Ruzie in je familie: zo kan je er beter mee omgaan

Ruzie in je familie is heel vervelend. Bij je familie zou je je op je plek willen voelen, maar dat is helaas niet altijd het geval. Daarom hier een paar adviezen om je eigen welzijn te beschermen en bevorderen.

ruzie in je familie conflict zinvollerleven 2020

Het is soms moeilijk om je hoofd boven water te houden wanneer er conflicten spelen. Helemaal wanneer die ruzie speelt binnen je familie. Veel mensen kennen het gevoel van onvrede, verdriet, woede wanneer er gedoe binnen de familie is. Niet alles is (eenvoudig) op te lossen en dat vreet aan je. Je lijdt er emotioneel onder en misschien zelfs wel fysiek. Daarom hier zes adviezen om in je achterhoofd te houden wanneer er sprake is van ruzies binnen je familie. Zo kan je beter omgaan met ruzie in je familie.

* Lees ook: Als volwassene kiezen voor geen contact
met je ouders: pijnlijk, maar soms noodzakelijk *

Beter omgaan met ruzie in je familie

Soms kan je juist bij ruzie in je familie het gevoel hebben dat anderen altijd gelijk hebben. Dit kan zo zijn, maar dat hoeft niet. Misschien hebben ze je een schuldgevoel aangepraat, misschien doe je dat inmiddels zelf of zijn er andere disfunctionele patronen die er spelen die leiden tot ruzie in je familie. Het hoeft niet per se aan jou te liggen.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor
een waardig en bloeiend leven *

1. Je gevoelens kloppen en mogen er zijn

Hoe je ook naar de situatie binnen je familie kijkt en je eigen rol daarin, onthoud dat hoe dan ook je gevoelens kloppen en er mogen zijn. Laat anderen (en ook jezelf) je niet vertellen dat je overgevoelig zou zijn, je het verkeerd hebt, of je psychisch niet in orde bent omdat je voelt wat je voelt. Je gevoelens komen voort uit een emotie en kunnen je iets vertellen. Misschien zit je in een situatie waar je niet in moet blijven zitten of moet je je vaker uitspreken en je niet altijd verantwoordelijk voelen voor het welzijn van anderen. Dat is aan hun. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen welzijn en het beschermen van dat welzijn. Je gevoelens en emoties mogen er zijn. Jij mag er zijn.

* Lees ook: Zes adviezen om je jeugdtrauma te overwinnen *

2. Je mag je uitspreken over je gevoelens

Je mag je gevoelens uitspreken. Ook als dat binnen je familie niet de gewoonte is. Zwijgen kan soms handig zijn, maar ook tegen je werken. Je emoties mogen er zijn. Je mag zeggen wat je vindt wanneer er ruzie in je familie is. En ja: je hebt het recht om serieus genomen te worden. Je kunt gewenst gedrag van anderen niet afdwingen, maar je kan wel aangeven wat je vindt en waar je behoefte aan hebt. Dat recht heb je hoe dan ook. Ook als je familie daar niet mee uit de voeten kan.

* Lees ook: Emotionele verwaarlozing is niet voor elk kind hetzelfde *

3. Je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen

Wanneer er ruzie in je familie is en je je uitspreekt, kan het zijn dat anderen binnen je familie, je ouders, je broers of zussen of wie dan ook zich gekwetst voelen. Je kan je heel verantwoordelijk voelen om koste wat het kost de goede vrede te bewaren en vooral niemand binnen je familie pijn willen doen. Dat kan nobel bedoeld zijn, maar gaat ten koste van jezelf. Dus hoe lastig dit ook kan zijn om echt goed te beseffen: je bent niet verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen.

Ruzie in je familie niet vermijden door zelf je mond te houden

Als iemand iets verkeerd heeft gedaan, dan mag je daar gewoon wat van zeggen. Klaar. Doet die ander dat pijn of kan hij of zij daar niet mee omgaan, dan is dat vervelend, maar het is desondanks nog altijd niet jouw probleem om op te lossen. Dat is aan hun. Net zoals het aan jou is om te werken aan dingen waar jij zelf mee zit.

