Rendement van mijn beleggingen in indexfondsen – update

Het rendement van mijn beleggingen ziet er nu supergoed uit. Indexfondsen werken goed, maar denk goed na of beleggen iets voor jou is

rendement indexfondsen beleggingen

Ik maak er geen gewoonte van, maar zo nu en dan geef ik een update van het rendement van mijn indexfondsen die ik eerder al wel eens heb aangeraden op dit platform. En ik mag niet klagen. Het rendement van mijn beleggingen is 38,6 procent.

* Lees ook: Lekker rendement met mijn indexfondsen! *

Rendement is mooi, maar geld maakt niet gelukkig

En ik blijf mezelf herhalen. Maar dat is ook nodig. Om te beginnen maakt geld niet gelukkig. Echt niet. Tuurlijk is het lekker als je het hebt, maar na een bepaald bedrag word je niet meer gelukkiger van meer. Waarom dan op een site met de naam zinvollerleven.nl toch over geld emmeren? Omdat geld ook vrijheid kan opleveren. Vrijheid om leuke dingen te doen. Vrijheid om minder te werken en meer te doen waar je blij van wordt. Dus in mijn geval staat dat geld gelijk aan vrijheid.

* Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Rendement van mijn beleggingen is virtueel

Ook blijf ik roepen dat dit rendement virtueel is, zolang ik het niet verzilver. De aandelenkoersen staan al een tijdje heel hoog en what goes up must come down. Met die wetenschap moet je wel om kunnen gaan. Geld beleggen, is een vorm van investeren en dat brengt nou eenmaal risico’s mee. Dus beleg niet met geld wat je niet hebt, niet kan missen, of wat je de komende 5 á 10 jaar nodig denkt te hebben. Als je je aandelen wilt verzilveren terwijl net de koers is gekelderd heb je mooi het nakijken. Dat wil je niet en dat is (echt) niet verstandig.

* Lees ook: Waarom ik blijf beleggen in indexfondsen ondanks recent verlies *

Het rendement van mijn beleggingen is nu hoog, maar dat was ook weleens anders

Misschien klinkt zo’n rendement van bijna 40 procent over een paar jaar te mooi om waar te zijn. Op zich is dit rendement echt het rendement. Maar voor de volledigheid wil ik er ook op wijzen dat hoewel dit jaar positief lijkt te eindigen qua rendement op mijn beleggingen, maar dat ik ook in 2015 en 2018 een negatief rendement had. Oftewel: mijn beleggingen waren aan het einde van die jaren minder waard dan ik ervoor had neergeteld. Nu gaat de curve weer de andere kant op, maar daar mag je nooit blind van uit gaan.

* Lees ook: Levert sparen niks meer op? Beleg je vermogen in indexfondsen! *

Is beleggen in indexfondsen alleen maar onveilig?

Nee! Natuurlijk niet. Anders zou ik het zelf ook niet doen. Maar ik vind het belangrijk om helder te zijn. Met indexfondsen ‘gok’ je als het ware niet met je beleggingen. Je geld groeit (of krimpt!) mee met de beurs. Wanneer je naar gemiddelden kijkt over meerdere jaren kom je in de meeste gevallen aan de positieve kant van de streep met een rendement van zo’n 7 procent per jaar. Ik verzin dat niet zelf. Dat hebben anderen uitgezocht en ik heb op mijn beurt mijn financiële huiswerk gedaan. Die 7 procent verschilt dus flink met je spaarrekening, waar het niet lang lijkt te duren voor je geld moet betalen om je geld relatief veilig te mogen stallen.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Houd altijd een financiële buffer op je spaarrekening 

Ondanks die absurd lage spaarrente heb ik ook nog steeds een spaarrekening. Ik persoonlijk zou het namelijk niet slim vinden om niet altijd een buffer beschikbaar te hebben waar ik snel bij kan. Een buffer die, anders dan de beroerde spaarrente van dit moment verder geen risico’s oplevert, zoals beleggingen dat in principe altijd wel doen. Of beleggen iets voor jou is? Dat kan je alleen maar zelf bepalen. Als je begint, leg dan eerst lage bedragen in, dan kan je zonder al te veel risico testen hoe je met de dagkoersen op de beurs omgaat. Als je er kneiter-zenuwachtig van wordt, is beleggen zeg maar niet je ding. Als je ontspannen blijft, het geld niet binnenkort nodig hebt en met geld geld wilt verdienen, dan zou je er wellicht eens aan kunnen beginnen! Succes alvast!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here