Rendement van mijn indexfondsen in 2021 – update

Het rendement van mijn indexfondsen in 2021 was helemaal niet verkeerd. Ik blijf met mijn aandelen lekker zitten waar ik zit en hoop op een gezond leven en beursklimaat.

2022 rendement van mijn indexfondsen in 2021

Ik doe het niet zo vaak meer: schrijven over geld. Er zijn mensen die doorlopend hetzelfde kunnen schrijven, maar steeds net anders en daar een jarenlang een website mee vullen. Ik kan dat niet. Maar een jaarlijks overzicht van het rendement van mijn indextrackers, dat lukt nog wel. Bovendien geeft het inzicht aan mensen die overwegen met beleggen te beginnen. Hieronder volgt dus een bericht over het rendement van mijn indexfondsen in 2021!

* Lees ook: Word je geldzorgen de baas met deze vijf tips *

De dikke disclaimer over beurzen en beleggingen

Eerst een waarschuwing vooraf. Ik ben geen financieel adviseur, de beurzen staan behoorlijk hoog, beleg niet met geld wat je niet hebt of niet voor langere tijd kan missen. De beurzen gaan altijd op en neer en je moet niet net in een dip al je geld uit de beurs moeten hoeven halen. Dat gezegd hebbende is er veel onderzoek dat als je voor langere tijd belegt, je in het algemeen een behoorlijk goed rendement zult hebben. Nou ja: dat is in ieder geval historisch bekeken het geval. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Hooguit een indicatie.

* Lees ook: Levert sparen niks meer op?
Beleg je vermogen in indexfondsen! *

Zes jaar beleggen in indextrackers

En weer verder naar dat rendement van mijn indexfondsen in 2021. Want eigenlijk wil je nu harde cijfers zien. Dat kan. Elders op deze webstek kan je ook resultaten van eerdere jaren vinden. Soms eindigden de beleggingen onder de streep en soms erboven. Inmiddels beleg ik ruim 6 jaar in indextrackers. Dat is zeg maar een mandje aandelen dat de markt kopieert en zo meegroeit (of daalt!) met de aandelenmarkten. Zelf beleg ik vooral in indextrackers gericht op Europa, de VS, emerging markets en in duurzame aandelen. Dat doe ik om het risico te spreiden, maar ook om te beleggen in een duurzame(re) toekomst.

* Lees ook: Over Fuck You Money en het werken voor geld *

Overall rendement van mijn indexfondsen na 6 jaar

Mijn overall rendement over die meer dan 6 jaar lag aan het einde van 2021 op ruim 37,4 procent. Mijn beleggingen waren op dat moment dus ruim een derde meer waard dan ik er ooit voor betaalde. Ik heb niet in een keer een groot bedrag ingelegd, maar doe dat een beetje organisch. Je kan de markt nooit voorspellen, maar als er een dip is, probeer ik wat meer in te leggen. Wanneer de beurs kneiterhoog is en tot in de hemel lijkt te groeien, blijf ik wel inleggen, maar leg ik gestaag lage bedragen in.

* Lees ook: Financiële vrijheid: de hypotheek aflossen of beleggen? *

Het rendement van mijn indexfondsen in 2021

In 2021 ging het, ondanks alle coronaperikelen, ook best lekker. Mijn rendement voor 2021 lag na het tweede coronajaar 2021 op ruim 16,6 procent. De beurs heeft me dus in 2021 geen windeieren gelegd. Het eerste coronajaar 2020 was ook niet verkeerd, maar lag met een rendement van 7 procent veel lager (en nog steeds veel hoger dan de spaarrekening!)

* Lees ook: Hoe wij flink extra aflosten op onze hypotheek
en steeds vrijer werden *

De beurzen zijn begin januari 2022 negatief

Terwijl ik dit begin januari 2022 schrijf, staat een groot deel van de belangrijke beurzen flink in de min. Ter illustratie: de AEX staat nu, terwijl ik schrijf, real time op -1,7%, De DAX op -0,9%, de CAC 40 op -1,2%, de NASDAQ op -2,2%, de S&P 500 op -1,8% en de DOW op -1,4%. Dus op dit moment zijn die beleggingen minder waard dan ze op 31 december waren. Ik kan daar prima tegen en zit er ook al lang genoeg in dat de beurs wel echt snoeihard moet zakken, wil ik door het beursijs zakken. Maar het kan altijd. Met het hogere rendement op de beurs komen ook hogere risico’s. Blijf je daar altijd van bewust.

* Lees ook: Negen tips om slim met geld om te gaan *

Een blij en gezond 2022 gewenst!

Rest mij je een mooi en gezond 2022 te wensen, een aangenaam beursklimaat en een algemeen tevreden gevoel. Want geld biedt wel enige mate van vrijheid en zekerheid, maar geld maakt an sich niet gelukkig. Dat cliché blijft ook in 2022 keihard overeind!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here