

Ik doe het eigenlijk niet zo vaak op deze site. Vertellen over het rendement van mijn indexfondsen, maar zo na het rare coronajaar 2020 is het toch interessant om een kijkje te nemen, hoewel het na elk kalenderjaar interessant is om een kijkje te nemen. Wanneer ik dit schrijf is het 6 januari 2021. De dag dat met veel tam tam de eerste coronavaccinatie alsnog in Nederland is gezet. Wat daarmee wel of niet in 2021 zal veranderen in ons leven, of we op vakantie kunnen, of we thuis blijven werken en wat de beurzen doen, valt te bezien. Voorspellen is moeilijk, vooral wanneer het om de toekomst gaat. Maar terugkijken kan wel, op de rendementen door de jaren heen, wat ik al eerder heb gedaan en ook hier kort zal doen, maar vooral het rendement van mijn indexfondsen in coronajaar 2020.
* Lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50-30-20-methode *
Rentes op sparen en de hypotheek superlaag
Inmiddels ben ik een jaartje of wat onderweg met mijn indexfondsen. Ooit begon ik ermee omdat sparen steeds minder opleverde en dat is sindsdien alleen maar beroerder geworden. De upside is dat we ook onze hypotheek in 2020 oversloten en nu ook een belachelijk lage rente betalen voor ons eigen huis. Elk nadeel heb zijn voordeel. Ook in dit opzicht.
Sterk wisselend rendement op mijn indexfondsen
De afgelopen jaren fluctueerde het rendement van mijn indexfondsen behoorlijk. Van negatief rendement, zoals de financiële boys en girls zo mooi zeggen, oftewel verlies tot flink in de plus. In twee van de zes jaren leed ik verlies en in de andere vier zaten de beleggingsfondsen in de plus. De uitschieter naar beneden was ruim 8 procent verlies in 2018 tot afgerond 21,68 procent winst in 2019. Overall als ik dit zit te schrijven is mijn netto rendement, dus na de kosten voor de beleggingsbank die ik gebruik op dit moment ruim 24,3 procent.
* Lees ook: Financiële vrijheid: de hypotheek aflossen of beleggen? *
Rendement van mijn indexfondsen soort gratis geld
Is het een goudmijn? Groeien bomen tot in de hemel? Nee. Maar ik verdien wel geld met mijn geld. Ik verlies er niet op zoals op de spaarrekening en de winst is hoger dan de inflatie. En eerlijk is eerlijk. Anders dan een beetje geld storten in de beleggingen in plaats van naar de spaarbank is niet zo heel veel werk voor zulk rendement. Ik hoef (bijna) niks te doen voor het rendement van mijn indexfondsen. Mij hoor je niet klagen. Nou ja, nu even niet. Ik blijf wel een Nederlander he?
* Lees ook: Leidt de Corona crisis ook tot een personal finance crisis? *
Het rendement van mijn indexfondsen in 2020
Het rendement van mijn indexfondsen in 2020 was prima. Het was om te beginnen geen verlies.
* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden *
Meer zekerheid met hoger aandeel obligatiefondsen
Omdat 2020 een onzeker jaar was en er wellicht met de gevolgen van de coronacrisis ook meer onzekerheid op komst is, heb ik wel de verdeling van mijn fondsen gestaag veranderd. Ongeveer een jaar geleden bestond zo’n 10 procent van mijn beleggingen uit obligaties en op dit moment staat het aandeel obligatiefondsen als onderdeel van mijn beleggingsportefeuille op zo’n 25 procent. Je moet altijd doen wat goed voelt. Aandelen kunnen lekker renderen maar ook heel diep vallen, dus koers ik op iets meer zekerheid. Dat betekent ook wellicht minder rendement dan ik tot nu toe had. Daar staat tegenover dat ik minder geld op mijn spaarrekening heb, want dat levert pas echt weinig op. Het kost geld om een spaarrekening te hebben. De huidige spaarrentes variëren op dit moment van 0,01 procent tot 2 procent. Mijn spaarrekening zit op ongeveer 0,1 procent.
* Lees ook: Negen tips om slim met geld om te gaan *
Rendement van mijn indexfondsen 70 x hoger dan spaarrente
Het rendement van mijn indexfondsen in 2020 lag dus een factor 70 hoger dan de spaarrentes. Dat had ook 35 kunnen zijn of zelfs 700 keer zo hoog. Hoe je het ook wendt of keert. Vergeleken bij indexbeleggen is sparen niet zo’n slimme bezigheid. Hierbij komt wel direct mijn vaste waarschuwing voor lezers. Beleggingen kunnen op en neer gaan. Als je niet het geld hebt, of niet het risico van een verlies kan lijden, beleg dan vooral niet. Je kan een enorm probleem hebben als je toch ineens je beleggingen moet verzilveren en ze staan op verlies. Dus als je geen buffer hebt, is sparen met afstand het slimste wat je kan doen. Als je dan echt wilt beleggen, doe het dan met kleine bedragen die je voor langere tijd kan missen en besef dat je ook kan verliezen.
Geld als middel voor vrijheid en autonomie
* Lees ook: Levert sparen niks meer op? Beleg je vermogen in indexfondsen! *
Rendement als kers op de taart van een gezond leven
Dus zolang we nog niet allemaal gevaccineerd zijn en de pandemie zijn ding nog doet, wens ik je voor 2021 vooral veel geluk en gezondheid. Een knap rendement op je beleggingen is daarbij uiteindelijk vooral een aangename kers op de taart.