Over Fuck You Money en het werken voor geld

Zorg voor je eigen Fuck You Money en wees autonomer en onafhankelijker in leven en loopbaan

fuck you money werken voor geld autonomie financieel onafhankelijk zinvollerleven.nl

Ik ben natuurlijk erg geïnteresseerd in personal finance zoals dat zo mooi heet. Ik lees er het nodige over in boeken en ook online in artikelen en blogs. Ergens in die leeslijst kwam ik het fenomeen Fuck You Money tegen. Dat is dus geld dat je opzij zet om de stekker uit je baan kan trekken als je weg wilt.

* Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis *

Naast Fuck You Money heb je ook het lef nodig!

Ik heb zelf weleens op plekken gewerkt waar ik het slecht naar mijn zin had. Maar ik had ook sterk het gevoel dat ik niet zomaar kon vertrekken. Dat zat vooral in mijn hoofd. Eigenlijk had ik wel een financiële buffer waarmee ik mezelf een tijdje zonder werk zou kunnen redden. Destijds hoopte ik vooral dat ik een keer de Staatsloterij zou winnen. Ik verwachtte natuurlijk heus niet echt dat ik die zou winnen. De kans op een prijs waarmee je financieel onafhankelijk kan worden met de Staatsloterij is immers miniem.

* Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips *

Liever Fuck You Money dan vage wensdromen

Toch was het een mooie gedachte dat het schip met geld binnen zou varen en ik zonder een centje pijn kon vertrekken. Terugkijkend had ik wel voldoende Fuck You Money, maar ik was toen nog te onzeker om zomaar zelf de stekker er uit te trekken zonder een andere baan te hebben. Bovendien had de bankencrisis nog steeds flinke gevolgen voor de arbeidsmarkt. Dus in de tijd dat dit speelde zag ik het niet zitten om zomaar de stekker uit mijn werk te trekken.

* Lees ook: Mister Sunshine: van rijke klootzak
naar verlicht schoenenpoetser [met video] *

Laat ook je geld voor je werken

Op dit moment streef ik ernaar om geen vaste baan meer aan te nemen. Dat klinkt denk ik voor de meeste mensen heel radicaal. Ik ben halverwege de veertig en vaste banen die ik tot nu toe had, maakten me erg ongelukkig. Ik probeerde steeds te passen in een mal waarin ik niet paste. Dat kostte me heel veel energie en leverde veel stress op. Mijn doel is om vooral zo financieel onafhankelijk mogelijk zijn en zelf geld te maken. En nee. Dit is geen rare Engelse verbastering. In zekere zin wil ik geld maken.

* Lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50/30/20-methode *

Vermogen rendeert sneller dan arbeid volgens Piketty

Piketty toonde een paar jaar geleden met zijn dikke boek ‘Capital in the 21st Century’ (of ‘Kapitaal’ in de vertaling) aan dat geld sneller rendeert dan werk. Ik ben best een linkse rakker en zou me er kwaad om kunnen maken. Maar ik kan ook zorgen dat ik gebruik maak van die kennis en een zogenaamd passief inkomen heb. Ik schreef al eerder dat ik zo’n twee en een half jaar geleden ben begonnen met het investeren van geld in indextrackers. Dat is één manier en hoewel ik wel een financiële buffer heb, is die (helaas) niet zo groot dat ik daarvan alleen zou kunnen rentenieren. Ik heb naast geld in aandelen ook een spaarbuffer.  Ik hoop dat het geld op de beleggingsrekening voor me gaat werken en me enkele honderden euro’s per maand oplevert. En kort voor wie het zich afvraagt: ja ik woon samen en mijn lief heeft wél een vaste baan en ook samen bouwen we buffers op en lossen we fanatiek af op de hypotheek voor ons huis.

