Reflectiewerkvormen waaier is een waardevol hulpmiddel

Reflectiewerkvormen, gegoten in een handige waaier, vormt een handig en toegankelijk hulpmiddel om alleen of met anderen te reflecteren op je leerervaring

Waaiers zijn handige dingen. Ik denk dat de meeste mensen die iets op het gebied van training, coaching en begeleiding doen ze wel kennen en er gebruik van maken. Ik was dus benieuwd of die over Reflectiewerkvormen van de hand van Jantine Huizing en Jeroen Hendriksen een mooie toevoeging aan het beschikbare waaierarsenaal zou zijn. Beiden stelden ook al eerder de intervisiewerkvormenwaaier samen.

* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *

Reflectiewerkvormen biedt 25 oefeningen in reflectie

De waaier Reflectiewerkvormen biedt 25 oefeningen in reflectie voor professionals die willen reflecteren op hun leerervaringen. Door verschillende invalshoeken te hanteren, beogen de auteurs “meer dynamiek en plezier in het reflecteren, maar ook in het betrekken van gevoelens en emoties in het reflectieproces” te bewerkstelligen.

* Lees ook: Zet de STARR-methode in bij je sollicitatiegesprek *

Klein en handzaam

De waaier vormt een handig hulpmiddel en bestaat uit een aantal langwerpige kaartjes van stevig papier met een oogje bovenin, waardoor het makkelijk bij de hand te houden is bij het uitleggen van een werkvorm of om open op tafel te hebben liggen. Het valt niet dicht en het is klein en handzaam.

Overzichtelijke waaier Reflectiewerkvormen in 5 delen

De waaier Reflectiewerkvormen bestaat uit vijf delen, met daarin een beknopt theoretisch kader, oefeningen om te leren wat reflectie is, oefeningen voor beginners en gevorderden en tips om zelf reflectie structureel vorm te geven binnen de eigen organisatie. Elk deel heeft een eigen kleur en is daarom snel te onderscheiden en te vinden.

* Lees ook: Tien waarschuwingssignalen dat een burn-out op de loer ligt *

Instapoefeningen in reflectie voor beginners

De oefeningen in de waaier zijn gericht op individuele reflectie, maar wel gegoten in werkvormen in tweetallen of in kleine groepjes en biedt ook ruimte voor creatieve werkvormen, het geven van betekenis aan de eigen emoties en gevoelens en geeft ook aandacht op het reflecteren op successen. Dat laatste is alvast handig. Veel mensen zijn toch vooral geneigd te kijken naar wat nog niet goed gaat en wat beter kan, maar zien daarbij hun successen en sterke kanten over het hoofd.

* Lees ook: “Het roer om”, 10 portretten over grote loopbaankeuzes *

reflectiewerkvormen waaierKolb en single, double en triple loop learning

De theorie gaat onder andere zeer beknopt in op de leercirkel van Kolb en single, double en triple loop learning. Ook hier is de toelichting zeer kernachtig en wordt de kern net als bij de leercirkel ook met behulp van een figuur helder weergegeven. Ik kan dit soort beknoptheid zeer waarderen. Als je daadwerkelijk even snel iets terug wilt lezen of voor jezelf opfrissen, heb je hier al gewoon genoeg aan.

Op zoek naar de bronvermelding

Mocht je je wel verder willen verdiepen moet je helaas wel je best doen. Er worden door de hele waaier wel bronnen genoemd, in de vorm van een achternaam van een auteur en een jaartal, maar dat is te onvolledig om vlot mee uit de voeten te kunnen. Waarom niet direct een voornaam of initialen noemen en de titel van het boek of artikel in kwestie?

Wordbestand met achtergrondinformatie

Achterin de werkvormenwaaier vind je een linkje dat verwijst naar een site met meer informatie. Op die site vind je niet het alfabetische literatuuroverzicht met volledige auteursnaam, titel en jaartal. Wél vind je per onderwerp/theorie een aanklikbaar linkje dat een wordbestandje opent met een korte toelichting over dat onderwerp of die theorie. Als je die opent, vind je daarin alsnog de titels en auteurs. Enerzijds mooi dat er de nodige toelichting te vinden is. Maar als je even vlot te bronnen wilt zien, toch nog bewerkelijk.

