

Voluit heet het te bespreken boek van coach Estrella van Toor “Wake up to Grow Journal; Haal het beste uit jezelf en geniet van elke dag”. De titel zegt het al, dit is niet zozeer een leesboek, maar meer een werkboek om dagelijks te reflecteren. De eerste 50 pagina’s word je als lezer geïnformeerd en aangemoedigd over de inhoud en het doel van dit dagboek en vervolgens mag je zelf een maandje of vijf los en elke ochtend en avond nadenken over je leven.
* Lees ook: Chronisch ziek: de uitdaging om genoeg rust nemen *
Een mooi vormgegeven hardcover dagboek
Laat ik beginnen met hoe dit boek eruit ziet, het is een mooi gebonden hardcover boek dat rustig en helder is vormgegeven met een zachte zandkleurige steunkleur. Het ziet er prettig uit en maakt voor de hoofdteksten gebruik van een minimalistisch schreefloos lettertype. De vormgeving is dus fijn en past volgens mij ook bij de reflectie die het beoogt. Het leidt niet af en is overzichtelijk.
* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden
voor een waardig en bloeiend leven *
Managementmumbojumbokriebels
Dan naar de tekst. Het eerste wat ik kwijt wil en wat ook al een beetje te verwachten viel met de titel, is het overvloedige en vooral ook overbodig gebruik van het Engels. Misschien ben ik ouderwets of een purist, maar mij leidt dit, in tegenstelling tot de rustige vormgeving, enorm af. Ik krijg er spontane managementmumbojumbokriebels (mooi woord voor scrabble) bij. Voorbeelden te over ‘journalen’ als werkwoord, waar ook mijn dagboek bijhouden kan staan, ‘connecten’ waar gewoon verbinden kan staan, struggles waar worstelingen kan staan, enzovoort.
* Lees ook: Pak je eenzaamheid aan met deze 16 tips! *
Raartaal: Het zetten van intenties?
Het boek begint met zo’n 50 pagina’s inleiding over het hoe en waarom. Binnen een beperkt aantal bladzijden kan ik er meer voorbeelden van rare taal uitplukken. Het ‘zetten van intenties’, is zo een. Dit kan ook ‘je voornemen om’ zijn. Om maar even in de stijl van Van Toor te blijven: this stuff makes me cringe. Ik begrijp de bedoeling er niet van en krijg eerder de indruk dat dit type taalgebruik vooral afleidt van de verder goede intenties van dit boek.
* Lees ook: Zet zelf cognitieve gedragstherapie in
voor meer rust in je hoofd *
Boek lezer reflecteren met behulp van bijvoorbeeld zelfcompassie en ACT
* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *
Elke ochtend en avond een moment om te reflecteren
Na de inleiding komt het dagboekdeel van het boek, dat je 150 dagen lang kan invullen. Dit dagboekdeel bestaat uit een ochtend- en avonddeel, die ook in vormgeving helder onderscheiden zijn. In de ochtend word je als lezer/schrijver geacht steeds minimaal een en maximaal drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Verder kan je uit een aantal vakjes aankruisen hoe je je die dag wilt voelen. Ook kan je noteren wat je gaat doen om dat gevoel te bewerkstelligen.
* Lees ook: Succesvolle verandering komt dichterbij met deze 10 tips! *
Inspiratiequotes en wat je nog aan jezelf kwijt wilt
’s Avonds kijk je terug op je dag en noteer je wat er goed ging op die dag en wat je had kunnen doen om de dag nog beter te laten verlopen. Ook wordt er gevraagd of je nog iets tegen jezelf wilt zeggen. Je moet klein schrijven of kort van stof zijn. Je krijgt hiervoor elke avond namelijk maximaal 2 regels tot je beschikking. In de beperking toont zich de meester, zullen we maar zeggen. Elke dag staat er verder net als in sommige agenda’s een inspiratiequote.
* Lees ook: Positieve affirmaties werken alleen als je al zelfverzekerd bent *
Soms ook een uitvoerigere oefening om te reflecteren over meer dan een dag
Naast de dagelijkse invuloefening wordt de lezer een aantal keer gevraagd om uitvoeriger te reflecteren op de veranderingen waarmee je aan de slag bent geweest. Bijvoorbeeld wat je hebt geleerd, wat je lastig vindt, enzovoort. Wanneer je alle 150 dagen hebt ingevuld, tussentijds uitvoeriger hebt nagedacht en teruggekeken, kan je aan het einde een brief aan jezelf schrijven. En dan niet aan je nieuwe verbeterde versie van nu. Maar aan de versie van jezelf die je was voor je aan dit dagboek begon. Mij lijkt dat nog best lastig. Maar het lijkt me ook een mooie oefening om voor jezelf nog een aantal zaken te benoemen en bevestigen. Het gaat in het leven niet altijd soepel. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n brief je dan weer even kan helpen het juiste spoor terug te vinden.
* Lees ook: Grenzen aangeven: zijn je grenzen te zwak of te rigide? *
Reflecteren en kleine, volhoudbare dingen structureel leren veranderen
Al met al vind ik het best een aardig boek dat mensen met meer discipline dan ondergetekende te helpen reflecteren en kleine dingen te laten veranderen en in te slijten in het dagelijks leven. Mijn uitdaging zou vooral zijn om het überhaupt consequent vol te houden en daarin ben ik vast niet de enige. Maar dat gezegd hebbende: je kan elke dag opnieuw beginnen en er is ook niemand die zegt dat je geen 200 dagen over dat dagboek mag doen, hoewel het voor de routine zeker beter is om het dagelijks te doen.
* Lees ook: Worden we steeds meer onszelf wanneer we ouder worden? *
Dit boek is een aardig kado als je eens serieus aan je goede voornemens wilt werken
Wil je zelf reflecteren met Wake up to Grow?
Wil je zelf reflecteren met Wake up to Grow? Of het in je lokale boekhandel ligt, kan ik niet inschatten, maar het is in ieder geval probleemloos te bestellen bij oa bol.com en managementboek.nl. Ik wens je veel reflectieplezier en persoonlijke groei toe. Als je nog een opmerking of aanvulling hebt op deze bespreking, nodig ik je van harte uit om hieronder te reageren!