbaar goed voor je duurzame inzetbaarheid. En niet alleen dat: optimisten verdien ook nog eens meer geld gedurende hun hele loopbaan dan pessimisten, volgens geluksonderzoeker Michelle Gielan.
Kneed je eigen brein richting
een optimistische mindset
Hoera! Je kan jezelf aanleren optimistischer te zijn!
Wat het mooiste is volgens diezelfde mevrouw Gielan is dat onze basishouding kneedbaar is. We kunnen onszelf dus trainen om optimistischer te worden, net zoals we spieren kunnen trainen om sterker te worden. Onze houding wordt dus niet alleen bepaald door een combinatie van opvoeding en genen. Door de aandacht steeds weer te richten op de dingen die zin aan ons leven geven en uit te gaan van onze persoonlijke sterke punten, kunnen we ons brein trainen om steeds positiever in het leven te staan.
Positivisme aanzwengelende oefeningen
Mocht je zelf ook willen beginnen met het trainen van die positieve breinspieren, dan zijn er alvast drie dingen waar je mee zou kunnen beginnen. Hiervan is wetenschappelijk aangetoond dat ze werken.
1. Om te beginnen kan je elke dag drie nieuwe, specifieke dingen verzinnen waarvoor je die dag dankbaar bent
2. Je kan steeds iemand anders een kort berichtje mailen of appen om iemand een verdiende veer in de bips te steken en ze te bedanken
3. Je kunt elke dag een paar minuten gaan zitten om dat op te schrijven wat of welk moment het meest voor je heeft betekend de afgelopen 24 uur
*lees ook: Boost je gevoel van welzijn door deze vier dingen niet meer te doen*
Richt je op de positieve dingen in je leven en word een blijer mens
Je kan je met deze drie oefeningen je brein aanleren om je leven doorlopend te voorzien van een gevoel van dankbaarheid. Je kan er voor kiezen om meer stil te staan bij de positieve dingen dan bij alles wat misgaat, gezeik en gezanik oplevert. Door je te richten op de positieve dingen, kan je stukje bij beetje meer geluk voor jezelf kweken. Dat maakt je een blijer mens. Dat is dan heel prettig voor jezelf en de mensen in je privé- en in je professionele leven!