* Lees ook: Waarom Zoom en video vergaderen zo vermoeiend is *

Schrijvend, vertellend of tekenend reflecteren

Het deel met voorbereidende oefeningen bestaat uit reflectievragen en hoe je al schrijvend, vertellend of tekenend kunt reflecteren. Ook wordt met de STARR-methode richtlijnen geformuleerd over hoe je kunt reflecteren op een situatie en kan je kennismaken met de andere reflectanten in je groepje met een zogenaamd biogram. Alles is hierbij trouwens, doorlopend overzichtelijk en helder vormgegeven en bondig en duidelijk geformuleerd.

Lekker concreet aan de slag voor beginners

De reflectie-oefeningen voor beginners zijn ook echt geschikt voor beginners. Zowel wat betreft het soort vraagstelling als het soort oefening. Voor wie nog niet zo bekend is met het reflecteren op de eigen leerervaring zijn er verschillende soorten concrete oefeningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het schrijven van een actieplan, speedsparren (laten we het een reflecterende speeddate noemen), wandelend reflecteren met iemand anders in de frisse buitenlucht (heel geschikt in tijden van lockdown!), mindmapping en een levensloopreflectie met behulp van een soort lijngrafiek.

De gevorderden kunnen iets dieper graven

De reflectievragen voor gevorderden, borduren verder op de reflectie voor beginners. Ze zijn qua inhoud en type oefeningen net een slag lastiger en diepgaander. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om te kijken naar waarneembaar gedrag en handelen bij jezelf of anderen, welke overtuigingen daaraan ten grondslag liggen en het onderzoeken van die overtuigingen en manieren om met dingen om te gaan.

* Lees ook: Coachkaarten: leuk gereedschap voor coaches *

vragen stellen socrates sneakers zinvollerlevenl.nlSocratische vragen als een van de reflectiewerkvormen

Een mooie werkvorm die mij persoonlijk aanspreekt is Socratische reflectie. Socrates nam niks aan als vanzelfsprekend en het doel van het Socratisch gesprek is dan ook om alles te bevragen en te expliciteren. Socrates heeft zijn eigen kritische vragende houding met de dood moeten bekopen en zal ook niet bij elke professional populair zijn, juist omdat er zo wordt doorgevraagd en doorgezaagd. Voor wie niet geïrriteerd raakt bij zoveel verdiepende en verduidelijkende vragen, kan het juist heel leerzaam zijn. Een leuk boek dat ik eerder besprak over Socratisch vragenstellen is Socrates op sneakers.

Hoe pas je toe wat je leert en (be-)reflecteert?

Bij het reflecteren op de eigen leerervaringen gaat het over wat er blijft hangen van een leerervaring en in hoeverre je dat meeneemt in de rest van je professionele (en persoonlijke!) leven. Het is dan ook goed om structureel aandacht te besteden aan reflectie en daar ruimte voor te maken binnen de organisatie. Dat kan door supervisie en intervisie en moreel beraad. Maar het kan ook door het bijhouden van een logboek voor jezelf of eens in de zoveel tijd eens een uur te gaan wandelen met een vertrouwde collega of vriendin.

* Lees ook: Kpi’s leiden niet tot optimale prestaties in organisaties *

Reflecteren is niet moelijk, je moet het alleen ‘ff’ doen!

reflectiewerkvormenAlles goed en wel bekeken hoeft reflecteren niet zo moeilijk te zijn. Als je het lastig vindt, kan je je laten begeleiden. Of je kan zelf de waaier Reflectiewerkvormen erbij pakken om ideeën en instructies op te doen. Het belangrijkste is vooral om er binnen een emotioneel veilige setting mee aan de slag te gaan. Reflectiewerkvormen van Huizing en Hendriksen kan daar zeker een waardevol hulpmiddel bij zijn. Ik wens je veel inzicht en wijsheid toe!

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Zelf aan de slag met Reflectiewerkvormen?

Wil je de zelf Reflectiewerkvormen en/of Intervisiewerkvormen op de kop tikken? Dat kan onder andere online via bol.com en managementboek.nl. Als je jezelf als beginnend coach, trainer of andere begeleider op beide waaiers trakteert, heb je een toolkit waar je nog lang plezier van zult hebben!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here