* Lees ook: Doorwerken na pensioen gebeurt steeds vaker. Waarom eigenlijk? *

Dingen doen uit intrinsieke motivatie

Als het me lukt om een klein maandelijks inkomen te halen uit het rendement van de indextrackers hoef ik minder te werken voor mijn geld. Idealiter doe ik dat door als zelfstandig ondernemer dingen te doen die me aanspreken. En waar andere mensen links- of rechtsom geld voor over hebben. Anders heb je natuurlijk geen verdienmodel. Wie weet verdien ik op termijn wel een zakcentje met deze webstek? Feit is dat ik heel veel lol heb aan het schrijven van deze stukjes. Ik was al bewust bezig met zingeving, geld en het herwinnen van mijn vrijheid. Bijvoorbeeld ook door extra af te lossen op onze hypotheek. En door erover te schrijven en soms zelf ook dingen weer eens uit te zoeken, word ik alleen maar bewuster van de dingen die ik wil in het leven. Deze schrijverij levert mij in ieder geval al veel voldoening op in de vorm van dingen leren, bewustwording en het delen met andere mensen van mijn inzichten en kennis. Lees: ik word er gewoon blij van. Ja, echt!

* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Fuck You Money als steuntje in de rug

Ik kan me best voorstellen dat ik weer als werknemer iets zou doen. Bijvoorbeeld als een soort basisinkomen naast een onderneming, als tussenklus omdat het interessant of bijzonder lucratief is, omdat je weer collega’s wilt hebben of een aanbieding krijgt die te mooi is om af te slaan. Maar ik heb me wel voorgenomen en ik hoop dat ik daar dan ook vooral de mentale onafhankelijkheid voor heb. Om als mijn werk me niet zint gewoon zo snel mogelijk op te stappen, bedoel ik. Ja dat klinkt raar. En het is niet hoe veel mensen er tegenaan kijken. Maar het leven is te kort om een groot deel van je leven te besteden aan iets waar je niet meer achter kan staan. Je bent er maar één keer ten slotte. Met alleen een pot Fuck You Money kom je er niet. Het vergt ook vooral durf, maar Fuck You Money kan daarbij wel helpen. Het geeft je meer zelfvertrouwen (blijkt onder andere uit dit FOB-blog) op je werk om voor je zelf en je eigen belangen op te komen. En als je er niet uit komt met de baas, kan je gewoon vertrekken. Je hebt immers een buffer in de vorm van je Fuck You Money voor een half jaar of een jaar tot je weer een regelmatig inkomen hebt. Dat kan zijn uit een baan. Of omdat je nu je eigen baas bent en zoveel mogelijk naar je eigen pijpen gaat dansen.

* Lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid *

Werk, consumptie en wooncarrière als opium voor het volk?

Volgens mij zouden we dat laatste eigenlijk allemaal moeten doen. Naar onze eigen pijpen dansen. Maar zo is voorlopig onze maatschappij niet georganiseerd. Je wordt geacht (bijna) fulltime te werken, hard bezig te zijn met je wooncarrière en te streven naar meer, groter en beter. Werk is de nieuwe religie. Het wordt gezien als medicijn voor alles. Werk, consumptie en wooncarrière zijn een soort nieuw opium voor het volk.

* Lees ook: Wees je budget de baas en houd meer geld over met deze tips! *

Steeds harder werken om steeds meer te consumeren?

Je moet steeds harder werken om steeds weer meer geld uit te geven. Velen van ons werken veel meer uren dan we nodig hebben om lekker te leven. Werk biedt identiteit, status, sociale contacten en last but not least een inkomen. Zelf ben ik wel eens in de situatie geweest dat ik me drie keer in de rondte werkte voor een inkomen waar ik echt niet over mocht klagen. Maar ik had geen tijd had om dat geld uit te geven. Ja sparen of beleggen lukt dan inderdaad wel. Toch voelde het een beetje scheef. Ik werkte toch om te leven?

* Lees ook: Pimp je financiële planning vandaag nog! *

Waarden, ideeën en de praktijk op een lijn brengen

Sindsdien ben ik druk in de weer om mijn waarden, ideeën en mijn praktijk zoveel mogelijk op één lijn te krijgen. Ik heb wel wat buffers, maar kan écht niet rentenieren. En dat hoeft ook niet. Ik houd er wel van om productief te zijn. Ik heb genoeg vaardigheden en interesses die ik intrinsiek gemotiveerd wel wil inzetten. Wat ik niet meer wil, is veel meer werken dan ik nodig heb om rond te komen.

