Hoewel we als Nederlanders door de bank genomen een behoorlijk gelukkig volkje zijn, willen we nog steeds graag dingen veranderen. Om gelukkiger te worden, of gezondere keuzes te maken, of wat dan ook. Maar dingen echt consequent veranderen is gewoon best moeilijk. Voor je het weet pakt de macht der gewoonte weer het roer van je schip vast. Succesvolle verandering is dus niet makkelijk, maar niet onmogelijk en laat daar dit artikel nou over gaan!

* Lees ook: Wat hebben indianenverhalen met mindfulness te maken? *

“Wat je kent dat heb je” en de illusie van zekerheid

Het is gewoon heel erg lastig om oude, vaste patronen voorgoed te doorbreken. Misschien speelt er een zekere angst voor verandering en houd je liever vast aan wat je al kent. Dat geeft een gevoel van controle en zekerheid. Of preciezer: de illusie van controle en zekerheid. Of om met mijn schoonmoeder te spreken “Wat je kent, dat heb je”. Soms is het makkelijker te kiezen voor wat je al hebt, doet of kent, dan om te veranderen. Verandering kost inzet, doorzettingsvermogen, frustratietolerantie en misschien ook de nodige zelfcompassie. Dat laatste is handig, voor als een keer de klad in je goede verander voornemens komt. En die kans is groot.

* Lees ook: Leidt meer zelfkennis tot meer empathie voor anderen? *

Als je druk of gestrest bent, is het lastig om oude gewoontes af te leren

Ook andere dingen maken het lastig om te veranderen. We hebben het met zijn allen heel druk. Of misschien maken we ons druk, of voelen we druk. We hebben stress op het werk, misschien in ons gezin, of misschien zijn we aan het mantelzorgen voor onze ouders of een broer of zus met een beperking of wat dan ook. Wanneer je veel stress hebt en je een beetje overloopt, dan is het moeilijk om ook nog de kracht op te brengen om veranderingen door te voeren. Als je moe uit je werk komt en ook weer snel de deur uit moet is het immers veel gemakkelijker om een of andere gemakshap uit het schap te pakken dan om zelf te gezond koken. Ook als dat zelf koken niet eens veel meer extra hoeft te kosten. Voor je het weet, heb je de slechte gewoontes die je wilde afleren, weer opnieuw opgepakt.

* Lees ook: Dit zijn de 10 basisvoorwaarden voor een waardig en bloeiend leven *

Randvoorwaarden voor duurzame en succesvolle verandering

Het is helder: veranderen is lastig. Om tal van redenen die ik hier niet uitputtend ga en kan benoemen. Maar je kan wel proberen zo goed mogelijk te kijken naar de randvoorwaarden die helpen om die succesvolle verandering dichterbij te brengen. En misschien moet je soms ook concluderen dat je diep in je hart niet echt wilt veranderen en het betreffende doel lekker laten varen. Dan heb je een leuker leven dan aan te blijven hikken tegen iets waar je eigenlijk niet echt achter staat. Ook dat is een vorm van succesvolle verandering. De eerste tip sluit daar naadloos op aan.

