Eerder schreef ik al dat sparen relatief weinig oplevert. Feitelijk kost sparen je geld, want de inflatie is hoger dan de spaarrente op dit moment. En dat geldt eigenlijk al een paar jaar inmiddels. Wanneer je vermogensbelasting moet betalen, wordt het nog iets ongunstiger. Om die reden riep ik eerder al dat indexbeleggen wat mij betreft the way to go is. Je hoeft niet de beurs te verslaan door de juiste aandelen op het juiste moment aan te kopen en van de hand te doen. Je hoeft niet de hele dag de beurzen in de gaten te houden, maar je hebt wel een beter rendement dan met sparen.

* Lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid *

Hoger rendement met beleggen dan met sparen

Natuurlijk roep ik volledigheidshalve dat je altijd risico loopt met aandelen en dat is niet anders voor het beleggen in indexfondsen. Naast het opstrijken van een hoger rendement dan op je ouderwetse spaarrekening loop je ook het risico een flink deel van je geld kwijt te raken. Wanneer je belegt voor langere tijd in indexfondsen lijkt die kans klein, maar hij is er wel. Dus als het niks voor jou is of je hebt geen buffer, hou dan je geld veilig op je spaarrekening en zet het eventueel (deels) in een of meerdere deposito’s.

* Lees ook: Bijna slapend rijk met je eigen huis *

Via dipjes naar een rendement van ruim 30 procent!

Eind vorig jaar kelderde de beurs flink. Ik schreef daar aan het begin van dit jaar over. In 2018 had ik dan ook uiteindelijk een verlies in mijn belegde geld van dat jaar en daardoor ook op mijn overall resultaat. Dat verlies is inmiddels zeker goedgemaakt. Ruim 3,5 jaar nadat ik ben begonnen wat geld in te leggen in indexfondsen, staat mijn overall rendement op iets minder dan 31 procent.

* Lees ook: De aandelenkoersen dalen! Help! *

Rendement in lijn met gemiddelde langjarige rendementen voor indexbeleggen

Een hele precieze berekening kan ik niet maken. Ik heb niet een grote pot geld in één keer ingelegd, dus het zou een hele ingewikkelde berekening worden. Maar toch: kort door de bocht kan je zeggen dat ik dus ruim 8 procent per jaar rendement had in de periode sinds ik begon wat geld in beleggingen te stoppen. Dit lijkt in lijn met het gemiddelde langjarige rendement voor beleggen in indexfondsen en hoe langer je belegt, hoe kleiner je kans op verlies, omdat je dan ook tijd hebt om dat verlies te boven te komen.

* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek en steeds vrijer werden *

Naast indexfondsen ook een buffer op de spaarrekening

Dus de keuze om geld te beleggen in indexfondsen pakt vooralsnog uitstekend voor mij uit. De laatste paar dagen dalen de beurzen weer iets. Opnieuw heeft dit te maken met Trump en de handelsoorlog met de Chinezen. Opnieuw laat ik me niet gek maken en blijf ik voorlopig nog elke maand wat geld inleggen. Daarnaast heb ik trouwens ook nog gewoon een paar ouderwetse spaarrekeningen. Ik wil wel altijd een veilige buffer aanhouden en dat zou ik ook iedereen aanraden.

Lekker rendement indexfondsen zinvollerleven.nl vermogen indexbeleggen etf

* Lees ook: Levert sparen niks meer op? Beleg je vermogen in indexfondsen! *

En jij? Beleg jij ook?
Of spaar je liever?

En jij? Beleg jij al in indexfondsen? En doe je dat dan al lang? Heb je er goede ervaringen mee? Heb je een mooi rendement tot nu toe? Of is het helemaal niet je ding en zet je je geld liever gewoon op de spaarrekening? Of een beetje van beide? Laat van je horen! Ik ben heel benieuwd! Ook als je juist hele andere dingen doet om je vermogen voor je te laten werken, ben je meer dan welkom om hieronder te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here