Mijn smartphone en abonnement nog voordeliger?

Een smartphone is inmiddels toch een soort eerste levensbehoefte, maar hoe regel je dat zonder de hoofdprijs te betalen?

smartphone en abonnement nog voordeliger zinvollerleven.nl personal finance

Lang had ik de lachers op mijn hand. Ik had nog een ouderwetse niet slimme Nokia tot ergens ver in eehh… even rekenen… 2015! Even voor de beeldvorming: de eerste iPhone kwam uit in 2007… Dus een early adopter ben ik niet. En ook geen early adapter, trouwens. Als die telefoon nu nog had gewerkt, had ik hem vermoedelijk nu nog, maar dat liep anders. Ook ik heb inmiddels een smartphone, niet op afkoop en simlockvrij en zou die manier van werken iedereen aanraden. Vrijheid, blijheid!

* lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Mijn ouderwetsche Nokia bleek niet bestand tegen tropische buien

In 2015 ging ik met mijn lief naar een piepklein metal-festivalletje in de provincie midden in de zomer. En wel precies op een dag dat de regen met bakken uit de hemel vielen. Een heuse hardcore zomerstorm. Stortregens, bomen vielen om. En uiteindelijk werd ook het festival afgelast. Wij gingen eten bij de plaatselijke chinees en slapen in de bed and breakfast die we in de buurt hadden geboekt. Mijn Nokia bleek de dag in mijn doorweekte rugzak niet te hebben overleefd na jaren van trouwe dienst. Als mensen grinnikten om mijn vintage telefoon riep ik tot dan toe ‘ik hoef geen nieuwe, want hij doet het nog’ en dat was sinds die zomerstorm niet langer het geval. Ik ging alsnog aan de smartphone. Gewoon, los gekocht en het abonnement van mijn telefoon geüpgraded naar een losse sim met data, bellen en sms.

* lees ook: Negen tips om slim met geld om te gaan *

Ik was best happy met mijn low budget smartphone abonnement…

Al die jaren was ik bij T-Mobile. Of preciezer eerst bij Ben, tot die werd overgenomen door onze Duitse vrinden met het knalroze logo. Ik had best een prima deal. Ik gebruik meestal wifi voor internet en bel en sms vrijwel nooit. Bij T-Mobile betaalde ik tot voor kort iets minder dan € 11,50 voor 500 MB, 100 sms-jes en 150 minuten bellen. Ik kon daar altijd makkelijk mee toe en vond ruim 11 euri per maand een knappe deal.

* lees ook: Wees je budget de baas en houd meer geld over met deze tips! *

… tot iemand me op het idee bracht om me eens te oriënteren 

Maar een paar weken geleden zag ik op Instagram een berichtje van iemand die met personal finance bezig is en toch nog een paar euro per maand had weten te besparen. Misschien toch tijd om zelf ook nog even te kijken of ik nog wat van mijn abonnementskosten kon afschaven. Ik heb me georiënteerd, ingelezen over bereik en reviews bekeken. (Ik herinner me een fiasco met Telfort dat ooit beweerde landelijke dekking te hebben en waarmee mobiel bellen afzien was. Dat nooit meer. Dan maar dieper in de buidel tasten!)

* lees ook: Houd je vaste lasten laag en koop zo meer vrijheid *

Nu meer MB’s, meer belminuten voor minder geld

Uiteindelijk kwam ik bij een abonnement van Simpel uit. Je weet wel die lui van die reclames met die gezellige vingerpoppetjes in de vorm van cowboys, de Village People, enzovoort. Met mijn huidige deal betaal ik € 7,50 voor eehh… 250 belminuten, 2000 MB en 500 smsjes. Ik had nog minder kunnen betalen met een abonnement met minder belminuten en MB’s enzo, maar dit leek me prima. Ook handig als je een keer wel wat meer verbruikt. Ik had wel aansluitkosten van € 27,50. Daardoor ga ik pas echt besparen na 7 maanden. Maar ik ben content.

Overstappen smartphone abonnement is heel simpel

Het overstappen was super eenvoudig en tot nu toe werkt alles helemaal prima. Ze maken gebruik van het netwerk van T-Mobile, dus daarin verandert feitelijk ook niks voor me. En voor de goede orde: ik heb geen deal met Simpel om reclame te maken. Dat is ook niet het punt wat ik wil maken. Neem vooral het abonnement dat bij je past bij de provider die je bevalt.

* lees ook: Pimp je financiële planning vandaag nog! *

Maandelijks besparen op mijn smartphone gebruik

smartphone en abonnement voordeliger personal finance slim met geld zinvollerleven.nlIk zeg altijd op deze webstek: bespaar op je vaste lasten. Daar heb je elke maand weer profijt van. Zeg abonnementen en verzekeringen op waar je niets aan hebt. Ik bespaar nu na zeven maanden iets minder dan € 4,00 per maand en krijg daarvoor meer belminuten en MB’s. Dus ik bespaar als het ware dubbel. Op jaarbasis bespaar ik ruim € 45,- zonder te hoeven inleveren. Ik krijg meer voor minder. En met die € 45,- kan ik weer wat anders doen. Uitgeven aan iets leuks of iets nuttigs, sparen, of beleggen. Ik kan in ieder geval elk jaar € 45,- in mijn zak houden zonder een centje, belminuutje of MB’tje pijn. Integendeel! Lekker toch? Ik kan het je aanraden!

* lees ook: Verdeel je uitgaven verstandig met de 50-30-20-methode *

Met een goedkopere smartphone kan je ook prima bellen en internetten

En o ja: je kan ook besparen door niet gelijk van alles direct het nieuwste, slimste of hipste te willen. Ik heb gewoon een eenvoudige, maar prima Huawei smartphone van nog geen € 200,- en ook daar ben ik heel tevreden over. Simlockvrij gekocht, want ik ben graag zelf baas over welk abonnement ik wanneer neem. En nee: met Huawei heb ik ook al geen deal. Er zijn ook andere goedkope smartphones. Inmiddels zijn er zelfs van het ooit ten dode opgeschreven Nokia knappe smartphones te koop. Natuurlijk mag je ruim € 1000,- neertellen voor A-merk zoals een iPhone of een Samsung of weet ik veel wat. Ik vind ze er ook heel erg mooi uitzien. Maar ik ga geen duizend euro voor een telefoon neertellen als dat niet nodig is. Als jij dat wel wilt en kan, is dat natuurlijk aan jou. Ik zou je aanraden van de ruim € 700,- die je uitspaart iets anders leuks te gaan doen. Een klein reisje. Of een aflossing op je hypotheek. Veel verstandiger. Ik wens je veel wijsheid toe en zinvolle keuzes. Ook financieel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here