* Lees ook: Pensionering: goed of slecht voor je gezondheid? *

Tien tips om succesvolle verandering dichterbij te brengen

  1. Bekijk kritisch of de wens om te veranderen echt uit jezelf komt, of dat je probeert te veranderen omdat je denkt (of weet) dat anderen dat van je vragen, maar je er zelf niet achter staat. Als dat zo is, is succesvolle verandering bijna onmogelijk.
  2. Bepaal voor jezelf wat er echt voor jou toe doet. Wat vind je echt belangrijk? Waar wil je later op terugkijken met een gevoel van voldoening? Wat zijn je eigen diepgewortelde doelen in het leven?
    * Lees ook: Boost je gevoel van welzijn door deze vier dingen niet meer te doen *
  3. Sta je zelf toe om grote wensen te hebben. Dat is oké. Maar verwacht niet dat je die grote wensen even met zevenmijls laarzen vervult. Zorg ervoor dat je kleine haalbare stappen zet, met kleinere tussendoelen die je wilt halen. Dat maakt het bereiken van je eigen doelen en wensen haalbaarder dan gelijk van jezelf te verwachten dat je die ultieme droom wel even in een paar maanden gaat fixen. Wees dus realistisch, zet steeds een klein nieuw stapje dat je dichterbij je uiteindelijke doel brengt. Tot je je op een goede dag realiseert dat je je doel hebt gehaald.Of misschien zijn je doelen veranderd na een tijdje, door voortschrijdend inzicht, een nieuwe levensfase of wat dan ook. Dat is oké. Je mag je doelen bijstellen. Ik vind dat ook succesvolle verandering. Je mag je doelen bijstellen als dat nodig is of beter voelt. En ha: je hoeft je daarover niet te verantwoorden!
    * Lees ook: Waarom minder werken wel degelijk een goede zaak is *
  4. Sta stil bij je successen en vier ze! Heel veel mensen zijn geneigd om meer nadruk te leggen op hun falen dan op hun successen en dat is jammer, onvriendelijk voor jezelf, onnodig en onproductief. Heb je één van die tussendoelen gehaald, vier dat dan ook! Dit is ook een reminder voor mezelf trouwens. Dat dingen goed gaan is de norm en daar sta ik niet lang bij stil. Maar o wee als er iets misgaat. Niet doen. Dat is niet productief. Vier die successen en bouw je zelfvertrouwen op, zodat je ook het volgende tussendoel kan halen. En het volgende. En het volgende.
  5. Angst is een slechte raadgever, maar toch laten we ons er te vaak door leiden. Evolutionair was dit ooit handig, maar in onze huidige maatschappij is teveel angst eigenlijk iets wat ons onnodig afremt. Als faalangst de kop op steekt, noteer dan eens voor jezelf wat het ergste is dat zou kunnen gebeuren? De kans is groot dat de gevolgen minder ernstig zijn dan je angst je influistert. Misschien lukt iets niet de eerste keer, dan kan je het opnieuw doen. Misschien moet je je doel iets bijstellen. Je kan zelfs besluiten dat je je op iets compleet anders gaat richten. Maar uiteindelijk als iets anders loopt, is dat niet de ramp die je er in je hoofd van maakt. Het hoort bij het leven dat dingen anders lopen en dat soms dingen niet lukken. En dat is oké.
    * Lees ook: Er is maar één geluksfactor die er
    enorm toe doet volgens Harvard onderzoek *
  6. Maak tijd en aandacht vrij om die succesvolle verandering tot stand te brengen. Heel vaak lijkt het dat we te weinig tijd en aandacht voor dingen hebben. Voor we het weten zitten we te multitasken op onze telefoon, terwijl we ook nog iets anders doen. Dit slurpt onze tijd, aandacht en energie weg. Niet doen dus. Doe alles wat je doet met aandacht. En als jij een succesvolle verandering intrinsiek gemotiveerd voor elkaar wilt krijgen, dan verdient dat ook je tijd energie en aandacht. Maak dat er dan ook voor vrij. Je bent je eigenlijk belangrijkste project, toch?
  7. Ik zei het al eerder, maar accepteer dat dingen anders kunnen uitpakken dan je had gewenst, bedacht of verwacht. Door dit echt te accepteren, maak je ruimte vrij om het opnieuw te proberen, of om je wensen en doelen voor succesvolle verandering aan te passen wanneer de situatie daarom vraagt. Dat is geen falen, dat is een vorm van aanpassing die om de een of andere reden op dat moment nodig is. Het leven doet nou eenmaal geen dingen op bestelling. Als je dat kan zien en accepteren, maak je je leven voor jezelf een stuk leuker.
    * Lees ook: Pak je uitstelgedrag aan met deze 7 tips *
  8. Zoek steun bij anderen. Bijvoorbeeld bij mensen die zelf een soortgelijk proces doormaken, of al hebben doorlopen. Ken je die mensen niet? Kijk dan eens online. Er zijn verschillende fora, facebookpagina’s enzovoort waar je gelijkgestemde mensen kunt vinden, die hetzelfde doormaken of die al ervaring hebben opgedaan met de dingen waar jij nu mee bezig bent. Gebruik die steun en ervaring en wees daar dankbaar voor en bied op jouw beurt anderen steun en advies op de gebieden waar jij bekend mee bent. Je zult zien wanneer je dat eenmaal doet, dat je al verder in je proces bent dan je zelf in de gaten had. Soms leer je heel veel en realiseer je dat niet, tot je anderen tegenkomt die nog meer aan het begin van hun reis staan. Die bevestiging geeft je ook vertrouwen.
  9. Zorg ervoor dat anderen van je plannen weten en vraag hun je erop aan te spreken wanneer je je doelen uit het oog verliest. Als je wilt stoppen met roken, vertel het dan aan je hele omgeving. Zij zullen je dan niet meer vragen om mee te gaan om buiten even een op te steken en je erop aanspreken wanneer je dat wel doet. Dit is een duidelijk voorbeeld, maar dit kan ook voor andere doelen, vraag je partner, je collega’s, je familie je vrienden of een professionele coach om jou te ondersteunen bij het halen van je doelen, door je op je pad te houden en je erop te wijzen wanneer je je doelen uit het oog dreigt te verliezen.
    * Lees ook: Mens, durf te leven! *
  10. Herinner jezelf iedere dag, of minimaal zeer regelmatig aan je eigen doel. Houd een dagboekje bij om te kijken wat je vandaag hebt gedaan of gelaten om je doel te bereiken, hang een briefje op je badkamerspiegel zodat je elke ochtend bij het tandenpoetsen jezelf aan je doel herinnert. Leg een ouderwetse knoop in je zakdoek, zet iets op het openingsscherm van je telefoon als reminder. Misschien een plaatje wat je doel vertegenwoordigt, of een citaat dat je aanspreekt. Verzin het maar. Maar zorg er dus vooral voor dat je je doel niet uit je oog verliest, soms kan dat door omstandigheden even gebeuren, maar pak de draad wel weer op. Misschien is dat wel de belangrijkste tip voor succesvolle verandering. Om je doel niet uit het oog te verliezen en steeds weer de draad op te pakken wanneer dat toch gebeurt.
    * Lees ook: Geef je geld uit aan een leuke ervaring en wees gelukkig *

Doorlopend reflecteren, evalueren en aanpassen hoort ook bij succesvolle verandering

Succesvolle verandering komt dichterbij met deze 10 tips zinvollerleven.nlVerandering is niet makkelijk. Niet elke verandering gebeurt zoals je je had voorgenomen. Dat kan gebeuren. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Bij het leven hoort het dat dingen anders lopen dan je bedacht had. Succesvolle verandering is vooral een kwestie van bewustzijn, van reflecteren en evalueren of de doelen die je jezelf had gesteld nog steeds kloppen. Succesvolle verandering kan soms ook betekenen dat je sommige doelen doordacht laat varen. Omdat ze niet meer passen bij wie je nu bent. Mens zijn betekent immers ook dat je steeds de paaltjes verzet. Wat vandaag nog een doel was, kan dat volgende week niet meer zijn. In die gevallen is succesvolle verandering het steeds opnieuw aanpassen van je doelen bij wie je nu hier vandaag bent. Morgen ben je immers misschien alweer iemand anders.

* Lees ook: Worden we steeds meer onszelf wanneer we ouder worden? *

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here