Januari ligt alweer heel ver achter ons. De kans is groot dat je die goede voornemens niet hebt volgehouden. Het is inmiddels alweer zo lang genoeg geleden dat het je ook niet meer iets kan schelen. Gelukkig hoef je niet te wachten tot het weer oud en nieuw is om het gewoon fucking (excusez-le-mot) vandaag, opnieuw te proberen. Wat kan jou het schelen? Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven, en niet pas de eerste januari. Superzonde om onnodig te wachten tot een nieuw jaar om dingen beter te doen, toch? Vind ik wel. Zeker wanneer het op je financiële planning aankomt!
*Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips*
Verstandiger met geld omgaan vergt financiële planning
Als je eigenlijk van plan was in het nieuwe jaar verstandiger met je centjes om te gaan en het is niet gelukt is dit het moment om alsnog je financiële planning op orde te maken. Door bijvoorbeeld minder schulden maken, een appeltje voor de financiële dorst te regelen, inzicht te krijgen in je eigen inkomsten en uitgaven. Of om domweg geen geld uit te geven wat je niet hebt. Niet morgen, maar vandaag is het moment om er een slinger aan te geven. Regel die financiële planning! Tsjakka!
*lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50/30/20-methode*
Met de volgende vijf stappen kan je per direct je financiële planning pimpen
1. Inventariseer je huidige financiële situatie
Waar sta je nu wat geld betreft? Wat weet je van je financiële situatie? Wat weet je nu nog niet? Zet het allemaal op papier. Ja het liefst op echt ouderwets papier. Onderzoek toont namelijk aan dat wanneer je gegevens met pen en papier opschrijft, die gegevens beter beklijven in je grote grijze massa. Bijkomend voordeel is dat je als je dingen zwart op wit hebt staan het ook een gevoel van verantwoordelijkheid creëert.
2. Bepaal je gelddoelen met je Grote Geld Geboden
Welke dingen moet je doen om je het idee te geven dat je vooruitgang boekt in je leven? Dit zijn je ‘Grote Geld Geboden’. Hierbij moet je ervoor zorgen dat je jouw waarden helder en beknopt verwoordt. Dat kan bijvoorbeeld zoiets zijn: “Ik moet mijn uitgavenpatroon zodanig veranderen dat ik nu voldoende comfortabel kan leven. Verder wil ik ook in de toekomst een potje hebben om nieuwe mogelijkheden te scheppen om dingen te doen die ik belangrijk vind”.
*Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis*
3. Wie ondersteunt jouw doelen?
Verdiep je en probeer de kennis op te doen om verstandige, goed geïnformeerde keuzes te maken. Ga zelf op onderzoek uit, doe een cursus of huur iemand met verstand van zaken in die je hierbij kan helpen. Je hoeft niet overal zelf alles van te weten om betere keuzes te maken.
4. Zorg voor kleine maar belangrijke succesjes
Veel mensen vinden het lastig om een lange termijn doel te halen. De afstand tussen nu en het moment dat je je doel redelijkerwijs kan halen, is te groot om het vertrouwen, het geduld en de vasthoudendheid te genereren om het vol te houden. Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt en je ook na die eerste dertig jaar nog lekker op je eigen stekkie wil blijven wonen. Je voelt hem al aankomen: dan moet je toch echt gaan aflossen, want de kans is groot dat de bank je niet opnieuw een hypotheek geeft.
*Lees ook: hoe wij flink aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden*
Elk stapje in de goede richting is er één: geef jezelf een schouderklopje
Stel dat je 120 duizend keiharde euro’s moet aflossen. Dat is gewoon een enorme bak met geld. Dat is voor veel mensen niet voor te stellen. Maar stel dat je nu nog 20 jaar hebt, dan gaat het om zesduizend euro per jaar en vijf honderd euro per maand. Dat is nog steeds niet niks maar wel steeds beter te overzien. Stel dat je elke twee maanden duizend euro aflost. Dan gaat per keer het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt ook omlaag. Dit is sowieso al motiverend. Bovendien wordt op jaarbasis wordt je hypotheekschuld stukje bij beetje lager. Om te beginnen kan je jezelf en wellicht ook je partner een schouderklopje geven. Bedenk dat je het toch maar mooi weer hebt gedaan en dat die schuldenberg toch weer wat minder hoog is geworden.
*lees ook: Hypotheek: 7 dingen om te doen wanneer je rentevast periode afloopt*
Minder impulsaankopen
Ook als je geen hypotheek hebt, zijn er dingen die je kan doen. Misschien trakteer je jezelf weleens op een nieuwe gadget of nieuwe schoenen of weet ik veel wat, gewoon omdat je even niet zo jofel in je vel zit en die nieuwe spullen je even een goed gevoel geven. Even ja, want spullen kopen om je beter te voelen, werkt natuurlijk uiteindelijk helemaal niet, zolang je de oorzaak niet aanpakt. Maar elke keer dat je in zo’n geval géén gadgets, géén schoenen of zelfs niet alleen dat mooie notitieboekje voor jezelf koopt is dat een succesje dat je mag vieren. En als het je lukt om al die onnodige of impulsaankopen een beetje binnen de perken te houden, is dat goed voor je financiële situatie. Bovendien puilt je huis minder uit.
*Lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid*

5. Misstappen zijn niet fataal
Je bent een levend en daarmee, net als iedereen, een feilbaar mens. Mensen maken nou eenmaal fouten of zijn niet altijd consequent in het nakomen van hun eigen intenties. Die dingen gebeuren. Punt. Maar als je de afgelopen maand teveel geld hebt uitgegeven, geen geld op je spaarrekening hebt gezet is dat niet het definitieve failliet van je goede voornemens. Je moet er alleen wel van leren en het deze maand beter doen.
*lees ook: Doorwerken na pensioen gebeurt steeds vaker. Waarom eigenlijk?*
Met al die kleine stapjes krijg je uiteindelijk grote dingen voor elkaar
Het maakt niet uit of het nou 8 maart is of 27 oktober. Het is altijd een goed moment om die dingen die nodig zijn om je financiële planning een duwtje in de goede richting te geven. Met elk klein stapje, elk klein gevierd succesje, krijg je stukje bij beetje uiteindelijk hele grote dingen voor elkaar. Ook die enorme aflossingsvrije hypotheek. Dus er is geen reden om je schuldig te voelen of je jezelf laksheid te verwijten. Doe verstandige dingen en vier het leven, elk moment van het jaar. Dat is uiteindelijk waar het om gaat.