Passief inkomen door gewoon lekker te wonen

We verdienden de afgelopen 10 jaar ruim 1200 euro per maand. Een flink passief inkomen, door fijn te wonen. Niks mis mee. Lekker die stijging van de woningwaarde.

Passief geld verdienen door lekker te wonen? Zo doe je dat! zinvollerleven.nl woningwaarde investeren vermogen

De afgelopen maanden kwam het ons niet eens zo slecht uit, dat we onze vakantie hadden laten schieten vanwege Corona. Het was namelijk ook tijd om weer in de hypotheek te duiken. De rentevastperiode loopt over een paar maanden af en de hypotheekrentes liggen flink wat lager dan toen we zo’n tien jaar geleden bij de notaris zaten. Daar kom ik zo nog kort op terug. Eén van de dingen die moest gebeuren was het laten taxeren van onze casa, waar we trouwens al flink op hadden afgelost. We moesten het huis voor het oversluiten van de hypotheek laten taxeren. Geen goedkope hobby, maar het levert bij de nieuwe hypotheek flinke besparingen op, dus dat geld verdienen we vlot terug. Uit het taxatierapport blijkt dat we met het huis een flink passief inkomen hebben. Niet verkeerd.

* Lees ook: Hypotheek: 7 dingen om te doen
wanneer je rentevast periode afloopt *

Onze vaste lasten zullen met de nieuwe hypotheek flink dalen

Tegenover alle gedoe die bij het oversluiten van een hypotheek komt kijken en het geld dat ermee gemoeid is, staat dat we als alles volgens plan gaat een goedkopere en transparantere hypotheek zullen hebben later dit jaar. Dat is natuurlijk de reden om het te doen. Financiële vrijheid here we come. Nou ja helemaal rentenieren zal niet kunnen, maar onze vaste lasten zullen echt drastisch gaan dalen. Voordeel van het laten taxeren van je huis is dat je niet alleen hoeft te gissen wat je huis op papier waard is, maar dat een professional dat vaststelt en het dus een soort van ‘officieel’ wordt.

* Lees ook: Niks zo stom als een wooncarrière! *

Woningwaarde bijna 60 procent hoger in 10 jaar!

En ik ben geen geldwolf. Maar toch is het heel leuk wanneer die taxateur tot de conclusie komt dat je huis in minder dan tien jaar 58 procent (!!!) meer waard is geworden. Wij kochten het midden in de kredietcrisis en we hebben daarna zelfs nog een tijdje flink onder water gestaan. Maar nu dus niet meer. We’re laughing all the way to the bank en voelen ons schathemeltje rijk. (En we reizen -nu even niet- regelmatig in landen waar mensen het slechter dan wij hebben. Dus vergis je niet. We vonden onszelf toch al heel rijk.)

* Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis *

Laat de snobs maar lullen, Vinex woont prima

Passief inkomen door gewoon lekker te wonenWe wonen nu dus iets minder dan tien jaar in ons huis met veel plezier. We wonen op tien minuten fietsen van het centrum van een van de grotere steden in het land in een groene wijk en wat hebben we daarvan genoten tijdens de lockdownperiode. En we zijn ook binnen tien minuten fietsen bij een prachtig landgoed met bos en park vlak buiten de stad. We hebben alle ruimte, manlief en ik hebben elk een eigen kamer. We hebben een tuin en een dakterras. Dus ja: we voelen ons echt als een koning in ons Vinex rijtjeshuis in een grote Nederlandse stad.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Financiële armslag met passief inkomen door  waardestijging eigen huis

Door lekker te wonen, hebben we de afgelopen iets minder dan tien jaar meer dan 1200 euro per maand ‘verdiend’. Natuurlijk moesten we de hypotheek betalen en dat bedrag lag in de buurt van die 1200 euro toen we begonnen met aflossen (en wonen). Maar toch. Het is gewoon een heel lekker idee om zoveel financiële armslag te hebben. We moeten echt hele rare bokkensprongen maken, willen we met de hypotheek die in aantocht is, nog betalingsproblemen krijgen. Daarop kom ik vast nog weleens bij je terug als alles definitief rond is. Niet te vroeg juichen zeg ik als calvinist in de polder.

* Lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid *

Hypotheekrente wordt flink lager

Maar het ziet er dus naar uit dat we heel veel minder gaan betalen dan we deden. Door flink af te lossen, hadden we rente en aflossing al flink naar beneden gekregen, maar binnenkort wordt dat nog eens door vieren gedeeld. Crazy. Toen we zo’n tien jaar terug ons huis kochten golden de hypotheekrentes van toen als historisch laag. Tegenwoordig vinden we die 4,35 procent voor 10 jaar vast juist behoorlijk hoog. Afhankelijk van je loan to value, wel of geen NHG, soort hypotheek, je inkomen en het energielabel van je huis ligt het rentepercentage voor 10 jaar vast tussen op dit moment de 1,2 en de 2 procent. Nou ja hoger kan altijd natuurlijk…. Maar waarom zou je een veel duurdere hypotheek kiezen? Ja, deze vraag is retorisch, want die keuze slaat natuurlijk nergens op.

* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek
en steeds vrijer werden *

Ruim 1200 euro aan passief inkomen door te wonen!

Ik had nooit gedacht dat ik me zo rijk zou voelen. We hebben echt geen belachelijk inkomen, maar we zijn wel slim met onze centjes omgegaan en daar plukken we nu de vruchten van. Dat deden we al. Maar binnenkort nog een beetje meer. Daar kom ik in een ander stukje op terug. Maar in de tussentijd hebben we door te wonen al meer dan 1200 euro per maand aan passief inkomen verdiend. Ik kan het nauwelijks geloven! Nee we hebben niet alles afgelost en de vraag is zelfs of we dat gaan doen. Maar eigenlijk zijn we al behoorlijk dichtbij ons streven naar financiële vrijheid en autonomie. En ja: dat is een heel lekker idee. Het geeft niet alleen ruimte op je bankrekening, maar vooral ook in je hoofd en in de keuzes die je kan maken in werk en leven. Daar was het om begonnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here