* Lees ook: Ons eigen huis anderhalf keer zoveel waard geworden!? *

Het leven is om hier en nu geleefd te worden

Over Fuck You Money en het werken voor geld zinvollerleven.nlEr is nog een leven dat geleefd dient te worden. En dat leven is nu en hier. Niet over x jaar als ik financieel volledig onafhankelijk zou zijn of tegen de tijd dat de echte pensioenleeftijd ingaat. Bij mijn leven inrichten conform mijn eigen waarden en ideeën, hoort ook dat er bijvoorbeeld voor mij ruimte is om te reizen. Ik wil niet op alles beknibbelen of vrekkig wil leven om die onafhankelijkheid te bereiken. Mij gaat het om bewust omgaan met geld, met keuzes. Aflossen om zo weer vrijheid te winnen, beetje sparen, beetje beleggen, beetje hosselen en ja ook nog een beetje ondernemen (dat is ergens ook hosselen) om nog wat te verdienen. Maar dan met dingen die ik écht leuk vind. Die zijn er genoeg.

* Lees ook: Over Nietzsche, doorlopende herhaling en Amor Fati *

Werk jij meer dan nodig is om lekker te leven? Bevalt je dat?

Werk jij meer dan nodig is om goed rond te komen? Bevalt je dat? Of doe je het bewust, juist om over een paar jaar helemaal niets meer te hoeven doen om geld te verdienen? Kan je je een leven voorstellen waarin je niet of nog maar weinig hoeft te werken? Waarom wel of waarom juist niet? Of heb je juist wel besloten om bijvoorbeeld je werkweek een paar dagen in te korten? Zodat je ook nog tijd hebt voor andere dingen? Deel je ervaringen met mij en de andere lezers. Voor je collega-lezers kan ik niet spreken. Maar zelf ben ik heel benieuwd naar jouw ideeën, meningen en ervaringen. Dus schroom niet en laat een reactie achter. Dank je wel daarvoor alvast!

2 REACTIES

  1. Ik verdien ruim meer dan nodig om rond te komen. Huis afgelost en geen kinderen. Over 4 jaar wil ik bij mijn werkgever vervroegd met pensioen (55 jaar). Mijn werk is dusdanig dat korte werkweken niet handig is. Ik kies ervoor om nog 4 jaar fulltime door te werken en zo ook nog maximaal pensioen op te bouwen. Ik ontvang dan de rest van mijn leven een modaal inkomen uit mijn pensioen, waar ik prima mee kan rondkomen vanwege niet al te hoge lasten. Uiteraard geniet ik wel van geneugten van het leven. Na mijn 55e werken wil ik dan nog alleen doen naar behoefte en aan klussen die ik leuk vind. Maar dat kan ook vrijwilligerswerk zijn.
    Fijne en leerzame blog overigens!

    • Hoi Mzzl,

      Om te beginnen dank voor je reactie en je compliment. Ik vind het leuk om kennis te delen, maar ik stop er ook veel tijd in en dan is het leuk om terug te horen dat mensen dat waarderen. Klopt trouwens mijn aanname dat Mzzl voor Mazzel staat? If so, klopt dat wel, volgens mij heb je het redelijk goed voor elkaar. Onze situaties zijn niet dezelfde, maar de uitgangspunten denk ik wel in grote lijnen. Dat je je wilt richten op de dingen die voor jou belangrijk en waardevol zijn en dat er meer in het leven is dan alleen werken. Het is dan fijn dat je in de financiële positie bent dat je dat op die manier voor jezelf kan regelen. En inderdaad. Met pensioen kan ook leuk en zinvol vrijwilligerswerk betekenen en hoeft betaald werk of betaalde klussen ook niet uit te sluiten. Het gaat erom dat je helemaal vrij in de keuze bent om iets wel of niet op te pakken. Ik ben benieuwd hoe het je vergaat over een paar jaar en hoor graag nog eens van je terug. Fijne dag en dank voor je reactie nogmaals. : )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here