* Lees ook: Emotioneel onvolwassen ouders laten diepe sporen na *

4. Je mag je grenzen aangeven

Weet dat je duidelijke grenzen mag aangeven. Soms geef je aan dat je iets niet op prijs stelt en wil of kan je familie je niet begrijpen. Dat is frustrerend en verdrietig. De ruzie in je familie komt zo geen stap dichter bij een oplossing. Je kan je grenzen aangeven in wat je wel of niet accepteert, maar als je familie daar om wat voor reden dan ook geen gehoor aan geeft, is het ok om je terug te trekken. Je kan je terugtrekken uit die specifieke situatie. Maar je kan ook voor langere of kortere tijd het contact met je familie verbreken als dat nodig is. Nee. Dat is niet leuk. Maar soms is het wel de enige manier om je eigen welzijn te bewaken. Neem de ruimte die je nodig hebt. Soms kan dat zijn door even af te koelen tijdens die ruzie in je familie en soms is er meer nodig.

* Lees ook: Hoe ontwikkelingstrauma ons leven
voor altijd negatief beïnvloedt *

5. Maar je eigen welzijn jouw prioriteit

Als niemand jouw welzijn vooropzet, is het aan jou om dat zelf te doen. Je emotionele gesteldheid is belangrijk, je welzijn is belangrijk, je gezondheid is belangrijk. Doe wat goed is voor jou en jouw welzijn. Anderen gaan over hun eigen welzijn. Als je in een situatie zit met je familie die niet goed voor je is en die je mentale welzijn ondermijnt, trek je dan terug als dat nodig is. Ook als je familie het niet ziet, je bent het waard om goed op gepast te worden. En soms ben je de enige die dat zal doen voor jezelf. Maak die keuze. Altijd. Maar zeker als niemand binnen je familie jouw welzijn in ogenschouw neemt is het nog belangrijker dat je voor jezelf kiest.

6. Ruzie in je familie leidt tot stress, dus pas goed op jezelf

Het zou best kunnen dat je bent opgegroeid in een situatie waar je niet gezien werd, waar het welzijn van anderen belangrijker was dan dat van jou en dat je daardoor ook zelf niet gewend bent om lief voor jezelf te zijn. Als je dit zweverig of soft vindt klinken, ben je waarschijnlijk juist bij uitstek iemand voor wie dit advies geldt. Wanneer er ruzie in je familie is en er sprake is van disfunctionele patronen, is het belangrijk dat je goed op jezelf past. Praat met mensen die je begrijpen.

* Lees ook: Dit zijn de eigenschappen van een narcistisch gezin *

Ruzie in je familie zinvollerleven.nl 2020Doe dingen die goed zijn voor je eigen welzijn

Zoek professionele hulp als je dat nodig hebt, eet goed, slaap voldoende en probeer ook te ontspannen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je dat niet gewend bent. Je bent de moeite waard om goed op gepast te worden. En als niemand anders het (voldoende) doet, dan moet je zelf aan de bak! Neem rust, eet gezond. Doe dingen die je blij maken en je energie geven.

Ruzie in je familie is nooit gemakkelijk

Ruzie in je familie is nooit makkelijk en doet pijn. Juist met je familie zou je close willen zijn. Je ziet blije families in reclames en op tv en en social media en denkt misschien dat alles overal fantastisch gaat. Dat beeld is niet realistisch. Je bent niet de enige die weleens pijnlijke conflicten uit moet vechten met je familie. En je bent ook niet de enige die het gevoel heeft dat je niet tot je familie kan doordringen. Misschien is ruzie in je familie voor jou helaas min of meer dagelijkse kost. Maar ook dat maakt al dat conflict, de stress en het verdriet niet eenvoudiger om mee te dealen.

* Lees ook: Deze tien vragen helpen je om te kijken of je teveel stress hebt *

Je bent echt niet de enige met ruzie in je familie

Je bent niet alleen. Er zijn mensen die je snappen. Maar die mensen raden je ook aan om vooral heel goed op jezelf te passen en niet de verantwoordelijkheden van anderen over te nemen ten koste van jezelf. Take care!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here